Site icon ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ

Ανάσταση

Ανάσταση

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ

Τούτη τη µοναδική νύκτα, κατά χιλιάδες, συναθροιζόµαστε στις Εκκλησιές, έχοντας στην καρδιά µας ασίγαστο πόθο, ν’ ακούσουµε το χαρµόσυνο «Χριστός Ανέστη», που διαψεύδει όσους  µελαγχολικά  διακηρύττουν  ότι   ο   θάνατος  είναι  αθάνατος  και   ο   µόνος  που  δεν   γερνά.

Προηγουµένως, βρεθήκαµε µέσα στην Εκκλησιά, βυθισµένοι για λίγο στο σκοτάδι, συµβολικό της σκιάς του θανάτου. Εξήλθε, όµως, από της πύλης, της δικής Του, της βλεπούσης κατά ανατολάς, της ωραίας, στο πρόσωπο του λειτουργού, Εκείνος ο Οποίος είναι το ανέσπερο και απρόσιτο Φως και µας κάλεσε να λάβουµε, δια των Ιερατικών χειρών, το φως, δηλαδή Αυτόν τον Ίδιο τον Χριστό, που είπε «Εγώ ειµί το φως του κόσµου»  Πληµµύρισε η Εκκλησία απ’ αυτήν την ουράνια φωτοχυσία. Η Ζωή νίκησε και πάτησε το θάνατο. Τώρα πια δεν κυριεύει αυτός το γένος των ανθρώπων. Το κράτος του συνετρίβει από τον Αναστάντα  Κύριο,  που  ηγέρθη  εκ  του  τάφου  ωραίος  και  προσφώνησε  «Χαίρετε».  Αυτός  ο  Ζωοδότης είχε πει για τον εαυτό Του «Εγώ ειµί η ανάστασις και η ζωή» και είχε περιγράψει το  σκοπό της επί γης παρουσίας Του µε τους λόγους «Εγώ ήλθον ίνα ζωήν έχωσι και περισσόν έχωσι».  Γι’ αυτό και η  Εκκλησία µας καλεί όλους σε µια προσωπική σχέση µαζί Του. Και, όπως πάντα, µε γλώσσα στοργική και αληθινή,µας προτρέπει: «Καθαρίσατε, παιδιά µου, τις σωµατικές και πνευµατικές αισθήσεις σας, από κάθε µολυσµό και πάθος. Αν καθαρίσετε την όρασή σας από κάθε αισχρή και πονηρή θεωρία και φυλάξετε τους   νοερούς οφθαλµούς σας καθαρούς, τότε θα αξιωθείτε να δείτε, όσον είναι δυνατόν για τον άνθρωπο, το απρόσιτο φως της Αναστάσεως!»Οµοίως, εάν καθαρίσετε και την ψυχοσωµατική σας ακοή από τα βλαπτικά και αντίχριστα µηνύµατα, ολοκάθαρα και δυνατά θα ακούσετε τον εξαστράπτοντα Χριστό να λέει και σε σας το  «Χαίρετε» και «µη φοβείσθε»! Αυτό το σωτήριο µήνυµα της Εκκλησίας οφείλουµε να το ενστερνισθούµε. Πολύς λόγος γίνεται σήµερα από πολλούς, σχεδόν απ’ όλους, για την κάθαρση και την ανάγκη καθάρσεως. Παρά ταύτα, ενώ τη συζητούµε και την ακούµε, δεν τη βλέπουµε. Γιατί;  Απλούστατα γιατί δεν την εννοούµε. Τη ζητούµε για τους άλλους και εκ µέρους των άλλων και µάλιστα µόνο για θέµατα υλικά, κι’ ας µας πνίγει η δυσωδία της σαρκολατρείας. Η Εκκλησία, όµως,  µε  κρυστάλλινη  καθαρότητα  και  λόγους  αληθινούς  και  ίσιους,  δείχνει  προς  άλλη κατεύθυνση. Εντός και όχι εκτός και πέριξ ηµών!

Όπως  δίδαξε  ο  µόνος  αναµάρτητος  Κύριος,  «εκ  γαρ  της  καρδίας  εξέρχονται  τα  κοινούντα- τα µολύνοντα- τον άνθρωπο διαλογισµοί πονηροί, φόνοι, µοιχείαι, πορνείαι, κλοπαί, ψευδοµαρτυρίαι, βλασφηµίαι…» και ο άγιος Γρηγόριος ο Σιναΐτης διαβεβαιώνει ότι «όποιος δεν βλέπει και δεν ακούει και δεν αισθάνεται πνευµατικά, αυτός είναι νεκρός»  και ας έχει όνοµα και ας  νοµίζει  ότι  είναι  ζωντανός.  Μόνον  «οι  καθαροί  τη  καρδία  τον  Χριστόν  όψονται  », προειδοποίησε άλλωστε ο Χριστός. Σ’ Εκείνον, που, δια του θανάτου Του, πάτησε τον θάνατο και προσφέρεται διαρκώς σ’ όλους µας, οφείλουµε παντοτινή αγάπη και ευγνωµοσύνη και δοξολογία. Στην µοναδική και ανεπανάληπτη αποψινή Αναστάσιµη Θεία Λειτουργία, συνεορτάζοντες µε τους αγίους αγγέλους, ψάλλουµε, µε στόµα γεµάτο χαρά, τον ύµνο τον επινίκιο. Μαζί Του ενωνόµαστε στη Θεία Ευχαριστία, τρώγοντας το σώµα Του και πίνοντας το αίµα Του, «εις άφεσιν αµαρτιών και ζωήν την αιώνιον». Μπορεί συνεπώς κανείς µας να φύγει, πριν την ώρα του, απ’ αυτή τη χαρά. Αυτή η ευφρόσυνη νύκτα είναι δική µας. ∆ικαιούµαστε  να τη ζήσουµε και να τη χαρούµε και να την τιµήσουµε. Εκείνος, είναι ο µόνος που, αποδεχόµενος και τους τελωνικούς στεναγµούς της καρδιάς µας και τους ελάχιστους σταλαγµούς των δακρύων µας, µπορεί να µας καθαρίσει και να  µας λαµπρύνει και να µας κάνει   µετόχους του φωτός και κοινωνούς της θεότητός Του. Προσέλθετε προς Αυτόν, ενθαρρύνει και προτρέπει συνεχώς η Εκκλησία. Θα φωτισθήτε και δε θα ντροπιαστήτε. Αυτό σας ευχόµαστε  ολοκαρδίως, για να ζήσετε και να διαλαλείτε µε αγαλλίαση,  σε κάθε στιγµή της ζωής σας,  «Αληθώς Ανέστη ο Κύριος, συναναστήσας ως Θεός το γένος των  ανθρώπων». Σας ασπαζόµαστε όλοι µας «εν φιλήµατι αναστασίµω και αγίω».

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!! – ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!

 

Πηγή Ενοριακό Φυλλάδιο 12 Απρ 2015

Μοιραστείτε τη σελίδα. Πατήστε το τελευταίο κουμπί για περισσότερες επιλογές
Exit mobile version