Site icon ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΟΙ ΠΕΙΡΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ

ΟΙ ΠΕΙΡΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ

Στην είσοδο ενός Μοναστηριού, το οποίο κατεύθυνε πνευματικά ο Άγιος Παΐσιος, διάβασα μία επιγραφή που έλεγε: «Ερχόμαστε στο Ναό για να επικοινωνήσουμε με τον Ύψιστο. Κάθε άλλη επικοινωνία είναι περιττή. Γι‘ αυτό παρακαλούμε να κλείνετε τα κινητά σας ». Τι επιτυχημένη προτροπή σκέφτηκα. Όλοι καταλαβαίνουμε πόσο “βέβηλο“, αντιπνευματικό και αντιαισθητικό με τον χώρο είναι κατά την ώρα της Θείας Λατρείας και κυρίως του Ι. Κηρύγματος και της Θ. Λειτουργίας  να κουδουνίζουν αδιάκριτα  τα κινητά μας τηλέφωνα.   Μία ειδική και δύσκολη πτυχή θα ήθελα να υπογραμμίσω μόνο: Το πόσο παράταιρο είναι το “ψηλάφισμα” του κινητού στο Ιερό Βήμα από τους Λειτουργούς  και τους βοηθούς μας, αλλά και από τους Ιεροψάλτες στα Αναλόγια.  Δεν με αρέσει να κάνω τον δάσκαλο και να δίνω συμβουλές και ό, τι θα αναφερθεί παρακάτω ισχύει πρώτα για τον γράφοντα.

Όταν σκεφτόμουν πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε εμείς οι Ιερωμένοι, οι βοηθοί μας, οι Ιεοψάλτες και οι Νεωκόροι και Επίτροποι  με το κινητό τηλέφωνο, το μυαλό μου πήγε στο βιβλίο που έγραψε ο  Γέροντας μας Άγιος Παΐσιος με τον τίτλο “Άγιορείται Πατέρες και Αγιορείτικα” που περιγράφει τα παλαίσματα και τους ασκητικούς αγώνες αγίων Γερόντων της Αθωνικής Πολιτείας του Αγιωνύμου Όρους της εποχής του. Γράφει χαρακτηριστικά : “Οι Πατέρες εκείνης της εποχής είχαν πολλή πίστη και απλότητα..είχαν ταπείνωση και αγωνιστικό πνεύμα, δεχόταν συνέχεια τον θείο φωτισμό…”. Και συμπληρώνει ο Άγιος Γέροντας για να μπω στο θέμα, “Το πολύ κοσμικό πνεύμα που επικρατεί στον σημερινό άνθρωπο, ο οποίος έχει στρέψει όλη την προσπάθειά του στο πώς να ζήσει καλύτερα με μεγαλύτερη άνεση …έχει επιδράσει και στους περισσότερους πνευματικούς ανθρώπους“. Πρώτοι λοιπόν στην παγίδα του κοσμικού πνεύματος πέφτουμε εμείς οι ιερείς, οι μοναχοί, οι βοηθοί μας και όλοι οι του Ιερατικού Καταλόγου, για μην επαναλαμβάνω τους αποδέκτες  πολλές φορές.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Όλοι αισθανόμαστε πως μάλλον έχει παραγίνει το θέμα με τα κινητά τηλέφωνα ημών των εκκλησιαστικών.  Δεν θα αναφέρω αν έχουμε τα καλύτερα μοντέλα και άθελά μας μπορεί να σκανδαλίσουμε τους αδελφούς λαϊκούς στη θέα και μόνο του κινητού. Αυτό που σκανδαλίζει σίγουρα είναι η χρήση του κινητού ακόμα και μέσα στο Ιερό Βήμα, στην Ι. Ακολουθία και κυρίως στην τέλεση της Αναιμάκτου Θ. Λειτουργίας. Τραγικό!!! παρατηρούσα υψηλόβαθμο Επίσκοπο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας επί του Αρχιερατικού Θρόνου εν ώρα τελέσεως της Θ. λειτουργίας να παίζει με το υπερσύγχρονο πανάκριβο κινητό του να τραβά αδιάκριτα φωτογραφίες και …..δεν συνεχίζω!!!!!! Πως περιμένουμε και θέλουμε να εισακουσθεί η προσευχή μας στον Τριαδικό Θεό, όταν προσευχόμαστε και έχουμε ταυτόχρονα στα χέρια μας το κινητό τηλέφωνο ή το μυαλό είναι στο να πάμε να το «σκαλίσουμε». Μία μητέρα που το παιδί της διακονεί στο Ι. Βήμα μου ανέφερε: Πάτερ, ήρθε το παιδί μου μετά την Θ. Λειτουργία και ρωτώντας το πώς πέρασε, μου είπε πως και εκεί κάποιοι παίζουν συνεχώς με το κινητό… Άλλη περίπτωση. Γέροντας μεγάλης και σπουδαίας συνοδείας του Αγίου Όρους αναφερόμενος στο θέμα, μου είπε πως Ηγούμενος Μοναστηριού προσκεκλημένος σε πανήγυρη άλλου μοναστηριού έβαζε “Ευλογημένη η Βασιλεία” έχοντας στο χέρι το πανάκριβο τελευταίας τεχνολογίας και μόδας κινητό… Πως θέλουμε να εισακούγεται η προσευχή μας, η οποία πρέπει να γίνεται με πόνο ψυχής, ενώ ταυτόχρονα περιεργαζόμαστε στο θυσιαστήριο το κινητό και μάλιστα εν ώρα Θ. Λατρείας;  Ευλαβέστατοι αδελφοί,  Κληρικοί, Μοναχοί και Λαϊκοί : Στώμεν Καλώς.!!!!!!!

Από το Ενοριακό Φυλλάδιο της Κυριακής 29 Απρ 2018

( ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΥΠΟ ) 

 

Μοιραστείτε τη σελίδα. Πατήστε το τελευταίο κουμπί για περισσότερες επιλογές
Exit mobile version