Έτσι, οι γλυκές αυτές ουράνιες υπάρξεις, μέσα στις οποίες κατοικούσε ο ίδιος ο Θεός, γινόντουσαν ολόδροσες πηγές στις οποίες κατέφευγαν πλήθη ανθρώπων για να ξεκουραστούν και να δροσιστούν από τα γάργαρα νερά της θείας ευλογίας που σκορπούσαν τα αγιασμένα λόγια τους.
Ποια ήταν η αιτία;
Ο Θεός, που δεν παραβλέπει ποτέ τις θερμές προσευχές των δούλων του, άκουσε και τις παρακλήσεις των ευσεβών χριστιανών, του Αγάθωνα και της Πολιτείας και τους χάρισε ένα χαριτωμένο μωρό. Ένα πανέμορφο αγγελάκι, που επρόκειτο κατόπιν με την αγιασμένη του ζωή να γίνει φως και οδηγός σε αναρίθμητο πλήθος ανθρώπων.
ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ ΖΕΙ ΑΓΙΑΣΜΕΝΑ
Ωραιότητα και εξυπνάδα, τα δύο αυτά ουράνια χαρίσματα, προκαλούσαν την προσοχή όλων.
Καθισμένη πότε στα γόνατα του αγαπημένου της πατέρα και πότε χωμένη στην ζεστή αγκαλιά της ευσεβούς μητέρας της, άκουγε με πολύ προσοχή τις ιστορίες που της έλεγαν από τη ζωή του Κυρίου μας Ιησού.
Η χαρά της ήταν απερίγραπτη όταν της δινόταν η ευκαιρία να διηγηθεί με τη σειρά της σε άλλους και στις φίλες της αυτά που της διάβαζαν από το ιερό Ευαγγέλιο οι αγαπημένοι της γονείς.
Με πρωτοφανή ενθουσιασμό αλλά και εμφανή την μεγάλη αγάπη που έκρυβε μέσα στην καρδιά της για τον πολυαγαπημένο της Ιησού, η μικρούλα Παρασκευή συγκινούσε και γοήτευε με τα λόγια της όποιον την άκουγε. Έκανε τον κάθε ακροατή της να θέλει και αυτός να γνωρίσει περισσότερο τον Κύριό της και να Τον αγαπήσει πολύ, όπως και αυτή.
Στο σχολείο της ξεχώριζε όχι μόνο για την εξυπνάδα της αλλά και για την φρόνιμη συμπεριφορά της. Απέφευγε με επιμέλεια να μολύνει το στόμα της με άπρεπα λόγια και το σώμα της με άσεμνες πράξεις, τόσο συνήθεις στους ειδωλολάτρες συμμαθητές της.
Με βαθιά λύπη στην καρδιά άκουγε στο σχολείο της, στο μάθημα των θρησκευτικών, τις διηγήσεις για τους ψεύτικους θεούς της Ρώμης. Και μέσα στο μικρό και σοφό μυαλουδάκι της δεν μπορούσε να κατανοήσει πως μπορούσαν οι άνθρωποι να πιστεύουν, να λατρεύουν και να ακολουθούν μια τόσο επαίσχυντη θρησκεία, που οι θεοί της δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να προβάλλουν και να διδάσκουν ό,τι ψεύτικο και ανήθικο, που καταστρέφει την πραγματική χαρά και ευτυχία του ανθρώπου.
Με απορία και έκπληξη άκουγε π.χ. να λατρεύουν στο πρόσωπο του θεού Δία τον εγωισμό, την ψευτιά και την πονηριά. Στο πρόσωπο της θεάς γυναίκας του, της Ήρας, τις συζυγικές απάτες. Στο πρόσωπο του Διόνυσου το μεθύσι. Στο πρόσωπο του Άρη τον πόλεμο και το φόνο και στο πρόσωπο της Αφροδίτης την ανηθικότητα και την ακολασία. Να φανταστεί κανείς πως μόνο στην αρχαία Κόρινθο υπήρχαν στο ναό της Αφροδίτης χίλιες «ιερόδουλες» που υπηρετούσαν δήθεν τη θεά με την ανήθικη ζωή τους.
Τη τεράστια διαφορά στη διδασκαλία των δύο θρησκειών!
Η μια, η ειδωλολατρική, δίδασκε έκλυτο βίο, απάτη, ψέμα, βία και ανηθικότητα, μια ζωή γεμάτη άγχος και θλίψη. Ενώ η δική της θρησκεία, του αγαπημένου της Ιησού, δίδασκε αγάπη, αλήθεια, ηθική ζωή, ευγένεια, καλοσύνη, φιλανθρωπία αλλά και κάθε αρετή, μέσα στην οποία ο κάθε άνθρωπος μπορεί να ζει με πραγματική ευτυχία.
Η επιθυμία της αυτή, μέρα με τη μέρα μεγάλωνε και ρίζωνε βαθιά μέσα στην ψυχή της.
ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ
Φωτεινό παράδειγμα είχε εξάλλου τους αγαπημένους της γονείς που είχαν μετατρέψει το σπίτι τους σε λιμάνι αγάπης και θαλπωρής για τον κάθε ανήμπορο και φτωχό περαστικό. Ποιος πεινούσε και δεν εύρισκε λίγο ζεστό φαγητό στο φιλόξενο σπίτι του Αγάθωνα; Ποια χήρα πικραμένη, που δεν είχε να ντύσει τα ορφανά της, έφθανε στο σπίτι της Πολιτείας και δεν θα έπαιρνε τα δώρα της αγάπης από την ευσεβή μητέρα της αγίας μας; Όλοι μικροί και μεγάλοι αγαπούσαν το σπίτι αυτό του Αγάθωνα και της Πολιτείας γιατί ήταν, όπως όλοι ομολογούσαν, το σπίτι της αγάπης και της συμπόνιας.
Μέσα σε ένα τέτοιο σπίτι και με τέτοια φωτεινά παραδείγματα γονιών μεγάλωσε η αγία μας. Όχι μόνο ακολούθησε τα βήματα των γονιών της αλλά και τους ξεπέρασε σε ελεημοσύνες και αγαθοεργίες. Σαν άγγελος φωτεινός σκορπούσε στο πέρασμά του, εκτός από τις ελεημοσύνες και την αισιοδοξία στις καρδιές των δυστυχισμένων ανθρώπων. Με τα γλυκά της λόγια γαλήνευε τους απεγνωσμένους και με το ζεστό χαμόγελό της ξαναζωντάνευε τη χαρά στα χείλη των πικραμένων. Η παρουσία της λες και έφερνε την άνοιξη στις χειμωνιάτικες από τα βάσανα ψυχές.
Μια άλλη μεγάλη αρετή που αγαπούσε επίσης πάρα πολύ η αγία μας ήταν και η ταπείνωση. Την θεωρούσε το ωραιότερο κόσμημα της ψυχής. Ήταν το ουράνιο αντίδοτο στον πόλεμο κατά της φιλοδοξίας. Ένα πάθος ολέθριο και σατανικό, ικανό να σε κρημνίσει από τον Ουρανό εις τον άδη. Αυτό ήταν εξάλλου εκείνο που γκρέμισε τον πρώην αρχάγγελο του Θεού, τον Εωσφόρο, από τον Ουρανό και τον έκανε διάβολο.
Η αγία μας αγωνιζόταν με πολλές προσευχές και νηστείες να ξεριζώσει μέσα από την ψυχή της κάθε είδος εγωισμού, υπερηφάνειας και φιλοδοξίας. Ήξερε ότι ο πόλεμος αυτός δεν ήταν καθόλου εύκολος, γιατί όλοι οι άνθρωποι φέρνουμε μέσα μας έντονα τα σημάδια της αυταρέσκειας και του εγώ μας.
Προσπαθούσε σαν κοπέλα να ντύνεται απλά και σεμνά, για να μη προκαλεί το σκανδαλισμό των παλικαριών, μια συνήθεια πολύ συνηθισμένη στα κορίτσια της εποχής της. Αντί για φτιασίδια, αρώματα, σκουλαρίκια και άλλα γυναικεία τεχνάσματα που προβάλουν με τεχνικό τρόπο την κοριτσίστικη ομορφιά, αυτή στολιζόταν με τα πιο όμορφα φυσικά δώρα του Θεού. Η σεμνότητα και η αγνότητα έδιναν στο πρόσωπό της την πιο αγγελική μορφή. Τα χαριτωμένα και καθαρά από κάθε ανοησία λόγια της σκορπούσαν μεθυστικό άρωμα που χαιρόσουν να την ακούς. Οι ευγενικοί τρόποι συμπεριφοράς της, στολισμένοι με τα ωραιότερα άνθη των αρετών, που καλλιεργούσε με επιμέλεια, την έκαναν να μοιάζει με μοναδικό γυναικείο πρότυπο, που θα μπορούσε κάθε κοπέλα να ονειρεύεται.
Πολλές οικογένειες επιθυμούσαν να την έχουν για δική τους θυγατέρα ή νύμφη τους και γυναίκα των αγοριών τους. Πολλά προξενιά της έγιναν από μεγάλες και επιφανείς οικογένειες. Η ίδια όμως δεν είχε αφήσει την καρδιά της σε κανένα από τα παλικάρια που την ζητούσαν σε γάμο, γιατί μέσα στην καρδιά της μια άλλη μεγάλη αγάπη είχε κερδίσει όλη της την ύπαρξη. Ήταν ο θεϊκός έρωτας στον πολυαγαπημένο της Ιησού, που σαν πύρινη λάβα έβγαινε μέσα από το ηφαίστειο της παιδικής καρδιάς της.
Μάταια ο δαίμονας αγωνιζόταν να την ρίξει στο φλογερό καμίνι της φιληδονίας, του άκρατου δηλαδή πάθους της ακολασίας.Μάταια προσπαθούσε ο σατανάς να της παρουσιάζει τις ποικίλες χαρές και ηδονές του κόσμου.
Η ΑΓΙΑ ΜΕΝΕΙ ΟΡΦΑΝΗ
Αμέσως πούλησε την τεράστια περιουσία της και μοίρασε τα χρήματα της σε όσους είχαν ανάγκη βοηθείας. Έδωσε σε φτωχούς, σε χήρες, σε ορφανά, σε αρρώστους, σε τυφλούς και αναπήρους και γενικά σε όσους είχαν απόλυτη ανάγκη επιβίωσης ή θεραπείας. Έδωσε ένα μεγάλο ποσό στην Εκκλησία για το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο της και ενίσχυσε οικονομικά όλες εκείνες τις οικογένειες των αγίων μαρτύρων, που ο μαρτυρικός θάνατός τους στέρησε από την οικογένειά τους και αυτά ακόμη τα απαραίτητα προς το ζην.
Όλες αυτές οι κοπέλες, ενώ ήταν από διαφορετικά σπίτια, ζούσαν όλες σαν αδελφές με αγάπη και ταπείνωση σε μια πρώτη μορφή κοινοβιακής ζωής μοναστηριού. Με καθημερινές προσευχές και πνευματικά αναγνώσματα από την αγία Γραφή, έθρεφαν τις ψυχές τους με ουράνια τροφή.
Σ’ αυτόν τον Παρθενώνα πήγε στην αρχή και έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα η αγία μας Παρασκευή. Εκεί, συντροφιά με τις υπόλοιπες άγιες νεαρές κοπελίτσες, ασκήθηκε περισσότερο στις διάφορες αρετές και έγινε μοναδικό πρότυπο για μίμηση. Κάθε μέρα αγωνιζόταν με νηστείες, προσευχές και ανυπόκριτη αγάπη προς όλους, στο πνευματικό στάδιο των αρετών και ο Θεός, που έβλεπε τους ιερούς αγώνες του παιδιού Του, στόλιζε την ψυχή της με τα πολύτιμα πετράδια των θείων χαρισμάτων.
Αποφασισμένη να αφήσει όλο τον εαυτό της στα χέρια του αγαπημένου της δεν έκανε ποτέ τίποτε αν δεν ήξερε πρώτα πως αυτό θα ευχαριστούσε τον πολυαγαπημένο της Ιησού. Ζούσε και ανάπνεε μόνο για Εκείνον. Όποτε έπρεπε να πει κάτι, μόνο γι’ Αυτόν μιλούσε. Η παρουσία της δημιουργούσε σ’ όλους ένα γλυκό αίσθημα χαράς και ειρήνης, ένα ανεξήγητο αίσθημα της παρουσίας του Θεού. Αν και νήστευε πολύ και για πολλές μέρες, εν τούτοις το σώμα της δεν εξασθενούσε και το γλυκό πρόσωπό της έλαμπε σαν άγγελος εξ Ουρανού. Ήταν αρκετό καμιά φορά και μόνο να την κοιτάς, για να ηρεμείς και να γαληνεύεις από τα βάσανα της ζωής.
ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ
Με μόνη συντροφιά την απέραντη γλυκιά αγάπη στο Χριστό, περιόδευσε πόλεις και χωριά, κηρύττοντας παντού τις ευαγγελικές αλήθειες. Πλημμυρισμένη από τη θεία Χάρη έπιανε συζητήσεις ακόμα και με σοφούς και φιλοσόφους, για φιλοσοφικά και θρησκευτικά θέματα και κατόρθωνε με τη φώτιση του Θεού να τους φέρνει κοντά στο Χριστό. Οι άνθρωποι, γοητευμένοι από τη δύναμη και τη χάρη των λόγων της, άφηναν τη ψεύτικη θρησκεία των ειδώλων και πίστευαν στη νέα θρησκεία.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΑ
Αυτό βέβαια εξοργίζει πολύ τους προεστούς των Ιουδαίων και τους Ραβίνους οι οποίοι σε συνεργασία με φανατικούς ειδωλολάτρες ψάχνουν να βρουν τρόπο να σταματήσουν το κήρυγμα της αγίας μας.
Μια μέρα λοιπόν, όλοι αυτοί οι εχθροί του Χριστού και της αγίας Παρασκευής, παρουσιάζονται στον αυτοκράτορα Αντωνίνο και του λένε:
– Ένδοξε βασιλιά μας, όλοι εμείς εδώ είμαστε πιστοί και νομοταγείς πολίτες της βασιλείας σου και υπακούμε πρόθυμα τις εντολές και τα προστάγματά σου. Υπάρχει όμως μια γυναίκα που τη λένε Παρασκευή η οποία όχι μόνο δεν σέβεται τους νόμους αλλά και κηρύττει δημόσια έναν άλλο βασιλιά και Θεό, εκτός από σένα, κάποιον Ιησού, τον οποίον οι πατέρες μας και ο Ρωμαίος διοικητής καταδίκασαν και σταύρωσαν ως ψεύτη και λαοπλάνο. Αυτή η γυναίκα λέει στο λαό, ότι Αυτός είναι ο μόνος αληθινός Θεός και ότι οι θεοί που προσκυνάς εσύ είναι ψεύτικοι.
– Άκουσε, Παρασκευή, βλέπω ότι οι θεοί σε αγαπούν πολύ, γι’ αυτό και σε στόλισαν με υπερβολική ομορφιά. Δεν πιστεύω όμως εσύ να είσαι αχάριστη και να μη θέλεις να τους ευχαριστήσεις από ευγνωμοσύνη! Έχω ακούσει πολλά για την εξυπνάδα που σε διακρίνει, ώστε ακόμα και πολλοί δικοί μας σοφοί να σε παραδέχονται και να αναγνωρίζουν τη σύνεση και τη σοφία με την οποία οι μεγάλοι μας θεοί σε προίκισαν. Εγώ, εκτιμώντας τα πολλά χαρίσματα και την ομορφιά σου, θέλω να σε γεμίσω με πολλά δώρα και να σε τιμήσω δίνοντας σου, αν θέλεις, τον πιο όμορφο και τον πιο πλούσιο άρχοντα ή αξιωματικό για άντρα σου.
– Άκουσε και συ βασιλιά, τα λόγια που έχω να σου πω, για να μάθεις καλά ποιον η καρδιά μου αγαπά μοναδικά και ποιον Θεό πιστεύει και λατρεύει. Εγώ μόνο τον Έναν και αληθινό Θεό πιστεύω και λατρεύω. Αυτόν, που από την αγάπη Του για μας άφησε τον Ουρανό και ήρθε σαν άνθρωπος ταπεινός να ζήσει ανάμεσά μας. Αυτόν, που ήρθε στη γη τον κόσμο να φωτίσει, ώστε την πλάνη της κακίας να απαρνηθεί και τον δρόμο της Αγάπης να ακολουθεί. Αυτόν, που στο πέρασμά του σκορπούσε τη χαρά και τη γαλήνη και εύρισκε μέσα στη ζεστή Του αγκαλιά ο κάθε αμαρτωλός ευσπλαχνία, έλεος και ειρήνη.
Αυτόν, που με μόνο μια κουβέντα θεράπευε τα πλήθη των αρρώστων και ανάσταινε νεκρούς. Αυτόν, που με τα γλυκά του θεϊκά λόγια έδιωχνε από τους αμαρτωλούς την απελπισία και τους γέμιζε με ουρανόσταλτη αισιοδοξία. Αυτόν, που η καρδιά μου αγαπά τόσο πολύ, ώστε και στο θάνατο είμαι έτοιμη να πάω, για να μην Τον χάσω. Αυτόν, που και συ βασιλιά μου αν θα γνωρίσεις, να είσαι σίγουρος πως άλλον θεό, εκτός απ’ Αυτόν, δεν θα θέλεις να υπηρετήσεις.
Έπρεπε να επέμβει ένας φανατικός ειδωλολάτρης κατήγορος, για να επαναφέρει τη συζήτηση στη σκληρή πραγματικότητα.
– Δεν μπορεί, ένδοξε βασιλιά μου, μια νεαρή χριστιανή να παρακούει τις βασιλικές εντολές σου και να αρνείται να λατρέψει τους αθάνατους θεούς μας.
– Ναι, Παρασκευή, νομίζω πως καταχράστηκες την υπομονή και την ανοχή μου και εκτράπηκες σε βλάσφημες και απαράδεκτες απόψεις που προσβάλουν και το ήθος σου αλλά και τον βασιλιά σου. Ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι πως τα λόγια σου αυτά είναι μεγάλες προσβολές κατά του βασιλιά σου και των εντολών του και επισύρουν βαριές τιμωρίες και φοβερά βασανιστήρια. Τέτοια, που και ο πιο σκληροτράχηλος άνδρας δεν μπορεί να αντέξει και πεθαίνει. Εσύ αυτό θέλεις και επιδιώκεις; Να πεθάνεις πάνω στο άνθος της ηλικίας σου και της ομορφιάς σου; Τώρα που όλοι οι δρόμοι και οι χαρές της γης είναι μπροστά σου και σε φωνάζουν να τις χαρείς; Γι’ αυτό, σκέψου λογικά και έλα να θυσιάσεις στους αθάνατους θεούς μας.
– Ποιος λογικός άνθρωπος, βασιλιά μου, θα μπορούσε να πιστέψει και να λατρέψει για θεούς, ανύπαρκτα πρόσωπα των οποίων η ανήθικη ζωή και οι διδασκαλίες θα έκαναν τον κάθε σοβαρό και συνετό άνθρωπο να ντρέπεται και να τους αποδοκιμάζει; Πως μου ζητάς ν’ αφήσω την πίστη στον ένα και αληθινό Θεό, τον Δημιουργό όλου του κόσμου, που με την υπέροχη διδασκαλία της αγάπης, της καλοσύνης, της ηθικής ζωής δίνει πραγματική χαρά και ευτυχία στη ζωή μας και να ακολουθήσω ψεύτικους θεούς σαν το Δία με τον εγωισμό και τα πονηρά τεχνάσματά του, την Ήρα με τις συζυγικές απάτες, τον Διόνυσο με τα μεθύσια και ξέφρενα άσεμνα ξεφαντώματα, την Αφροδίτη με την φημισμένη ανήθικη ζωή, τον Άρη με τους πολέμους και γενικά όλους αυτούς τους θεούς που οδήγησαν τον κόσμο μας μέσα στον ατέρμονα δρόμο μιας παράλογης βίας, μίσους, δυστυχίας και κακίας;
Εγώ θα σε προέτρεπα, βασιλιά μου, να εγκαταλείψεις και συ την ψεύτικη θρησκεία των δαιμόνων και να γνωρίσεις το μεγαλείο της υπέροχης νέας πίστης των Χριστιανών!
Τα λόγια αυτά της Παρασκευής πλήγωσαν βαθιά τον εγωισμό του βασιλιά Αντωνίνου, που είδε μια νεαρή χριστιανή όχι μόνο να αντιστέκεται στα βασιλικά του διατάγματα, πράγμα πρωτόγνωρο για τα αυστηρά Ρωμαϊκά έθιμα, αλλά και να ξευτελίζει με πειθώ την επίσημη θρησκεία του Κράτους του. Είδε στα μάτια όλων των αρχόντων που τον περιστοίχιζαν την οργή και την αγανάκτηση τους γι’ αυτά που με ρητορική δεινότητα είπε η Παρασκευή και, για να μη ταπεινωθεί περισσότερο μπροστά τους, αποφάσισε να δράσει αμέσως αυστηρά κατά της νεαρής Χριστιανής.
– Άκουσε νεαρή αυθάδης. Αρκετά σε ανέχτηκα και είπες όλα αυτά τα βλάσφημα κατά των ένδοξων θεών μας. Αυτή τη στιγμή σε διατάζω να ζητήσεις συγνώμη από τους ένδοξους θεούς μας για όλα αυτά τα κακά που τόλμησες να εκστομίσεις εναντίον τους και σαν δείγμα μετανοίας να θυμιάσεις τα ένδοξα αγάλματά τους. Διαφορετικά, βασανιστήρια σκληρά και φοβερά σε περιμένουν, που θα ταπεινώσουν το χριστιανικό σου εγωισμό.
ΤΗΣ ΦΟΡΟΥΝ ΠΥΡΑΚΤΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ
Πράγματι! Της φόρεσαν στο κεφάλι μια κατακόκκινη από τη φωτά σιδερένια περικεφαλαία και περίμεναν όλοι να δουν με αγωνία πως θα καιγόταν το κεφάλι της πανέμορφης Χριστιανής.
Μόλις είδαν το θαύμα αυτό τα πλήθη των ειδωλολατρών, θαύμασαν τη δύναμη της νέας πίστης των Χριστιανών και πάρα πολλοί απ’ αυτούς πίστεψαν στο Χριστό. Αυτό εξόργισε πολύ τον βασιλιά, ο οποίος διέταξε αμέσως να τους συλλάβουν και να τους θανατώσουν. Έτσι, άλλους απ’ αυτούς τους αποκεφάλισαν, άλλους τους έγδαραν και άλλους τους έπνιξαν στον Τίβερη ποταμό, που περνά μέσα από τη Ρώμη. Την αγία μας διέταξε και την έκλεισαν φυλακή, μέχρι να σκεφθεί με ποιο σκληρό τρόπο να την βασανίσει.
Κατά το μεσονύχτιο και ενώ αυτή γονατισμένη προσευχόταν, ξάφνου ένα λαμπερό φως φωτίζει την κατασκότεινη φυλακή και ένας αστραφτερός άγγελος παρουσιάζεται μπροστά της. Κρατάει στα χέρια του ένα φωτεινό Σταυρό, ένα καλάμι, ένα σπόγγο και ένα ακάνθινο στεφάνι. Με ένα ουράνιο χαμόγελο την χαιρετά και της λέει:
– Χαίρε, Παρασκευή, αθληφόρε του Κυρίου. Μη φοβάσαι τα βασανιστήρια των τυράννων. Ο Κύριος μας, που καταδέχτηκε για τη σωτηρία των ανθρώπων να σταυρωθεί, να δαρεί και να του φορέσουν ακάνθινο στεφάνι, και για Τον οποίο εσύ υποφέρεις όλα αυτά τα βάσανα, θα είναι πάντα μαζί σου, για να σε βοηθάει, να σε ενισχύει και να σε γλυτώνει από κάθε πειρασμό.
Ο ουρανόσταλτος Άγγελος της έλυσε όλα τα δεσμά με τα οποία την είχαν αλυσοδέσει λες και ήταν επικίνδυνος κακούργος η αγία μας και, αφού και πάλι την χαιρέτησε τρυφερά, ανέβηκε στον Ουρανό.
ΤΗΣ ΚΑΙΝΕ ΤΙΣ ΣΑΡΚΕΣ
Όταν οι στρατιώτες πήγαν στη φυλακή για να φέρουν την Παρασκευή στο βασιλιά, έμεινα έκπληκτοι απ’ αυτό που είδαν. Η Παρασκευή λυμένη από τα δεσμά της με παράδοξο τρόπο, καθόταν χαρούμενη και τους περίμενε.
Ο βασιλιάς Αντωνίνος, μη μπορώντας να εξηγήσει την ειρηνική και χαρούμενη έκφραση της Παρασκευής, την ρωτά ξανά αν μετάνιωσε από την εμμονή της στη νέα πίστη και αν θέλει επιτέλους να θυσιάσει στους θεούς του. Για άλλη μια φορά, όμως, παίρνει τη σταθερή και θαρραλέα απάντηση της αγίας μας.
Η αγία μας πονάει τρομερά από το φοβερό αυτό μαρτύριο αλλά σιωπά, υπομένει και προσεύχεται θερμά. Φαίνεται τόσο απορροφημένη από την προσευχή, που σου δίνει την αίσθηση ότι όλη της ύπαρξη λες και βρίσκεται αλλού, σε άλλους χώρους χαράς και ευφροσύνης.
ΣΤΟ ΚΑΖΑΝΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΣΑ
Καινούριο, όμως, θαύμα προκαλεί αίσθηση φοβερή τόσο στο βασιλιά όσο και στο πλήθος των ειδωλολατρών.
– Ράντισε με και μένα, για να δω αν καίει…
Κανείς απ’ όλους όσους παρευρισκόταν εκεί δεν θα μπορούσε να διανοηθεί μια τέτοια αναπάντεχη εξέλιξη.
Όσοι Χριστιανοί βρισκόντουσαν εκεί, δόξασαν μαζί με την αγία μας το Χριστό, που με χίλιους δυο τρόπους καθοδηγεί στη σωτηρία τα πλανεμένα του πρόβατα.
ΥΠΕΡΟΧΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Με δύναμη λόγου αλλά και με πολλά θαύματα προσέλκυε πλήθος ειδωλολατρών στο Χριστό. Η φήμη του ονόματός της προέτρεχε πολλές φορές της παρουσίας της και οι διψασμένοι για την αλήθεια άνθρωποι έτρεχαν κοντά της για να ακούσουν το κήρυγμα του Ευαγγελίου.
Βέβαια, αυτό ποτέ δεν άρεσε στους ειδωλολάτρες ιερείς, οι οποίοι δεν έπαψαν να ξεσηκώνουν τα φανατικά πλήθη των ειδωλολατρών και τους άρχοντές τους εναντίον της αγίας μας.
Εκείνος διέταξε τότε να συλλάβουν την αγία μας και να την οδηγήσουν στο δικαστήριο, για να την δικάσουν.
Εκείνη, αφού έκαμε το σήμα του Τιμίου και ζωοποιού Σταυρού πάνω της και επικαλέστηκε την βοήθεια του Χριστού, του λέει:
– Το ποια είμαι και από πού κατάγομαι δεν νομίζω ότι σε απασχολεί, βασιλιά. Ο Θεός όμως Τον οποίο λατρεύω και κηρύττω θέλω να ξέρεις ότι δεν είναι κανένας καινούριος, γιατί είναι ο μόνος αληθινός Θεός που υπάρχει σε σχέση με τους ψεύτικους θεούς που γνωρίζεις και που είναι ο Δημιουργός όλου του κόσμου. Είναι αυτός που έπλασε τον Ουρανό και τη Γη και όλες τις ομορφιές αυτού του κόσμου, με τα δένδρα, τα ζώα, τα πουλιά, τη θάλασσα και τα άστρα και ότι άλλο βλέπεις με μόνο ένα πρόσταγμά του. Στο τέλος έπλασε και την κορωνίδα της δημιουργίας του, τον άνθρωπο τον οποίο έβαλε μέσα σ’ ένα πανέμορφο χώρο, τον Παράδεισο, για να είναι ευτυχισμένος και χαρούμενος.
Εκεί, όμως, ο εχθρός του ανθρώπου, ο σατανάς, με τη μορφή του φιδιού, ξεγελά το πρώτο ζευγάρι των ανθρώπων, τον Αδάμ και την Εύα, και με τη φιλοδοξία που τους ενέπνευσε, να γίνουν δηλαδή και αυτοί δήθεν θεοί, τους έβγαλε από τον Παράδεισο. Έκτοτε ο άνθρωπος παρασυρμένος από τα διάφορα πάθη του ζούσε μέσα στην αμαρτία, μακριά από το Θεό και τις θεϊκές εντολές του. Έφτασε στο σημείο να πιστεύει και να λατρεύει, αντί τον Δημιουργό, τα άψυχα δημιουργήματά του Θεού. Αντί τον Κτίστη, τα κτίσματά του. Έτσι, ο πόνος και η δυστυχία, το λάθος και η κακία ήταν καθημερινό βίωμά του.
Μέχρι που λυπήθηκε ο Θεός το ανθρώπινο γένος και απέστειλε στη γη το μοναχοπαίδι του, τον Ιησού Χριστό να γεννηθεί απλά και φτωχικά μέσα σε μια φάτνη ταπεινή, να ζήσει ανάμεσά μας και να μας δείξει τον αληθινό δρόμο της αγάπης, της χαράς και της ευτυχίας. Ο Κύριός μας Ιησούς, με θαύματα και με μια υπέροχη και μοναδική διδασκαλία, που είχε σαν κέντρο της μόνο την αγάπη και το σεβασμό στον συνάνθρωπό μας, γιατί είμαστε όλοι παιδιά του Θεού και αδέλφια μεταξύ μας, έδειξε σε όλους εκείνους που αγαπούν την αλήθεια, τον αληθινό δρόμο για τη σωτηρία της ψυχής τους. Γνωρίζοντας τον αληθινό Θεό και ζώντας σύμφωνα με τις θεϊκές εντολές Του, γίνεσαι καλύτερος και τέλειος άνθρωπος, χαρούμενος και ευτυχισμένος.
Την λύτρωση, όμως, αυτή του ανθρώπου ποτέ δεν ήθελε ο πρωτομάστορας της κακίας και της αμαρτίας, ο καταραμένος σατανάς, γι’ αυτό και με δόλια τεχνάσματα έπεισε τους ανθρώπους να μην πιστέψουν στην αλήθεια, αλλά να παραμείνουν με φανατική προσήλωση στο ψέμα και την κακία. Οι άνθρωποι, αντί να αγαπήσουν την αλήθεια και να μισήσουν το ψέμα, πείστηκαν από τον σατανά και σταύρωσαν τον Υιό του Θεού σαν κακούργο. Εκείνος, όμως, αναστήθηκε μετά από τρεις μέρες και πριν αναληφθεί στους Ουρανούς άφησε εντολή στους μαθητές Του να κηρύξουν το Ευαγγέλιο της Αγάπης Του σε όλο τον κόσμο, χαρίζοντας στον καθένα που θα Τον πίστευε και θα ζούσε σύμφωνα με τις εντολές του, το πιο πολύτιμο δώρο σε γη και Ουρανό, τη Χάρη του Παναγίου Πνεύματος.
Την απόλυτη χαρά, ειρήνη και ευτυχία που ανθρώπινος νους δεν μπορεί να περιγράψει. Εγώ δεν είμαι τίποτε άλλο παρά ένας μικρός και ταπεινός κήρυκας της θείας αγάπης και ευσπλαχνίας Του, που επιθυμεί τούτη τη στιγμή να γνωρίσετε και σεις το μεγαλείο της Χριστιανικής πίστης και τη χαρά, που πηγάζει από την πίστη στον αληθινό Θεό.
ΤΗΝ ΡΙΧΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΦΙΔΙΑ
Όταν την έριξαν μέσα περίμεναν όλοι να δουν αμέσως νεκρή τη νεαρή Χριστιανή. Τι έκπληξη όμως τους περίμενε, σαν είδαν τα φίδια να μαζεύονται γύρω της και κανένα να μη τολμά να της επιτεθεί. Όλοι περίμεναν με αγωνία να δουν τι θα έκανε και ο φοβερός δράκος, το μεγάλο και φοβερό φίδι που ήταν ακόμα τρυπωμένο μέσα στη φωλιά του. Όταν εκείνο με μεγάλο θόρυβο και συριγμό άρχισε να ξετρυπώνει από τη φωλιά του και να παίρνει στάση επιθετική εναντίον της αγίας μας, η αγωνία όλων είχε κορυφωθεί.
Η αγία μας έστρεψε τα βλέμματα στον Ουρανό και προσευχήθηκε θερμά στον αγαπημένο Κύριο της, να την βοηθήσει και να σκοτώσει το τρομερό θεριό. Μετά γύρισε ήρεμη προς το μέρος του θεριού και με το δεξί της χέρι σημείωσε στον αέρα, απέναντι στο φοβερό φίδι, το σημείο του ένδοξου συμβόλου των Χριστιανών, το σημείο του Σταυρού.
Το φίδι, λες και κάποιος το βασάνιζε δυνατά, άρχισε να χτυπιέται και να στριφογυρίζει πέρα δώθε με τέτοια μανία, που προκαλούσε στον καθένα φόβο και μεγάλο τρόμο. Μόνο η αγία μας στεκόταν εκεί, απέναντί του, ήρεμη, έτοιμη να δείξει σ’ όλους τη μεγάλη δύναμη που έχει το σημείο του Σταυρού του Χριστού και η αληθινή πίστη στον Ένα και μοναδικό Θεό. Γνώριζε πολύ καλά πως απ’ αυτή τη μάχη δεν θα σκοτωνόταν μόνο το φίδι αυτό, αλλά και το νοητό φίδι, ο σατανάς, που πειράζει στην αμαρτία τα έμψυχα πλάσματα του Θεού, τους ανθρώπους, για χάρη των οποίων έχυσε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός το πανάγιο Αίμα Του πάνω στο Σταυρό.
Με ιερή μεγαλοπρέπεια σηκώνει η αγία μας το χέρι της, για άλλη μια φορά, ψηλά στον αέρα, απέναντι από το φοβερό δράκοντα, και κάνει το σημείο του Σταυρού, επικαλούμενη τη θεία βοήθεια. Τότε, λες και ένα μαχαίρι κοφτερό πέρασε πάνω από το φίδι, το έκοψε στα δύο και το άφησε ευθύς νεκρό και ασάλευτο μπροστά στα πόδια της αγίας μας.
Το τι επακολούθησε τότε από τον κόσμο που παρακολουθούσε τα γινόμενα δεν περιγράφεται. Σκηνές ξέφρενης χαράς και ενθουσιασμού που έδειχναν πόσο τους είχε επηρεάσει τούτο το θαύμα της νεαρής Χριστιανής. Με δυνατές φωνές και αλαλαγμούς φώναζαν και ομολογούσαν ότι είναι μεγάλη η δύναμη του Χριστού, που κηρύττει η Παρασκευή.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στο τέλος, ήρθε και στην Ελλάδα. Έφθασε κοντά στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην ωραία κοιλάδα των Τεμπών. Και εκεί, πολλοί καλοπροαίρετοι άκουσαν με ενδιαφέρον το Ευαγγελικό κήρυγμα και πίστεψαν στο Χριστό.
Σαν έμαθε ο άρχοντας του τόπου εκείνου, κάποιος Ταράσιος, τη μεγάλη δράση της Παρασκευής, δεν άργησε να την κυνηγήσει και να στείλει τους άνδρες του για να τη συλλάβουν και να την φέρουν δέσμια μπροστά του. Οι στρατιώτες του την έψαξαν και την βρήκαν την ώρα που στην όμορφη κοιλάδα των Τεμπών μιλούσε στα πλήθη για το Χριστό. Αφού την αλυσόδεσαν την έφεραν σε μια πόλη κοντά στη Θεσσαλονίκη, όπου βρισκόταν τότε ο Ταράσιος. Σήμερα, στο σημείο που συνέλαβαν οι στρατιώτες την αγία μας υπάρχει Ναός της αγίας Παρασκευής.
Ο Ταράσιος, άνθρωπος σκληρός και φανατικός ειδωλολάτρης, μόλις είδε την αγία μας, της λέει με θυμό και οργή.
– Ποιος δαίμονας κακός σε έφερε στα μέρη μας να βλαστημάς τους θεούς μας και να κηρύττεις για Θεό έναν που γεννήθηκε πριν 150 χρόνια και που ο Καίσαρας Αύγουστος και οι Εβραίοι σταύρωσαν ως κακούργο;
– Κανένας πονηρός δαίμονας, του απαντά τότε η αγία μας, δεν με έφερε εδώ αλλά η αγάπη στον Ένα και αληθινό Θεό, που συ αγνοείς. Αυτόν, που ήρθε στη γη για να διώξει από τον κόσμο μας το μίσος και την κακία και να γεμίσει τις ψυχές μας με αγάπη, χαρά και ευτυχία. Αυτόν, που θέλει να κρημνίσουμε από το βάθρο της ψυχής μας κάθε ψευτιά και αμαρτία και στη θέση του να υψώσουμε το λάβαρο της αλήθειας και της ανθρωπιάς. Αυτόν, που θέλει να είμαστε όλοι αδέλφια, μικροί και μεγάλοι, πλούσιοι και φτωχοί και όχι τύραννοι απάνθρωποι και σκληροί.
Αυτόν, που ήρθε να μας πει ότι όλοι είμαστε αδέλφια, γιατί είμαστε δικά του δημιουργήματα, δικά του παιδιά. Αυτόν, τον Θεό ευαγγελίζομαι τώρα σε όλους εσάς, παρακαλώντας σας να αφήσετε τα ψεύτικα είδωλα, τα οποία χρησιμοποιούν με πονηριά οι δαίμονες για να σας παραπλανούν και να σας κρατούν σφιχτά κάτω από τα σκοτεινά και πονηρά δεσμά τους.
ΣΤΟ ΚΑΖΑΝΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ
Όπως παλιά έστειλε τον άγγελό Του στη φλογισμένη κάμινο Της Βαβυλώνας, μέσα στην οποία είχαν ρίξει τους αγίους Τρεις Παίδες και τη δρόσισε, έτσι και τώρα, στέλνει ξανά τον άγγελό Του και μετατρέπει σε δροσιά το περιεχόμενο του καζανιού που κόχλαζε από τη μεγάλη φωτιά που έκαιγε από κάτω του.
Οι ειδωλολάτρες, που είδαν αυτό το θαύμα, ενθουσιάστηκαν από την δύναμη της καινούριας θρησκείας και έβλεπαν τώρα με συμπάθεια και πολύ αγάπη τη χαριτωμένη νεαρή Χριστιανή. Πολλοί απ’ αυτούς πίστεψαν αμέσως στο Χριστό και ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τη νέα αυτή πίστη.
Οι στρατιώτες εκτέλεσαν αμέσως τις εντολές του και άρχισαν όλοι εκ περιτροπής να χτυπούνε δυνατά και με μανία την αγία μας. Το πορφυρό αίμα της μάρτυρος, που ύστερα από κάθε χτύπημα, με αφθονία πλημμύριζε το πάναγνο σώμα της και κοκκίνιζε το έδαφος πάνω στο οποίο την είχαν τεντώσει, έκανε τον κόσμο αφ’ ενός να αγανακτεί κατά του Ταράσιου και της σκληρής και απάνθρωπης θρησκείας τους και αφ’ ετέρου να συμπαθούν όλο και περισσότερο τη Χριστιανική πίστη που έδινε τόση δύναμη και κουράγιο στους πιστούς της.
Οι στρατιώτες, ενώ ο ένας μετά τον άλλο κουρασμένοι και καταϊδρωμένοι παρατούσαν το σκληρό τους καθήκον, η αγία μας έδειχνε σαν να μη ζούσε σ’ αυτό τον κόσμο. Παραδομένη στην αγκαλιά του Θεού, μέσα στη πύρινη προσευχή που ψέλλιζαν διαρκώς τα αιματοβαμμένα χείλη της, έδειχνε να περιμένει με χαρά το τέλος της που θα την έφερνε μια ώρα γρηγορότερα στην ουράνια κατοικία του Παραδείσου.
Ούτε και ο Ταράσιος μπόρεσε να μην ομολογήσει τη μεγάλη υπομονή και τη θαυμαστή καρτερία της μάρτυρας στα οδυνηρά τούτα βασανιστήρια. Βλέποντας τον κόσμο να αγανακτεί εναντίον του για την τόση σκληρή μεταχείριση απέναντι σε ένα κοριτσόπουλο, ντράπηκε κάποια στιγμή και διέταξε τους στρατιώτες του να σταματήσουν προς στιγμή τα βασανιστήρια της αγίας μας μπροστά στον κόσμο.
Σκληρός και κακότροπος καθώς ήταν, διέταξε να κλείσουν στη φυλακή την Παρασκευή και κει να την τεντώσουν ξανά από τα τέσσερα σημεία. Έπειτα να της βάλουν στο στήθος ένα μεγάλο ογκόλιθο, για να μη μπορεί να αναπνεύσει εύκολα, και έτσι να την αφήσουν έως το άλλο πρωί, μέχρι να σκεφτεί κάποιο άλλο πιο φριχτό βασανιστήριο.
ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Παρακαλούσε με δάκρυα στα μάτια τον πολυαγαπημένο της Ιησού να της δίνει δύναμη και κουράγιο για να αντέξει και τούτο το μαρτύριο.
Ο σατανάς χαιρόταν που έβλεπε τη νεαρή Χριστιανή να υποφέρει πολύ και να αγωνίζεται να αναπνεύσει με τον μεγάλο ογκόλιθο στο στήθος. Ήξερε καλά πως ο Χριστός δεν θα εγκατέλειπε ποτέ την δούλη του. Όσες φορές τόλμησε να πειράξει με τα δαιμονικά βέλη του την Παρασκευή, παρουσιαζόταν ευθύς η Χάρις του Θεού και χαλούσε τα πονηρά του σχέδια. Τώρα, όμως, είδε ότι αργούσε αυτή η Χάρις του Θεού να εμφανιστεί και να επουλώσει τις πληγές της μάρτυρας. Αυτό άρπαξε σαν ευκαιρία για να αποτολμήσει άλλη μια πονηρή έφοδο κατά της ταλαιπωρημένης μάρτυρας. Έρχεται αόρατα δίπλα της και σφυρίζει στ’ αυτιά της λόγια απιστίας και απόγνωσης.
– Μη νομίζεις ταλαίπωρη Παρασκευή ότι ο Θεός είναι μαζί σου. Είσαι ανόητη που αρνήθηκες να θυσιάσεις στους θεούς του βασιλιά. Τι πέτυχες με την άρνηση σου αυτή; Θα πεθάνεις πάνω στο άνθος της ηλικίας σου, και τα ωραία νιάτα σου θα χαραμιστούν για κάποιον που πέθανε πάνω στο σταυρό. Φώναξε δυνατά να έρθει ο φύλακας της φυλακής να σου βγάλει τον ογκόλιθο από το στήθος σου, που δε σε αφήνει να αναπνεύσεις και πες του ότι είσαι έτοιμη να θυσιάσεις στους θεούς τους. Εσύ, αν θέλεις, κράτα μέσα σου την πίστη στο σταυρωμένο σου. Ο Θεός σου θα σε καταλάβει ότι δεν άντεξες αυτό το μαρτύριο και δε θα σου θυμώσει. Έλα τι περιμένεις! Αρνήσου μια φορά μόνο το Θεό σου, για να γλυτώσεις τώρα το θάνατο και μετά βλέπεις και κάνεις.
Αυτά και άλλα τόσα της έλεγε με πονηριά και κακία μέσα στο μυαλό της ο πολυμήχανος σατανάς και έλπιζε να την καταφέρει να τον πιστέψει.
Η αγία μας, παρά την μεγάλη εξάντληση και τους αφόρητους πόνους που είχε, γρήγορα κατάλαβε την πανουργία του σατανά. Επιστράτευσε γρήγορα όσες ψυχικές δυνάμεις της είχαν απομείνει και με μεγάλη φωνή έβγαλε μέσα από τα βάθη της καρδιάς της, με δάκρυα στα μάτια, για άλλη μια φορά, θερμή προσευχή στον πολυαγαπημένο της Ιησού. Μόνο που αυτή τη φορά δεν είχε κουράγιο ούτε μια φράση να αρθρώσει, εκτός από μια λέξη αγαπημένη. Μια λέξη που είχε γίνει ένα με την καρδιά της, τα χείλη και το μυαλό της. Μια λέξη, που έκλεινε μέσα της όλη την αγάπη και τα όνειρά της, γιατί προσδιόριζε τη μια και μοναδική μορφή που είχε αγαπήσει με δύναμη και πάθος σ’ αυτή τη ζωή και που για χάρη της τώρα υπέφερε και μαρτυρούσε. Ήταν αυτή η λέξη, η ίδια της η ζωή, γιατί ήταν το όνομα του λατρευτού της Ιησού. Μόνο, λοιπόν αυτή τη λέξη μπόρεσε να πει με αγάπη ζηλευτή τρεις φορές:
– Ιησού μου, Ιησού μου, Ιησού μου!!!
Αυτόν τον έστελνε στα τάρταρα και στα βασανιστήρια του Άδη να τυραννιέται και ο Κύριος τώρα εμφανιζόταν με αναρίθμητο πλήθος αγγέλων δίπλα Του στη νεαρή πιστή μαθήτριά Του.
Ακόμα και ο καλύτερος ζωγράφος του κόσμου θα δυσκολευόταν να αποτυπώσει τέλεια σε πίνακα ζωγραφικής το υπέρμετρο μεγαλείο χαράς και ευτυχίας που ζωγραφίστηκε στα γλυκά ματάκια της αγίας μας, σαν είδε μπροστά της Αυτόν που με όλη τη δύναμη της ψυχής της αγάπησε μοναδικά σ’ αυτή τη γη.
Γλυκά και τρυφερά δάκρυα αγάπης, σαν μαργαριτάρια πολύτιμα, κύλισαν από τα πανέμορφα μάτια της στον πληγωμένο και αιματοβαμμένο από τα δεσμά λαιμό της, για να το στολίσουν σαν πανάκριβο περιδέραιο.
Ο Αγαπημένος της Ιησούς έσκυψε μπροστά της, της χαμογέλασε γλυκά, σκούπισε τα δάκρυά της, πήρε τον πόνο της, γέμισε την καρδιά της με μια ουράνια γαλήνη και χαρά και ύστερα, αφού την κοίταξε μ’ εκείνα τα μοναδικά, γλυκά και τρυφερά πατρικά μάτια, που όμοιά του δεν υπάρχουν πουθενά σ’ αυτή τη γη, της είπε:
ΚΡΗΜΝΙΖΕΙ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΨΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΩΝ
Για να μη φανεί ταραγμένος και προβληματισμένος με πονηριά και υποκρισία της λέει:
– Από ότι βλέπω, Παρασκευή, σε αγαπούν πολύ οι μεγάλοι μας θεοί, αφού σε γιάτρεψαν από τις φοβερές πληγές σου και μετέτρεψαν την ασχήμια από τα βασανιστήρια σε ομορφιά μοναδική. Εσύ δεν πρέπει να δείξεις τώρα αχαριστία. Γι’ αυτό, έλα να πάμε μαζί στο ναό των θεών μας για να τους προσκυνήσεις και να τους ευχαριστήσεις. Εγώ μετά θα σε γεμίσω με τόσα πολλά και πλούσια δώρα που καμιά άλλη γυναίκα δεν θα έχει.
– Κατ’ αρχάς, ω βασιλιά, δεν με γιάτρεψαν οι θεοί σου, αλλά Εκείνος που η καρδιά μου αγαπά, πιστεύει και λατρεύει και που αυτή τη νύχτα με αξίωσε να Τον δω και να γεμίσω από χαρά και ευτυχία. Αφού θέλεις να πάμε στο ναό, ας πάμε να δει όλος ο κόσμος ποιους θεούς θέλεις να προσκυνήσω.
Ο Ταράσιος όταν άκουσε από την Παρασκευή ότι δέχτηκε να πάνε μαζί στο ναό, χάρηκε πολύ και διέταξε τους στρατιώτες και όλο τον κόσμο να τον ακολουθήσουν μέχρι εκεί. Με χαρές και πανηγυρισμούς ξεκίνησαν όλοι για τον ναό, εγκωμιάζοντας ταυτόχρονα τον Ταράσιο που κατάφερε την αγία μας να αποδεχτεί την πρότασή του.
Όταν έφθασαν στο ναό, περίμεναν όλοι με αγωνία να δουν τι θα κάνει η αγία μας. Η αγωνία όλων είχε κορυφωθεί. Η αγία Παρασκευή πήγε και στάθηκε μπροστά στο άγαλμα του θεού Απόλλωνα και με δυνατή φωνή, για να την ακούνε όλοι, του λέει:
– Γιατί τότε στέκεστε εδώ μέσα, όπου είμαι και εγώ, η αληθινή δούλη του Θεού; Γκρεμισθείτε και φύγετε απ’ αυτόν τον τόπο.
Τα τελευταία λόγια της αγίας μας έπεσαν σαν κεραυνός πάνω στα δαιμόνια που κατοικούσαν μέσα στα αγάλματα. Ένας θρήνος γοερός ακούστηκε να βγαίνει μέσα από τα αγάλματα και ένας τρομερός σεισμός συντάραξε το ναό. Όλα τα αγάλματα των ψεύτικων θεών έπεσαν κάτω και έγιναν συντρίμμια.
Οι ειδωλολάτρες ιερείς και υπηρέτες του σατανά, που υπηρετούσαν στο ναό θύμωσαν τόσο πολύ που άρπαξαν την αγία μας και δέρνοντας την, την έφεραν μπροστά στον Ταράσιο, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία της.
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ
– «Παρασκευή, την υβρίστριαν των θεών μας και καταφρονήτρα των βασιλικών διαταγών μου, η ο οποία κηρύττει για αληθινό Θεό τον πλάνο Χριστό, διατάζω να της κόψετε τη μιαρά κεφαλή».
Αμέσως οι στρατιώτες άρπαξαν με μανία και οργή την αγία μας και την οδήγησαν έξω από την πόλη για να την αποκεφαλίσουν.
Η αγία μας περιχαρής που σε λίγο θα ήταν στον Ουρανό, μέσα στην αγκαλιά του πολυαγαπημένου της Ιησού, σήκωσε τα χέρια στον ουρανό και μέσα σε γλυκά δάκρυα χαράς και ευτυχίας προσευχήθηκε με τα εξής λόγια:
– Κύριε μου Ιησού Χριστέ, Υιέ και Λόγε του αθανάτου Πατρός, ο Οποίος για τη δική μας σωτηρία ήλθες από τον Ουρανό στη γη, σε ευχαριστώ, γιατί με αξίωσες να υπομείνω βάσανα και τιμωρίες για το άγιο Όνομά Σου. Σε δοξολογώ, γιατί αξιώθηκα να μιμηθώ το πάθος Σου. Σε υμνολογώ, γιατί με δυνάμωσες να μαρτυρήσω για την αγάπη Σου. Τώρα, αξίωσε με και της Βασιλείας Σου. Παράλαβε την ταπεινή μου ψυχή και ανάπαυσε την μετά των φρονίμων Σου παρθένων. Διότι, με το να περιμένω την μεγάλη Σου δόξα, υπέμεινα τις τιμωρίες και τα βάσανα. Με το να ελπίζω εις την ανταμοιβή Σου, θα λάβω τώρα και τον θάνατο. Γι’ αυτό, κατάταξε κι εμένα με το χορό των αγίων Σου μαρτύρων. Θυμήσου, Κύριε, και όλους όσους επικαλούνται το όνομά Σου, δι’ εμού, κατά τον καιρό της θλίψης, ότι ευλογημένος είσαι Συ εις τους αιώνες. Αμήν.
Αφού τέλειωσε την προσευχή της, έγειρε με χαρά και ευφροσύνη μπροστά στους δήμιους την αγία της κεφαλή, για να δεχτεί το τελευταίο μαρτύριο.
Το άγιο λείψανό της το παρέλαβαν κρυφά μερικοί ευσεβείς Χριστιανοί που παρακολουθούσαν από κοντά το μαρτύριό της και αφού το άλειψαν με μύρα και αρώματα το ενταφίασαν με δόξες και τιμές.
Ο Θεός ευλόγησε τόσο πολύ την μεγαλομάρτυρα Παρασκευή, ώστε ο τάφος της έγινε πηγή ιαμάτων θαυμαστών. Αμέτρητα είναι τα πλήθη των αρρώστων που ήρθαν να ζητήσουν πάνω από τον τάφο της τη θεραπεία των ασθενειών τους και θεραπεύθηκαν. Κουτσοί περπάτησαν, δαιμονισμένοι ελευθερώθηκαν, στείρες γυναίκες τεκνοποίησαν, αλλά προ πάντων πολλοί τυφλοί είδαν το φως τους.
Στο μέρος εκείνο, που κατά την παράδοση τάφηκε το σώμα της, υπάρχει σήμερα Ναός και μοναστήρι της αγίας Παρασκευής.
Την ημέρα της γιορτής της, που είναι στις 26 Ιουλίου, με πίστη και ευλάβεια οι Χριστιανοί έρχονται μπροστά στην αγία της εικόνα για να την παρακαλέσουν να προστατεύει τα σπίτια τους, να φωτίζει τα παιδιά τους και να τους λυτρώνει με τη δυνατή μεσιτεία της από κάθε κακό.