Site icon ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ 2017

Γέννησις του Χριστού

Γέννησις του Χριστού

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ 2017

†Αρχιμ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου

            «Καὶ καλέσεις τὸ ὄνομα Αὐτοῦ Ἰησοῦν. Αὐτὸς γὰρ σώσει  τὸν λαὸν  Αὐτοῦ   ἀπὸ  τῶν ἁμαρτιῶν αὐτῶν …»  (Ματθ. α΄ , 21)

              Ανέτειλε  και εφέτος η  χαρμόσυνος εορτή  των Χριστουγέννων.  «Δεῦτε  ἀγαλλιασώμεθα  τῷ Κυρίῳ τὸ  παρὸν μυστήριον ἐκδιηγούμενοι». Μελετούμε τα ιερά αναγνώσματα, τα οποία μας εξιστορούν τα του μυστηρίου της κατά σάρκα γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και μεταξύ των άλλων θαυμάζουμε αυτό το μήνυμα του αγγέλου προς τον δίκαιο Ιωσήφ. «… Θα γεννήσει Υιόν (η παρθένος Μαρία), τον οποίον θα ονομάσεις Ιησούν, διότι  Αυτός θα σώση τον λαόν Του από τις αμαρτίες του». Μελετώντας το μήνυμα του αγγέλου αναφωνούμε με τον μακάριο  Απ.  Παύλο,  τον  φωτιστή  των  Ελλήνων  και  όλης  της  Οικουμένης:  «Θεὸς  ἐφανερώθη  ἐν  σαρκὶ» (Α΄ Τιμοθ. γ΄, 16).  

            Το παιδίον που γεννήθηκε στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, δεν είναι απλούς άνθρωπος. «Οὐκ ἢν ψιλὸς ἄνθρωπος … ἀλλὰ Θεὸς ἐνανθρωπήσας» ομολογεί ο Αγ. Κύριλλος Ιεροσολύμων. «Μένω έκπληκτος  μπροστά στο θαύμα», συμπληρώνει ο Ι. Χρυσόστομος. Ο Παλαιός των ημερών έχει γίνει παιδάκι, ο καθισμένος σε θρόνο υψηλό και υπερυψωμένο, τοποθετείται σε φάτνη, ο αψηλάφητος και ασύνθετος, ασύμμικτος και  ασώματος,  αγκαλιάζεται  από  ανθρώπινα  χέρια  ».Ο  Άκτιστος  Θεός  έλαβε  την  κτιστή  ανθρώπινη  σάρκα,  τυλίχθηκε με σπάργανα και αυτό το έκανε από αγάπη ελευθέρα, χωρίς κάτι να Τον αναγκάζει για το πλάσμα Του, «δι ἡμᾶς καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν…». Για να μας χαρίσει τη σωτηρία που σημαίνει ανύψωση μας στους κόλπους τους πατρικούς της Αγ. Τριάδος, αγιασμό μας, κατά χάρη  θέωσή  μας.

             Αλήθεια, τι θα είμαστε χωρίς την σάρκωσι του Θεού μας και την ιστορική παρουσία Του ανάμεσά μας; «Λαός πορευόμενος ἐν χώρα καί σκιᾶ θανάτου». Αλύτρωτοι «Προμηθείς Δεσμώται». Απελπισμένοι μελλοθάνατοι, χωρίς ελπίδα αιωνίου ζωής. Αιχμάλωτοι του διαβόλου. Δούλοι των παθών. Λάτρεις των ειδώλων. Πολλοί θέλησαν ανά τους αιώνας να βοηθήσουν  τον  άνθρωπο  να  βγει  από  την  τραγικότητά  του  και  την  αθλιότητά  του.  Φιλόσοφοι,  πολιτικοί, διδάσκαλοι, επιστήμονες, εφευρέτες. Ο Σαρκωθείς Θεός, ο Κύριος Ιησούς Χριστός έσωσε την βαρύτατα πάσχουσα φύση μας, ενώνοντάς την κατά τρόπο άρρητο με την θεία Του φύση. Ίδρυσε και προσφέρει την Εκκλησία Του, το μυστικό Σώμα Του και μέσα στην Εκκλησία, με τα αγιαστικά μυστήρια   αναγεννά, μεταμορφώνει, χαροποιεί, ειρηνεύει, αγιάζει, σώζει τον άνθρωπο.

 .         

            Σήμερα Χριστούγεννα, σκιρτάμε από χαρά για τη σωτηρία που μας προσέφερε και μας προσφέρει ο νηπιάσας Κύριος με τη Σάρκωσή Του. Δοξάζουμε ψυχή τε και σώματι τον Σωτήρα Θεό μας για την άκρα ταπείνωσή Του, την κένωσή  Του, τη λύτρωση που μας προσέφερε. Ανησυχούμε όμως για τη σύγχρονη πραγματικότητα. Οφείλουμε να το ομολογήσουμε: Όταν οι άνθρωποι δεν δέχονται στη ζωή τους τον Σωτήρα Χριστό, οι συνέπειες είναι τραγικές. Αυτές τις συνέπειες της αποστασίας μας από τον Θεό μας ζούμε στις μέρες μας. Ανησυχούμε όλοι μας π.χ. για την οικονομική κρίση.  Αυτή τη μεγάλη, λαμπρή, αγία ημέρα ας θελήσουμε να δεχθούμε την αλήθεια. Η κρίση είναι κυρίως πνευματική. Αρνηθήκαμε τον Σαρκωθέντα Σωτήρα μας και  στηριχθήκαμε  στο  εγώ  μας,  στην  υλοφροσύνη,  στους  ισχυρούς  της  γης,  περιφρονήσαμε  την  αγάπη  Του.

              Βιώνουμε ζωή χωρίς Χριστό. Όλο και περισσότερο απωθούμε τον Χριστό μας από τις δομές της κοινωνίας μας. Απαξιούμε   να   ασχοληθούμε   με   την   Ορθόδοξο   Εκκλησία   μας,   την   Αγία   Γραφή,   χλευάζουμε   οτιδήποτε αγιοπνευματικό, επιδιώκουμε την ενότητα των ανθρώπων ερωτοτροπούντες με αιρετικούς πλανεμένους και πολεμίους του Χριστού μας. Κάποιοι θέλουν να αποχριστιανοποιήσουν τον ευσεβή λαό μας, και μάλιστα τη νεότητα, απομακρύνοντας τα χριστιανικά σύμβολα, τον τίμιο Σταυρό, τις άγιες εικόνες, τη λατρευτική ζωή από τη ζωή του λαού μας. Άλλοι συντηρούν ένα φανερό η αφανή πόλεμο κατά των σωστικών ορθοδόξων χριστιανικών αξιών και αιωνίων παραδόσεων του γένους μας με αντιχρίστους νόμους, με τα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως, με προβολή της ενστικτώδους ζωής και της διαστροφής. Αγαπητοί, σήμερα Χριστούγεννα ας γονατίσουμε με αληθινή και ειλικρινή μετάνοια εμπρός στη φάτνη της Βηθλεέμ. Ας ζητήσουμε το έλεος του Κυρίου. Ας ευχαριστήσουμε τον Σαρκωθέντα Θεό μας για την σωτηρία, που μας προσέφερε και μάς προσφέρει. Θερμά ας Τον παρακαλέσουμε να έλθει στην καρδιά, στην οικογένεια, στην κοινωνία , στην πατρίδα μας, να μας χαρίσει φωτισμό, ανακαίνιση ευτυχία, χαρά, σωτηρία. Ας διακηρύξουμε παντού: «Οὐκ ἔστιν ἐν ἄλλω οὐδενὶ ἡ σωτηρία»  (Πραξ. δ , 12). Ας το ακούσουν όλοι οι λαοί και οι ισχυροί της γης: Τον κόσμο όλο και την Ελλάδα μας μόνο ο Σαρκωθείς Θεός και Σωτήρας μας, θα σώσει. Μεθ’ εορτίων ευχών Καλή και Ευλογημένη νέα χρονιά »

 

†Αρχιμ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου

 

Πηγή Ενοριακό Φυλλάδιο 25 Δεκ 2017

 

Μοιραστείτε τη σελίδα. Πατήστε το τελευταίο κουμπί για περισσότερες επιλογές
Exit mobile version