Site icon ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΜΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2019

Σταυρός_Αγιο Όρος

Σταυρός_Αγιο Όρος

ΜΗΝΥΜΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΜΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2019

†ΑΡΧΙΜ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΥ

               Αγαπητοί  Πατέρες και  αδελφοί, Με την ανατολή του Νέου έτους 2019  συναντηθήκαμε σήμερα στον Ι. Καθεδρικό μας  Ναό για να προσευχηθούμε στον Θεό, να Τον ευχαριστήσουμε για όσα ζήσαμε κατά το παρελθόν και να Τον παρακαλέσουμε για όσα θα συμβούν στο Νέο Έτος, ώστε να το περάσουμε με υγεία σωματική και πνευματική και να τηρούμε το θέλημά Του σε κάθε περίπτωση της ζωής, ευχάριστη ή δυσάρεστη, επειδή σε Αυτόν ανήκει ολόκληρη η ζωή μας. Αυτή η ευχαριστία και παράκληση γίνεται αρχικά με την Θ. Λειτουργία και στη συνέχεια με την παρουσία του Δημάρχου και των Τοπικών Αρχών,  με την Δοξολογία που θα ακολουθήσει. Βεβαίως, όσοι έχουν γνώση του λειτουργικού και εορτο­λογικού τυπικού της Εκκλησίας γνωρίζουν ότι η Εκκλ. Πρωτοχρονιά εορτάζεται την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, αφού αυτή η ημέρα είναι η Αρχή του Εκκλησιαστικού Έτους, η Αρχή της Ινδίκτου όπως χαρακτηριστικά λέγεται.           

              Στο εορτολόγιο της 1ης Σεπτεμβρίου περιλαμβάνεται ο υμνολογικός πλούτος της Εκκλησίας, ο οποίος αναφέρεται στην αρχή του Εκκλ.  Έτους. Εκεί θα διαπι­στώσει κανείς   το πώς η Εκκλησία θέλει να ζούμε οι Χριστιανοί,  ώστε κάθε χρόνος να είναι χρόνος σωτήριος,  ευλογημένος  από τον Θεό. Σήμερα, αρχή του πολιτικού έτους και  η Αγιολογία της  ημέρας είναι  επίσης πολλή σημαντική. Δείχνει και πάλι πώς πρέπει να ζούμε ως Χριστιανοί. Πανηγυρίζουμε  μια μεγάλη Εορτή που αναφέρεται στον Δεσπότη Χριστό και την Εορτή του Μεγάλου Πατρός Αρχιεπι­σκό­που Καισαρείας της Καππαδοκίας, του   Αγ. Βασιλείου.

            Κατ’ αρχάς η Δεσποτική εορτή είναι η κατά σάρκα Περιτομή του Κυρίου Ιησού Χριστού. Κατά τον Μωσαϊκό νόμο, τον οποίον ο Χριστός έδωσε στους Ιουδαίους, θα έπρεπε κάθε αρσενικό παιδί να υποστεί  την επώδυνη πράξη της περιτομής– προτύπωση του Αγ. Βαπτίσματος. Αυτή την πράξη υπέμεινε ο Χριστός, 8 ημέρες μετά την γέννησή Του, και φανερώνει την μεγάλη κένωσή Του για την δική μας σωτηρία. Στα τροπάρια της Εορτής γράφεται ότι ο Χριστός, που ήταν Άναρχος κατά τον Πατέρα και 8ήμερος κατά την Μητέρα, οὐκ ἐβδελύχθηκε «σαρκός τήν περιτομήν», αλλά έδειξε την συγκατάβασή Του στο γένος των ανθρώπων και «δωκεν αυτόν τύπον και πογραμμόν πσι πρός σωτηρίαν». Αυτός τήρησε τον Νόμο που έδωσε και εμείς οφείλουμε να τηρού­με τον δικό Του Νόμο. Αυτός έδειξε  ταπείνωση, κένω­ση, και εμείς πρέπει να ταπεινωνόμαστε, να θυσιαζόμαστε για τον Θεό και τους αδελφούς. Έπειτα, η Εορτή του Μ.  Βασιλείου υποδεικνύει τον Μεγάλο αυτό Πατέρα της Εκκλησίας ως  πρότυπο για όλους, Κληρικούς, Μοναχούς και Λαϊκούς. Ο Μ. Βασίλειος  ήταν «σοφίας εραστής», ανθρώπινης και κυρίως της  θείας σοφίας. Έζησε ασκητικά, μελέτησε τον Νόμο του Θεού, προέκρινε από όλα «τήν προς Θεόν συμβίωσιν», τήρησε «δούλωτον τῆς ψυχς τό ξίωμα», υπέταξε το φρόνημα της σαρκός στο πνεύμα, και παρέστη  στον Χριστό ως φίλος Του. Με αυτή την ζωή  «ξεχύθη χάρις» στο στόμα του και στα γραπτά του, και έγινε αληθινός «Ποιμήν τῆς τοῦ Χριστού Ἐκκλησίας», διδάσκοντας «τό λογικά πρόβατα πιστεύειν ες Τριάδα Ὁμοούσιον ν μιᾷ θεότητι». Οι 2  μεγάλες αυτές Εορτές,  «περιτομή του Χριστού» και « Μ.  Βασιλείου», πρέπει να μας εμπνέουν στην ζωή μας κατά την είσοδό μας στο  Νέο Έτος. Ως μέλη της Εκκλησίας πρέπει να είμαστε «άνθρωποι του Θεού». Να διάγουμε το χρόνο μας με πίστη και αγάπη προς τον Θεό, με θυσιαστική αγάπη προς τους αδελφούς, με ευαγγελική, μυστηριακή-μετρημένη  ζωή, έχοντας  εκκλησιαστικό φρόνημα. Έτσι, θα περά­σουμε και το Νέο αυτό Έτος 2019 με υγεία σωματική, κυρίως με ειρήνη στην καρδιά για ό,τι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε κατά την διάρκειά του.

Για μια ακόμη χρονιά η ανατολή του νέου έτους μοιάζει με δύση. Η Πατρίδα μας ταπεινωμένη. Η εθνική αξιοπρέπεια διασυρμένη. Η πίστη περιφρονημένη. Οι νέοι απογοητευμένοι. Οι γέροντες τραυματισμένοι.  Ο κόσμος  αναστατωμένος.  Ο Θεός ξεχασμένος.  Εύχομαι η δύση της χρονιάς να θυμίζει ανατολή.  Η πορεία μας να μη στηρίζεται μόνο σε ευχολόγια. Η κρίση να μεταμορφωθεί σε αφύπνιση. Η αφύπνιση να φέρει την άρνηση της πνευματικής παρακμής. Να αρνηθούμε τη μιζέρια και την ηττοπάθεια. Να ανακαλύψουμε τον κρυμμένο πλούτο της Χριστιανικής Πίστεως  και την ταυτότητάς μας ως « Έλληνες και Χριστιανοί», «οἱ καιροί οὐ  μενετοί».  Να επιστρέψουμε στην ιστορία και στον πολιτισμό μας.  Να ξαναζήσει η πίστη και η παράδοση. Να ξαναβρούμε την εθνική αξιοπρέπεια. Να ξαναζωντανέψει η ελπίδα.  Να μας ξαναθυμηθεί ο Θεός… «ρα μς δη ξ  πνου γερθναι» (Ρωμ. ιγ΄ 11).    Η ανάσταση από την τέφρα μας είναι ίδιον του λαού μας. Σήμερα  Αρχή του Ν.  Έτους 2019 είναι η μεγάλη επιλογή και ευκαιρία. Το ελπίζουμε και το μπορούμε. Μας μένει να το πιστέψουμε, να το θελήσουμε και να το αποφασίσουμε. Μας μένει να ξεκινήσουμε. Από τώρα,  από σήμερα.  Σήμερα, αυτή την ημέρα εύχομαι  να διέλθουμε το Ν.  Έτος με ακλόνητη υγεία, με πίστη, αγάπη στον Θεό και τους ανθρώπους, με εμπιστοσύνη στην Πρόνοια Του  και με ισχυρό εκκλησιαστικό φρόνημα

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ.! »

Πηγή Ενοριακό Φυλλάδιο 1 Ιαν 2019

Μοιραστείτε τη σελίδα. Πατήστε το τελευταίο κουμπί για περισσότερες επιλογές
Exit mobile version