Site icon ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ

TO ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Χριστόδουλος2

Χριστόδουλος2

TO ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΗΝΥΜΑ

ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ †ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2008

‹‹Αγαπητά μου Παιδιά, Αν υπάρχει κάτι στη ζωή μας που δεν τιθασεύεται, αυτό είναι η αέναη κίνηση του χρόνου. Το σήμερα γίνεται χθες εν ριπή οφθαλμού, και το αύριο σήμερα και χθες. Κι εμείς παρασυρόμεθα προς το τέρμα της πορείας μας, εκόντες άκοντες, παρακολουθούντες τα γεγονότα που περνούν από μπροστά μας, χωρίς αναστρέψιμη ελπίδα. Αυτή είναι η μοίρα των θνητών. Κι αλλοίμονο σ’ εκείνους που δεν έχουν ακόμη βρει την απάντηση στο πρόβλημα του θανάτου. Την απάντηση τη δίδει μόνο η Χριστιανική Πίστη.  

            Η ιστορία γεννά τα γεγονότα. Κι εμείς συμπράττουμε σ΄ αυτό, άλλοι για το καλό και άλλοι για το κακό. Η ελευθερία  είναι το κριτήριο της ευθύνης μας. Μακάριοι οι έχοντες προοπτική αιωνιότητας στη ζωή τους. Αλλιώς είναι σάρκες, έκδοτοι σε πάθη ατιμίας, πρόθυμοι για κάθε τι που ξευτελίζει την ύπαρξή μας. Ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός αν κάθε άνθρωπος θυμόταν τη θεία καταγωγή του και ευθυγράμμιζε τη ζωή του με τις αρχές που απορρέουν από αυτή. Δυστυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει.

            Κάθε πρωτοχρονιά είναι συμβατική αφετηρία μιας νέας προσπάθειας. Κανείς ασφαλώς δεν θέλει να ζει σ’ έναν κόσμο παρακμής, αντιφάσεων, αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων, αδικίας και αμοραλισμού. Η κατάσταση δεν αλλάζει μαγικά και μηχανικά. Χρειάζονται να πολλαπλασιασθούν οι άνθρωποι που κάνουν Αντίσταση. Που παραμένουν πιστοί στις παραδόσεις μας, στις αξίες, στην ιστορία  και στους αγώνες μας. Οι αναθεωρητές πολύ κακή συγκυρία επέλεξαν για να γκρεμίσουν από τις καρδιές των Ελλήνων τα κάστρα των θυσιών.

            ΣΤΑΘΗΤΕ ΟΛΟΙ ΟΡΘΙΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΗ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΤΟΚΙΑ ΜΑΣ. Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι Πατέρες μας. Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά του. Το έχει κατ΄ επανάληψιν αποδείξει. Θα το αποδείξει και πάλι. Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ότι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ότι κινδυνεύει. 

            Το Μήνυμα του Χριστού, το Μήνυμα του Ευαγγελίου Του, το Μήνυμα της Εκκλησίας μας,  απευθύνεται και  σήμερα σ’ έναν αλαζόνα και επηρμένο  από τις τεχνολογικές του κατακτήσεις άνθρωπο, τον άνθρωπο που εξέθρεψε ο 20ός αιώνας, και προβάλλει ο 21ος, της αφθονίας των μέσων, των επιτυχιών της επιστήμης, αλλά και της πνευματικής ατροφίας, του εσωτερικού κενού, και της έλλειψης κοινωνούμενης εμπειρίας που απαιτεί λογικά ερείσματα σε θέματα πίστεως. Ο άνθρωπος σήμερα μοιάζει να είναι αποστεωμένος από έμπνευση, από ελπίδα, αιχμάλωτος των κατακτήσεών του, θύμα της προόδου του, φορτωμένος με απέλπιδα προοπτική για το μέλλον του. Η Εκκλησία καλεί τον άνθρωπο του 21ου αιώνα να ξυπνήσει από τον λήθαργο της χρησιμοθηρικής υλοφροσύνης και την κραιπάλη της πλασματικής αυτάρκειας.

             «ΞΥΠΝΑ, ΑΝΘΡΩΠΕ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ». Ο Σωτήρας προκαλεί αλλά και προσκαλεί τον καθένα να αναθεωρήσει την πορεία του, να ξαναβρεί την ελευθερία του, να ξαναδεί το φάσμα της ζωής του μέσα από το λαμπρό φως της Αλήθειας Του.

             «ΞΥΠΝΑ ΑΝΘΡΩΠΕ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ». Τα επιτεύγματα σου σε απεκοίμησαν και νόμισες ότι κατέκτησες τον κόσμο. Ευτέλισες και αυτά τα ιερά και όσια. Τα θεώρησες μύθους και θρύλους που τρέφουν τη φαντασία των παιδιών, χωρίς αντίκρισμα στην προσωπική υπαρκτική οντότητα σου. Κοίταξε γύρω σου. Πόλεμοι αδελφοκτόνοι, πείνα και ασθένειες για τούς αδύνατους, καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, διαφθορά, σκάνδαλα, διάσπαση της ενότητας του ανθρωπίνου γένους, απουσία αγάπης, κυριαρχία των συμφερόντων. Ένα τέτοιο κόσμο ετοίμασες για τα παιδιά σου, όπου και αυτή η φύση συστενάζει και διαμαρτύρεται για τις καταχρήσεις σου. Δέν απέλιπαν βέβαια νησίδες ελπίδας. Είναι όμως τραγικά λίγες, επιδεικτικά ανεπαρκείς.

            Η πίστη στον Σωτήρα σώζει και νοηματοδοτε τη ζωή μας. Οδηγεί στην εμπειρική ψηλάφηση της ερμηνείας του γεγονότος. Με ταπείνωση αλλά και ελευθερία. Οι συνέπειες ακολουθούν. Η ελπίδα, το φως, ο αγώνας, η ανθρωπιά.

            Ο Σωτήρας Χριστός μας προκαλεί και μας εμπνέει να γίνουμε άνθρωποι και να απελευθερωθούμε από τις δεσμεύσεις του ενδοκοσμικισμού και της αλλοτρίωσης  και το δρόμο αυτό πολλοί, αμέτρητα πλήθη πιστών τον ακολουθούν με συνέπεια.

             Ο Ιησούς Χριστός δεν είναι μύθος, ούτε φολκλορικό παιγνίδι, είναι ο Θεός που έγινε άνθρωπος,  είναι  η ελπίδα της  ελευθερίας του ανθρώπου από τη μοίρα της θνητότητας, η  εγγύηση αθανασίας,  η εξασφάλιση σχέσης με το Θεό, είναι η αληθινή σωτηρία.

Με πατρική αγάπη και ευχές †Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

Πηγή Ενοριακό Φυλλάδιο 27 Ιαν 2019

 

Μοιραστείτε τη σελίδα. Πατήστε το τελευταίο κουμπί για περισσότερες επιλογές
Exit mobile version