Site icon ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ (ΠΑΣΧΑ 2019)

Ανασταση.

Ανασταση

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ

(ΠΑΣΧΑ 2019)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : †ΑΡΧΙΜ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ  ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΥ

1) ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

«Σήμερον σωτηρία τῷ κοσμῳ, ὅτι ἀνέστη Χριστός ὡς παντοδύναμος»! Εορτών εορτή και πανήγυρη πανηγύρεων εορτάζουμε. Η Ζωή νίκησε τον θάνατο. Η Αλήθεια κατατρόπωσε το ψεύδος. Το φως εξαφάνισε το σκοτάδι. Η ελπίδα αποδείχθηκε δυνατότερη από τους φόβους και τις αγωνίες που δηλητηριάζουν τον βίο. Δεν υπάρχει πιο λαμπρή-όμορφη εικόνα απ’ αυτή, την φωτισμένη με τις αναστάσιμες λαμπάδες σας Σύναξη. Σύναξη πίστης ότι η αλήθεια είναι δυνατότερη από το ψέμα, το αγαθό ισχυρότερο από το κακό, η αγάπη δυνατότερη από το μίσος, η ζωή κραταιότερη από τον θάνατο. Δύο αιώνες, φιλόσοφοι και οικονομικοί εγκέφαλοι θέλουν να μας πείσουν πως ο Θεός δεν έχει θέση στη ζωή των ανθρώπων. Μεγαλόστομα είπαν, ο Θεός πέθανε. Εμείς σήμερα τους απαντάμε: ναι, ο Θεός πέθανε από αγάπη για μας τους ανθρώπους. Αυτός, ο δημιουργός και Θεός έκανε δική του την ανθρώπινη αποτυχία και δέχτηκε στο Πανάγιο σώμα Του τις πληγές της ανθρώπινης θηριωδίας. Φωνάζουν οι δυνάστες και οι ισχυροί της γης. «Δείξτε μας τον Θεό σας» κι εμείς τους δείχνουμε το μνημείο  το κενό  και άδειο και τα σουδάρια επίσης τα αδειανά. Αυτά είναι η παρηγοριά μας,  η ελπίδα μας,  η αιτία και η προοπτική των δικών μας αγώνων. Ο Χριστός  είτε αυτό αρέσει σε κάποιους είτε όχι, είτε το πιστεύουν και το αποδέχονται είτε όχι. ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ!  ΝΑΙ!  ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ ΕΚ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ. Ο θάνατος νικήθηκε! «Δεῦτε πάντες οι πἱστοί, προσκυνήσωμεν τήν τοῦ Χριστοῦ ἃγίαν ἀνάστασιν· ἰδού γάρ ἧλθε διά τοῦ Σταυροῦ, χαρά ἐν ὁλῳ τῷ κοσμῳ». Κανείς δεν μπορεί πια να μας στερήσει την ελπίδα. Η χαρά της Ανάστασης δεν πηγάζει από μία εικονική νίκη ενός θρησκευτικού ηγέτη. Πηγάζει από το άνοιγμα ενός δρόμου προς την χώρα των ζώντων. Είναι κρίμα να μην περπατήσουμε αυτόν τον δρόμο. Κοιτάξτε την κατάληξη του δρόμου εκείνων που νόμισαν πως υπέγραψαν την ληξιαρχική πράξη του θανάτου του Θεού. Κοιτάξτε  την κατάληξη της σταυρικής θυσίας του Ναζωραίου.. ΑΔΕΛΦΟΙ μου και Τέκνα μου εν Κυρίω αγαπητά Ας επαναλάβω και εγώ και μαζί μου και όλοι οι πιστοί  αυτό που είπε ο Αναστημένος  Κύριος μας στις Μυροφόρες: «Μή φοβεῖσθε»! (Ματθ. 28,10) Καμιά αδικία, καμμία ασθένεια, καμμία δυσκολία της καθημερινότητας, καμμία οικονομική κρίση, καμμία αβεβαιότητα για το μέλλον, δεν πρέπει να μας φοβίζει. Οι χριστιανοί είμαστε και οφείλουμε να μείνουμε οι άνθρωποι της Αναστάσεως, οι «μη μετακινούμενοι από της ελπίδος του Ευαγγελίου του Σωτήρα και Αναστημένου Χριστού μας » (Κολ. 1, 23). Η Ανάσταση του Χριστού επέβαλε οριστικά τη δύναμη της αγάπης που ελευθερώνει τον άνθρωπο από όλους τους φόβους, διότι «ἡ τελεῖα ἀγάπη ἔξω βάλλει τόν φόβον» (Α΄ ωαν. 4, 18). Μη φοβάστε, αλλά ελάτε να μάθουμε και απόψε πως θα γίνουμε  άνθρωποι της Αναστάσεως. Ελάτε να πορευθούμε,  με  θάρρος και ελπίδα στην καινούργια αναστημένη και μοναδική ζωή της χαράς και της ειρήνης  που μας χάρισε ο Αναστημένος Θεάνθρωπος Κύριος.  Σας εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου Χρόνια πολλά, καλά, ευλογημένα. Σας ασπάζομαι  με το αναστάσιμο πατρικό ασπασμό και σας ευλογώ».

2) † ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟY ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ  Ν. ΡΩΜΗΣ & ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ

            Η εμπειρία της Αναστάσεως του Χριστού, της πανσωστικής νίκης της Ζωής επί του Θανάτου, είναι ο πυρήνας της πίστεως, της Θ. Λατρείας, του ήθους και του πολιτισμού του Ορθοδόξου Λαού του Θεού. Η ζωή των Ορθοδόξων, σε  όλες τις εκφάνσεις, τις διαστάσεις της, διαποτίζεται και τρέφεται από την πίστη στην Ανάσταση, αποτελεί καθημερινό Πάσχα. Το πασχάλιο αυτό βίωμα δεν είναι ανάμνηση της Αναστάσεως του Κυρίου, αλλά βίωση και της δικής μας ανακαινίσεως και ακλόνητος βεβαιότητας  περί της εσχατολογικής τελειώσεως των πάντων….. Κατεξοχήν στην Ευχαριστιακή Λειτουργία, η οποία συνδέεται αρρήκτως με την «Κλητή καί Ἁγία Ἡμέρα» της Κυριακής, η Εκκλησία εορτάζει αυτή την υπαρξιακή μετοχή στην Ανάσταση του Χριστού και την εμπειρική πρόγευση των ευλογιών της Βασιλείας του Θεού. Εντυπωσιάζει ο αναστάσιμος-ευφρόσυνος χαρακτήρας της Θ. Ευχαριστίας, η οποία τελείται πάντοτε σε ατμόσφαιρα χαράς και αγαλλιάσεως και εικονίζει την τελική καινοποίηση των όντων, την πεπληρωμένη χαρά, την πληρότητα της ζωής, την μέλλουσα υπέρχυση της αγάπης και της γνώσεως Ο Κύριος της δόξης, «κατελθῶν  ἐν τοῖς κατωτάτοις τῆς γῆς καί συντρίψας τάς πύλας τοῦ Ἅδου», αναδύεται Νικηφόρος και Ολόφωτος εκ του τάφου, όχι Μόνος και φέρων το λάβαρο της νίκης, αλλά ομού μετά του Αδάμ και της Εύας, συνανιστώντας-συγκροτώντας  και κρατύνων αυτούς και δια του προσώπου  αυτών, όλο το ανθρώπινο γένος, ολόκληρη  την κτίση…..Το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως, της «κοινῆς τῶν ὅλων πανηγύρεως»…ηχεί σήμερον σε ένα κόσμο σοβούσης κοινωνικής αδικίας, φαλκιδεύσεως του ανθρωπίνου προσώπου, σε μία οικουμένη – Γολγοθά προσφύγων και μυριάδων αθώων παιδίων……. Τιμιώτατοι Αδελφοί, Πεφιλημένα Τέκνα εν Κυρίω, έμπλεοι της πείρας της λαμπροφόρου Αναστάσεως, λαβόντες «φῶς ἒκ τοῦ ἀνεσπέρου φωτός», εν παντί ευχαριστούντες, τα άνω φρονούντες, έχοντες δε  ήδη τον αρραβώνα και τα ενέχυρα της εσχατολογικής πληρώσεως της Θ. Οικονομίας, αναβοώμεν  το «Χριστός Ανέστη!», δεόμενοι όπως ο Παθών, Ταφείς και Αναστάς Κύριος καταυγάζει τις διάνοιες, και τις καρδιές και πάσαν την ζωή ημών, κατευθύνει  τα διαβήματα ημών προς παν έργο αγαθό και ενισχύει τον Λαό Αυτού προς μαρτυρία του Ευαγγελίου της Αγάπης «ἓως ἐσχάτου τῆς γῆς»(Πραξ. α’, 8), εις δόξαν του «υπέρ παν όνομα» ονόματος Αυτού.

3) †ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΙΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ Κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

            Η λατρευτική ζωή των Ορθοδόξων κορυφώνεται στην ολόλαμπρη εορτή της Αναστάσεως του Χριστού. Χωρίς την Ανάσταση, το κήρυγμα του Ευαγγελίου καταλήγει σε μια ισχνή δεοντολογία. Με τόλμη ο Απ.Παύλος επισημαίνει την αλήθεια αυτή: «Εἰ δὲ Χριστὸς οὐκ ἐγήγερται, κενὸν ἄρα τὸ κήρυγμα ἡμῶν, κενὴ δὲ καὶ ἡ πίστις ὑμῶν» (Α΄ Κορ. 15:14).  Η δυναμική του χριστιανικού μηνύματος συμπυκνώνεται στο «Χριστός νέστη!». Ο Αναστάς Χριστός, ο οποίος συνέτριψε του θανάτου το κράτος, συνεχίζει να διαλύει κάθε θανατηφόρα πνοή φόβου, αδικίας, μίσους, απογοητεύσεως. Αυτή την αλήθεια, η Ορθόδοξος Εκκλησία δεν επιδιώκει να την επιβάλει με στείρα επιχειρηματολογία. Την κάνει γιορτή, την χαίρεται, τη ζει, την αναγγέλλει: «Ἀνέστη Χριστὸς ἐκ νεκρῶν, λύσας θανάτου τὰ δεσμά, εὐαγγελίζου γῆ χαρὰν μεγάλην, αἰνεῖτε, οὐρανοὶ, Θεοῦ τὴν δόξαν» (Ι.Δαμασκηνός). Η εορτή  δεν περιορίζεται στην αναγγελία. Προχωρεί σε μία πρόσκληση: Αυτή την διατύπωσε ο ίδιος ο Χριστός στην πρώτη, μετά την Ανάστασή Του, συνάντηση με τους μαθητές του: «Καθὼς ἀπέσταλκέ με ὁ πατήρ, κἀγὼ πέμπω ὑμᾶς» (Ιω. 20:21). Οι μέρες που είχαν προηγηθεί ήταν γεμάτες πόνο και αβεβαιότητα. Οι μαθητές είχαν οδηγηθεί σε κατάθλιψη και απόγνωση. Παρά ταύτα ο Αναστάς Χριστός δεν περιορίζεται να τους αναγγείλει τη νίκη Του πάνω στην αδικία, το μίσος, τον ίδιο τον θάνατο, αλλά τους καλεί σε κάτι μοναδικό: να συμμετάσχουν στο έργο Του, στον αγώνα για να επικρατήσουν η δικαιοσύνη, η καταλλαγή, η αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη……Αυτή η πρόσκληση, η εντολή και η υπόσχεση απευθύνονται στους Αποστόλους, σε ολόκληρη την Εκκλησία. Τα λυτρωτικά γεγονότα του Σταυρού και της Αναστάσεως πρέπει να αναγγελθούν σε όλη την οικουμένη: «Πορευθέντες οὖν, μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη» (Ματθ. 28:19). Στην Εκκλησία, το Μυστικό Σώμα Tου, ανατίθεται μέσα στους αιώνες αυτή η πολυδιάστατη αποστολή…… Η «Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία», στην οποία ανήκουμε, δεν ζει αποκλειστικά για τον εαυτό της. Ό,τι είναι, ό,τι κατέχει, ό,τι προσφέρει, προορίζεται για ολόκληρη την ανθρωπότητα, για την ανύψωση και την ανακαίνιση του κόσμου. Η Εκκλησία δεν δικαιούται να γίνει μία κλειστή θρησκευτική κοινότητα «ευλαβών», που απολαμβάνουν αποκλειστικά τα δώρα του Θεού. Παραμένει  η ευχαριστιακή κοινότητα των πιστών στον Χριστό, που ακτινοβολώντας το δικό Του φως εορτάζει την εμπειρία της Αναστάσεως, της νίκης πάνω στον θάνατο. Με αυτή την αλήθεια νοηματοδοτεί, ζωογονεί και μεταμορφώνει τη ζωή της ανθρωπότητος με ελευθερία και αγάπη…..».

Πηγή Ενοριακό Φυλλάδιο 28 Απρ 2019

 

Μοιραστείτε τη σελίδα. Πατήστε το τελευταίο κουμπί για περισσότερες επιλογές
Exit mobile version