Site icon ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΗΣΤΕΥΟΜΕ

Νηστεία

[responsivevoice voice=”Greek Female” buttontext=”Ακούστε το κείμενο”]

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΗΣΤΕΥΟΜΕ

Από το βιβλίο του Μητροπολίτου Ν. Σμύρνης Συμεών Κούτσα “Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ”)

Η λέξη  νηστεία είναι σύνθετη και προέρχεται από το αρνητικό μόριο νη και το ρήμα εσθίω, που είναι άλλος τρόπος του έσθω και του έδω και που σημαίνει τρώγω. Νήστις – η πρώτη λέξη που δημιουργήθηκε– σημαίνει αυτός που δεν εσθίει, που δεν τρώγει. Από την λέξη αυτή στη συνέχεια προήλθε το ρήμα νηστεύω  και το αφηρημένο ουσιαστικό νηστεία, που αρχικά σήμαινε την πλήρη αποχή από τροφές και ποτά, δηλαδή την ασιτία και ατροφία. Αργότερα, με την αύξηση της χρονικής διάρκειας και την προοδευτική διαμόρφωση του θεσμού της νηστείας, νηστεία δεν σήμαινε μόνο την πλήρη αποχή από στερεές ή υγρές τροφές, αλλά και την μερική αποχή, την αποχή δηλαδή από ορισμένες τροφές και την λήψη άλλων, συγκεκριμένων τροφών. Έτσι έχουμε  την διάκριση σε  νηστήσιμες και αρτυμένες ή αρτύσιμες τροφές.  Κατά την  διάκριση αυτή νηστήσιμες τροφές θεωρούνται το ψωμί, τα λαχανικά, οι καρποί και μάλιστα οι ξηροί, οι ελιές και άλλα. Αρτύσιμα, αντίθετα, θεωρούνται τα διάφορα φαγητά που μαγειρεύουμε με την χρήση ελαίου ή βουτύρου και διαφόρων καρυκευμάτων, όπως και το κρασί (Όταν δεν τρώμε λάδι, δεν πίνουμε και κρασί).

ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

Η νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής

Η νηστεία των δύο αυτών ημερών ήταν πάντοτε ιδιαίτερα αυστηρή, ανάλογη της νηστείας της Μεγάλης

Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας. Η ακρίβεια λοιπόν της νηστείας αυτής είναι να μην καταλύομε λάδι και οίνο Βέβαια πάντα με την σύμφωνη γνώμη του Πνευματικού μας Πατέρα και Εξομολόγου.

Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (και της Μεγάλης Εβδομάδας)

Μεταξύ των μακρών νηστειών του έτους η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι η αρχαιότερη

και αυστηρότερη περίοδος νηστείας. Ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει με το Μεγάλο Σάββατο. Με ιδιαίτερη αυστηρότητα λοιπόν νηστεύουμε την πρώτη ή αλλιώς Καθαρά Εβδομάδα. καταλύουμε μόνο το Σάββατο και την Κυριακή. Με τον ίδιο περίπου τρόπο οφείλουμε να νηστεύουμε και το άλλο διάστημα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, από λάδι (και οίνο) απέχουμε όλες τις ημέρες της εβδομάδας και όχι μόνο την Τετάρτη και την Παρασκευή, ενώ λάδι και οίνο καταλύουμε μόνο το Σάββατο και την Κυριακή.

Εξαιρέσεις της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

  • Των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων επιτρέπεται η κατάλυση οίνου και ελαίου.
  • Τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου καταλύουμε και ψάρι.
  • Την Κυριακή των Βαΐων καταλύουμε ψάρι.Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Σάββατο και την

Κυριακή καταλύουμε υποχρεωτικά οίνο  και έλαιο, με μία εξαίρεση: Το  Μεγάλο Σάββατοτο  μοναδικό Σάββατο του έτους που νηστεύουμε, είναι ημέρα αυστηρής νηστείας.

Η νηστεία των Χριστουγέννων

Δεύτερη   μακρά   περίοδος   νηστείας   μετά   την   Μεγάλη   Τεσσαρακοστή   είναι   η   νηστεία   των  Χριστουγέννων,  γνωστή  στη  γλώσσα  του  ορθόδοξου  λαού  μας  και  ως  σαρανταήμερο.  Αρχίζει  την  15η Νοεμβρίου και λήγει την 24η Δεκεμβρίου. Η νηστεία του Σαρανταημέρου των Χριστουγέννων γίνεται ως εξής: Από 15 Νοεμβρίου κατάλυσης ελαίου, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής. έως 17 Δεκεμβρίου κατάλυσης ιχθύος Από 18 έως 23 Δεκεμβρίου κατάλυσης ελαίου, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής. Την Παραμονή των Χριστουγέννων 24ην Δεκεμβρίου δεν καταλύομε έλαιον και οίνο εκτός αν τύχη Σάββατο ή Κυριακή.

Η νηστεία των Αγίων Αποστόλων

Μία ακόμη περίοδος νηστείας είναι η λεγόμενη νηστεία των Αγίων Αποστόλων. Ονομάζεται έτσι διότι προηγείται της εορτής των Αγίων  Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου). Η χρονική διάρκεια αυτής της νηστείας είναι μεταβλητή επειδή η έναρξή της εξαρτάται από  την κινητή εορτή του Πάσχα. Αρχίζει την Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων και λήγει σταθερά την 28η Ιουνίου. Δεν υπερβαίνει ποτέ τις 30 ημέρες και υπάρχει περίπτωση όταν το Πάσχα εορτάζεται μεταξύ 5ης   και 8ης   Μαΐου  να μην έχουμε καθόλου νηστεία. Κατά την περίοδο της νηστείας αυτής δεν καταλύουμε κρέας, γαλακτερά και αυγά, ενώ επιτρέπεται η κατάλυση ψαριού, φυσικά πάντοτε εκτός Τετάρτης και Παρασκευής. Αν δε, η εορτή των Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου της 29ης Ιουνίου πέσει Τετάρτη ή Παρασκευή τότε καταλύουμε μόνο ψάρι.

Η νηστεία του Δεκαπενταυγούστου

Η περίοδος αυτή της νηστείας προηγείται της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και αρχικά ήταν διηρημένη σε δύο τμήματα: αυτό που προηγείτο της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και εκείνο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.  Η  νηστεία αυτή όπως  επικράτησε  να την  τηρούμε,  έχει αυστηρό  χαρακτήρα.  Εφόσον  λοιπόν μπορούμε, νηστεύομε από λάδι όλες τις ημέρες.

Κατάλυση οίνου και ελαίου έχουμε μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακές, ενώ κατά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, οποιαδήποτε ημέρα κι αν πέσει καταλύουμε ψάρι. Κατάλυση ιχθύος και μόνον έχουμε  και κατά την  ημέρα της  εορτής  της  Κοιμήσεως  της  Θεοτόκου,  αν  αυτή πέσει Τετάρτη ή Παρασκευή.

Η νηστεία της Παραμονής των Θεοφανείων (5 Ιανουαρίου)

Την νηστεύουμε αυστηρά, με ξηροφαγία, και μόνο αν πέσει Σάββατο ή Κυριακή καταλύουμε λάδι.

Η νηστεία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου)

Νηστεύουμε με ξηροφαγία, εκτός κι αν πέσει Σάββατο ή Κυριακή οπότε καταλύουμε οίνο και έλαιο. Η νηστεία κατά την εορτή της Αποτομής της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου Ιωάννου (29 Αυγούστου) Νηστεύουμε με ξηροφαγία, εκτός κι αν πέσει Σάββατο ή Κυριακή οπότε καταλύουμε οίνο και έλαιο.

Πότε άλλοτε νηστεύουμε

  • Νηστείες λόγω εκτάκτων περιστάσεων: Η απειλή πολέμου, ο φόβος σεισμού, η ανομβρία, κάποια φοβερή επιδημία ή αρρώστια, οι κατακλυσμοί και άλλες έκτακτες κοινές συμφορές, συχνά οδήγησαν – και οδηγούν – την Εκκλησία στην απόφαση να καλέσει τον λαό σε μετάνοια, προσευχή και νηστεία, προκειμένου με συντριβή και ταπείνωση όλοι μαζί οι πιστοί να ζητήσουν το έλεος και την σωστική παρέμβαση του Θεού.

Τέτοιες νηστείες αποφασίζει, είτε η Ι. Σύνοδος, είτε ο Επίσκοπος για την επαρχία του.

  • Η νηστεία που επιβάλλει ο Πνευματικός- Εξομολόγος ως πνευματικό φάρμακο- επιτίμιο.  Πολλές  φορές ο Πνευματικός επιβάλλει για πνευματικούς λόγους την νηστεία σε κάποιον εξομολογούμενο. Ο σκοπός είναι καθαρά παιδαγωγικός και θεραπευτικός και αποσκοπεί στην απελευθέρωση του πιστού από την κυριαρχία των παθών  και το δέσιμο με τα υλικά πράγματα και στην σταθεροποίησή του στη χριστιανική ζωή.
  • Η νηστεία πριν από την συμμετοχή μας στα Θεία Μυστήρια: Νηστεία προηγείται πάντοτε πριν του μυστηρίου του Βαπτίσματος και του Χρίσματος που ακολουθεί. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα Μυστήρια της Εκκλησίας π.χ. Εξομολόγησης, Ευχέλαιο, Γάμος, Ιεροσύνη- Χειροτονία), Νηστεία προηγείται πάντοτε  πριν την συμμετοχή μας στη Θεία  Κοινωνία – Μετάληψη και ιδιαίτερα το Σάββατο το βράδυ.

«….Η νηστεία είναι η πρώτη εντολή του Θεού. Η παράβασή της από τους πρωτοπλάστους είναι η πτώση του ανθρωπίνου γένους στην αμαρτία. Μη νομίζεις ότι η ημέρα του εξιλασμού, που έχει διαταχθεί για τον Ισραήλ τον 7 μήνα (Λευϊτ. 16 – 29· 23, 27), την 10 ημέρα του μήνα, αυτή είναι η αρχή της νηστείας. Έλα λοιπόν, βαδίζοντας μέσω της ιστορίας, ερεύνησε την αρχαιότητά της. Διότι δεν είναι νεότερο το εφεύρημα. Το κειμήλιο είναι των πατέρων. Κάθε τι που είναι αρχαίο, είναι σεβαστό. Να σέβεσαι την παλαιότητα της νηστείας. Είναι συνομήλικη με την ανθρωπότητα· η νηστεία νομοθετήθηκε στον παράδεισο. Είναι η πρώτη εντολή που έλαβε ο Αδάμ· «από το δένδρο της γνώσεως του καλού και του κακού δεν θα φάτε» (Γεν. 2, 17). Το «δεν θα φάτε» είναι νομοθεσία νηστείας και εγκράτειας. Εάν είχε νηστεύσει από τον καρπό του δένδρου η Εύα, τώρα δεν θα είχαμε ανάγκη από τη νηστεία αυτή. «Διότι δεν έχουν ανάγκη ιατρού οι υγιείς, αλλά οι άρρωστοι» (Ματθ. 9, 12).

Η μετάνοια χωρίς την νηστεία είναι αργή

Επάθαμε πολλά κακά από την αμαρτία· ας θεραπευθούμε με την μετάνοια. Η μετάνοια δε,   χωρίς τη νηστεία είναι αργή. «Καταραμένη η γη, αγκάθια και τριβόλια να σου βλαστάνει» (Γεν. 3, 17-18). Προστάχθηκες να δοκιμάζεσαι, όχι βέβαια να ζεις τρυφηλώς. Με τη νηστεία να εξομολογείσαι στον Θεό. Αλλά και ο τρόπος ζωής στον παράδεισο είναι εικόνα νηστείας, όχι μόνον διότι ο άνθρωπος με το να είναι ομοτράπεζος των αγγέλων κατόρθωνε με την ολιγάρκεια την ομοίωση προς αυτούς, αλλά διότι και όσα ύστερα εφεύρε η διάνοια των ανθρώπων, δεν είχαν επινοηθεί ακόμη από τους τρεφομένους στον παράδεισο· όχι ακόμη οινοποσίες, όχι ακόμη ζωοθυσίες· ούτε όσα θολώνουν τον ανθρώπινο νου. Με τη νηστεία επανερχόμαστε στον Παράδεισο Επειδή δεν νηστεύαμε, φύγαμε από τον παράδεισο· ας νηστεύουμε λοιπόν, για να επανέλθουμε σ’ αυτόν. Δεν βλέπεις τον Λάζαρο, πώς με τη νηστεία μπήκε στον παράδεισο; (Λουκ. 16, 20-31). Να μην μιμηθείς την παρακοή της Εύας, να μην παραδεχθείς το φίδι πάλι σαν σύμβουλο, που προτείνει την βρώση, φροντίζοντας για το σώμα.

Τα αγαθά της νηστείας

Η νηστεία αναπέμπει την προσευχή στον ουρανό,  γίνεται φτερό προς την άνω πορεία της. Η νηστεία είναι προκοπή των οίκων, υγείας μητέρα, νεότητας παιδαγωγός, στολίδι στους γέροντες, καλή συνοδοιπόρος στους  πεζοπόρους, ασφαλής ομόσκηνος στους συγκατοίκους. Ο άνδρας δεν υποψιάζεται κίνδυνο του γάμου, όταν βλέπει την γυναίκα να ζει με νηστεία. Δεν λιώνει η γυναίκα από την ζηλοτυπία, όταν βλέπει τον άνδρα να νηστεύει. Ποιος ζημίωσε το σπίτι του με τη νηστεία; Η αληθινή νηστεία είναι αποξένωση από τα κακά Μη λοιπόν περιορίζεις το καλό της νηστείας στην αποχή μόνον από τα φαγητά. Διότι η αληθινή νηστεία είναι αποξένωση από τα κακά. «Να λύσεις τα δεσμά της αδικίας» (Ησ. 63, 6)· συγχώρησε τον πλησίον για την λύπη, συγχώρησε τον για τα χρέη.

«Να μη νηστεύετε χάρη διαμάχης και φιλονικίας» (Ησ. 63, 4). Δεν τρως κρέατα, αλλά τρως τον αδελφό σου.

Δεν πίνεις οίνο, αλλά δεν είσαι εγκρατής στις ύβρεις. Περιμένεις το βράδυ για να λάβεις τροφή, αλλά ξοδεύεις την ημέρα στα δικαστήρια. «Αλλοίμονο σ’ αυτούς που δεν μεθούν με κρασί» (Ησ. 28, 1). ┼  Βασιλείου του Μεγάλου « Δύο Λόγοι για τη Νηστεία».

[/responsivevoice]

Πηγή Ενοριακό Φυλλάδιο 14 Ιουν 15

Μοιραστείτε τη σελίδα. Πατήστε το τελευταίο κουμπί για περισσότερες επιλογές
Exit mobile version