Site icon ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ;

Αγιο Πνεύμα

Αγιο Πνεύμα

[responsivevoice voice=”Greek Female” buttontext=”Ακούστε το κείμενο”]

ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ;

«Η εορτή της Πεντηκοστής είναι εορτή της Αγ Τριάδος, αφού με την κάθοδο του Αγ. Πνεύματος μαθαίνουμε ότι ο Θεός είναι Τριαδικός. Η κάθοδος του Αγ Πνεύματος έγινε κατά την ημέρα της Κυριακής. Την ήμερα αυτή, ήλθε το Άγ Πνεύμα στους Μαθητές του Χριστού. Ο Υμνογράφος αποκαλεί την Πεντηκοστή τελευταία εορτή από πλευράς αναπλάσεως και ανακαινίσεως του ανθρώπου: «Τν μεθέορτον πιστοί και τελευταίαν ἑορτήν ἑορτάσωμεν φαιδρῶς, αὕτη ἐστί Πεντηκοστή, ἐπαγγελίας συμπλήρωσις καί προθεσμία». Οι άγιοι Πατέρες λοιπόν, πού έβαλαν σε άριστη σειρά και τάξη όλα τα θέματα της πίστεως μας, για να δώσουν τιμή στο Άγιο Πνεύμα, όρισαν να το εορτάζουμε και κατά την Πεντηκοστή, αλλά και ξεχωριστά την επόμενη ημέρα την σημερινή δηλαδή την  Δευτέρα του Αγ. Πνεύματος.

.

Ουσιαστικά δεν υπάρχει  διαφορά ανάμεσα στην εορτή της Πεντηκοστής και στην εορτή του Αγ Πνεύματος. Η ενέργεια του Τριαδικού Θεού είναι κοινή και ποτέ δεν μπορεί να χωριστεί και να απομονωθεί ένα Πρόσωπο από τα άλλα Πρόσωπα της Αγ. Τριάδος. Το Άγ. Πνεύμα είναι ομοούσιο με τον Υιό και τον Πατέρα, γιατί και τα τρία Πρόσωπα της Αγ. Τριάδος έχουν κοινή ουσία ή φύση και κοινή ενέργεια. Το Υπόμνημα του Πεντηκοσταρίου της Δευτέρας του Αγ. Πνεύματος είναι χαρακτηριστικό: «Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Δευτέρᾳ τῆς Πεντηκοστῆς, αὐτὸ τὸ Πανάγιον, καὶ ζωοποιόν, καὶ παντοδύναμον ἑορτάζομεν Πνεῦμα, τὸν ἕνα τῆς Τριάδος Θεόν, τὸ Ὁμότιμον, καὶ Ὁμοούσιον, καὶ Ὁμόδοξον τῷ Πατρὶ καὶ τῷ Υἱῷ. Στίχοι: Πᾶσα πνοή, δόξαζε Πνεῦμα Κυρίου, Δι’ οὗ πονηρῶν πνευμάτων φροῦδα θράση. Τῇ ἐπιφοιτήσει τοῦ Αγίου Πνεύματος, πρεσβείαις τῶν Ἀποστόλων σου, Χριστὲ ὁ Θεός, ἐλέησον ἡμᾶς..

.

Tην Κυριακή της Πεντηκοστής αναφέρει: «Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Κυριακῇ ὀγδόῃ ἀπὸ τοῦ Πάσχα, τὴν Αγίαν Πεντηκοστὴν ἑορτάζομεν. Στίχοι: Πνοῇ βιαίᾳ γλωσσοπυρσεύτως νέμει, Χριστὸς τὸ θεῖον Πνεῦμα τοῖς Ἀποστόλοις. Ταῖς τῶν Αγίων Ἀποστόλων πρεσβείαις, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ἐλέησον ἡμᾶς. μν.  Συμπερασματικά: Οι Άγ Πατέρες έβαλαν σε άριστη σειρά και τάξη όλα τα θέματα της πίστεως, για να δώσουν  τιμή στο Άγ Πνεύμα, όρισαν να το εορτάζουμε και κατά την Πεντηκοστή, αλλά και ξεχωριστά   την σημερινή   ημέρα. Επειδή θεώρησαν καλό να ξεχωρίσουν τις γιορτές για να τιμήσουν με τον τρόπο αυτό το μεγαλείο του Παναγίου και Ζωοποιού Πνεύματος, γι’ αυτό εορτάζουμε το Πανάγιο Πνεύμα, πού είναι η μία υπόσταση της Αγ. Τριάδος.»

[/responsivevoice]

Πηγή Ενοριακό Φυλλάδιο 5 Ιουν 17

 

.

Μοιραστείτε τη σελίδα. Πατήστε το τελευταίο κουμπί για περισσότερες επιλογές
Exit mobile version