Site icon ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ

Η ΕΙΣΟ∆ΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΤΡΙΩ∆ΙΟ

Προσευχή, Βιβλος, Ψαλτηρι,
Η ΕΙΣΟ∆ΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΤΡΙΩ∆ΙΟ

Τριώδιο ονοµάζεται, σύµφωνα µε τους κανόνες της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας  µας, η κινητή περίοδος, που ξεκινά την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Το Τριώδιο έχει λάβει την ονοµασία αυτή από το οµώνυµο εκκλησιαστικό βιβλίο, «Τ ρ ι ώ δ ι ο », το οποίο περιλαµβάνει τους ύµνους που ψάλλονται στις Εκκλησίες  µας κατά τη συγκεκριµένη περίοδο. Οι ύµνοι αυτοί έχουν τρεις ωδές σε αντίθεση µε τους υπόλοιπους ύµνους της Εκκλησίας, οι οποίοι έχουν εννέα ωδές. Αυτός είναι και ο λόγος που το βιβλίο αυτό, και κατ’ επέκταση και η συγκεκριµένη χρονική περίοδος, ονοµάστηκαν Τριώδιο.Οι ύµνοι του Τριωδίου γράφτηκαν από τον 5ο έως τον 15ο αιώνα µ.Χ. Χειρόγραφα των ύµνων του Τριωδίου σώζονται  από  τον  10ο  αιώνα  µ.Χ. ενώ  για  πρώτη  φορά  τυπώθηκε, το  εν  λόγω  βιβλίο, στα Ελληνικά το 1522 µ.Χ. στη Βενετία. Το Τριώδιο, ως χρονική περίοδο, αναφέρεται στις πρώτες εβδοµάδες που οι χριστιανοί ετοιµάζονται για τη µεγάλη νηστεία της   Αγ. Και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Κάθε Κυριακή αυτών των εβδοµάδων έχει τη δική της σηµειολογία. Η πρώτη, η Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου προτρέπει τους Χριστιανούς να είναι ταπεινοί, όπως ο Τελώνης και όχι υπερήφανοι όπως ο Φαρισαίος. Η δεύτερη, η Κυριακή του Ασώτου, διδάσκει την αξία της  µετάνοιας και το µεγαλείο της συγχωρέσεως. Το Σάββατο πριν από την τρίτη Κυριακή ονοµάζεται  Ψυχοσάββατο ή Σάββατο των Ψυχών.

Καθιερώθηκε από την Εκκλησία ως ηµέρα που προσευχόµαστε και προσφέρουµε κόλλυβα για  όλους  αυτούς  που  για  διάφορους  λόγους  δεν  µνηµονεύονται  σε  µνηµόσυνα. Όπως  είναι άνθρωποι που δεν τους απέµειναν συγγενείς, ώστε να τους κάνουν µνηµόσυνο. Παρόλο που κάθε Σάββατο του έτους είναι αφιερωµένο από την εκκλησία µας στους θανόντας, το συγκεκριµένο Σάββατο έχει ιδιαίτερη σηµασία. Ακολουθεί η Κυριακή της Απόκρεω, η οποία αναφέρεται στην  ∆ευτέρα Παρουσία του Χριστού  και στη χριστιανική αγάπη. Ονοµάζεται δε έτσι, επειδή είναι η τελευταία  ηµέρα  που  οι  Χριστιανοί  επιτρέπεται  να  φάνε  κρέας.  Η  εβδοµάδα  που  ξεκινά  ονοµάζεται και  εβδοµάδα της  Τυρινής  ή  Τυροφάγου. Εβδοµάδα που  επιτρέπεται η  βρώση τυροκοµικών, αυγών και ψαριών.

Η  Κυριακή  της  Τυροφάγου,  αναφέρεται  στην  εξορία  των  πρωτόπλαστων  από  τον Παράδεισο.  Έτσι, το Ευαγγέλιο της ηµέρας παροτρύνει τους πιστούς να νηστεύουν χωρίς να το επιδεικνύουν, να συγχωρούν όσους τους έχουν βλάψει και να διάγουν βίο ενάρετο και ελεήµονα.

Ακολουθεί ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως το βράδυ της Κυριακής της Τυρινής και η  Καθαρά ευτέρα, µε την οποία ξεκινά η περίοδος της   Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Περίοδος  αυστηρής νηστείας, συνεχούς προσευχής, περισυλλογής και πνευµατικής εγρηγόρσεως και µελέτης , κατά την οποία οι πιστοί προετοιµάζονται για την Μεγάλη Εβδοµάδα και την ∆εσποτική Εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου. Ονοµάζεται Τεσσαρακοστή γιατί µιµείται την σαρανταήµερη νηστεία που έκανε ο Χριστός, ενώ λέγεται και Μεγάλη για να υπάρχει σαφής διαχωρισµός από τη νηστεία των Χριστουγέννων και από όποια άλλη νηστεία της Εκκλησίας µας.

 

Πηγή Ενοριακό Φυλλάδιο 28 Φεβ 2016

Μοιραστείτε τη σελίδα. Πατήστε το τελευταίο κουμπί για περισσότερες επιλογές
Exit mobile version