Site icon ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΕΠΙ ΤΗ ΕΙΣΟΔΩ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑΝ

Νηστεια_Προσευχή

Νηστεια_Προσευχή

ΜΗΝΥΜΑ ΕΠΙ ΤΗ ΕΙΣΟΔΩ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΝ  ΕΒΔΟΜΑΔΑΝ

ΤΟΥ † ΑΡΧΙΜ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΥ

Αγαπητοί µου αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Μας αξιώνει ο Θεός από σήµερα, Κυριακή των Βαΐων 2016, να ζούµε τις πρώτες στιγµές της εφετινής Αγ. και Μεγάλης Εβδοµάδος που κορυφώνεται στο Μυστήριο του Σταυρού στο Γολγοθά και στην Ανάσταση του Κυρίου µας. Ολόκληρος ο Ορθόδοξος Χριστιανικός κόσµος θα συµµετάσχει στο γεγονός και θα κληθεί να βιώσει το θαύµα. Στο γεγονός µετέχουν όλοι, είτε το θέλουν είτε όχι, όµως, όσοι θέλουµε να ζήσουµε το θαύµα, η Εκκλησία µας καλεί να το ζήσουµε µόνο µέσω των Ιερών Μυστηρίων.   Συγκεκριµένα, το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας είναι αυτό που µπορεί να µας κάνει να συζήσουµε µε τον Χριστό. Να πεθάνουµε µαζί Του για να αναστηθούµε µαζί Του.

∆ιαφορετικά, και το φετινό Πάσχα θα παραµείνει, για πολλούς, σε επίπεδα συναισθηµατικά, και δεν θα ανακαινίσει από τώρα την ύπαρξή µας, µε τη γεύση του Χριστού και µε την χαρά της παρουσίας Του, αλλά και µε την βεβαιότητα της κοινής Αναστάσεως των σωµάτων, όταν θα ξαναρθεί «µετά δόξης, κρίναι ζώντας και νεκρούς».

Όµως, πώς θα πλησιάσουµε το Άγιο Ποτήριο; Το ερώτηµα αυτό µε βασανίζει πάντα.  Με βασανίζει  πάντοτε  αλλά  ιδιαίτερα  αυτές  τις  ηµέρες, που  πολλοί  έρχονται  και  στο  Ναό  µας  και κοινωνούν τα Άχραντα Μυστήρια, κυρίως το πρωί της Μεγ. Πέµπτης και το πρωί του Μεγ. Σαββάτου. Τα   Κείµενα της Πίστεώς µας οµιλούν ξεκάθαρα για την πνευµατική προετοιµασία που χρειάζεται να κάνει ο χριστιανός πριν κοινωνήσει. Μιλούν και για το µαρτύριο που υφίστανται οι ψυχές, αλλά και για τις αρρώστιες που επισκέπτονται τα σώµατα, όσων αναξίως µεταλαµβάνουν. Βεβαίως  οµολογούµε στη Λατρεία µας ότι «ουδείς άξιος». Πράγµατι, κανείς µας δεν είναι άξιος της καθαρότητας του Θεού, όµως τουλάχιστον, µια βασική συναίσθηση της αµαρτωλότητάς µας είναι απαραίτητη. Μια ελάχιστη ψυχική και σωµατική προετοιµασία χρειάζεται. Καλύτερα να µείνει ακοινώνητος κάποιος, παρά να πλησιάσει το Αγιο Ποτήριο «χωρίς διάκριση». Θέλοντας να σας προφυλάξω από παρόµοια αµαρτία, επιτρέψτε µου να σας συστήσω κάποια σηµεία που παρακολουθώ ότι µε χαλάρωση και προχειρότητα τα αντιµετωπίζουν αρκετοί χριστιανοί και όχι µε την σοβαρότητα και την θεοσέβεια που αρµόζει.

Το πόσο συχνά θα κοινωνεί κάποιος δεν το αποφασίζει µόνος του αλλά ο εξοµολόγος. Η εξοµολόγηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση πριν µεταλάβουµε.  Η νηστεία των τροφών και η «κατά το δυνατόν» εγκράτεια είναι αναγκαία και τα κανονίζει προσωπικά για τον καθένα, ο πνευµατικός, ανάλογα µε την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του καθενός. Πριν Κοινωνήσουµε, επιδιώκουµε  να συγχωρήσουµε και να συγχωρεθούµε Από βραδύς διαβάζουµε την «Ακολουθία της Μεταλήψεως»  κοιµόµαστε νωρίς και ξυπνάµε νωρίς για να πάµε στο Ναό που θα Κοινωνήσουµε.

Η Θ. Κοινωνία είναι το ∆ώρο του Θεού στον άνθρωπο. Όταν είναι να Κοινωνήσουµε ή έστω να πάρουµε αντίδωρο, δεν παίρνουµε ποτέ πρωινό στο σπίτι µας πριν, ούτε πίνουµε ροφήµατα. Αυτό ισχύει και για  τα  µεγαλύτερα παιδιά. Το ντύσιµό µας και η φροντίδα του προσώπου ας  είναι προσεκτική, τουλάχιστον την ηµέρα που θα Κοινωνήσετε, ώστε να µην σκανδαλίσετε κανέναν µέσα στο Ναό. Θυµηθείτε αυτό που λέει ο Χριστός: «καλύτερα να κρεµάσει κάποιος µια µυλόπετρα στο λαιµό του και να καταποντιστεί στη θάλασσα, παρά να σκανδαλίσει έναν αδερφό του» (Ματθ. 18, 6).

Για   την   αποφυγή   σκανδαλισµού,  δεν   επιτρέπεται   να   κάθονται   οι   γυναίκες   στις καθορισµένες στο Ναό µας, θέσεις ανδρών. Από καιρό  επικρατεί µια τέτοια κακή και ανάρµοστη τακτική, παρακαλώ και επιτάσσω να διορθωθεί, ώστε κανείς χριστιανός να µη γίνει αφορµή, κάποιοι να σκανδαλιστούν, µε αποτέλεσµα να βλαφτεί πνευµατικά, αυτός που προξενεί το σκάνδαλο.

Κατά την στιγµή της εκφωνήσεως : «Μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης, προσέλθετε», µη βιαστείτε, να Κοινωνήσετε. Αν ξέραµε και µπορούσαµε να δούµε τον Χριστό µε το κοχλάζον Αίµα Του µέσα στο Άγ Ποτήριο, δεν θα επιδεικνύαµε αδιάκριτη βιασύνη. ∆ίνουµε προβάδισµα στα παιδιά, εξαιτίας του ανυπόµονου χαρακτήρα τους. Είναι ευλαβής η προετοιµασία από το σπίτι, για να Κοινωνήσουν.  Φράσεις  όπως:  γλυκό,  µέλι  κ.λ.π.  είναι  βλάσφηµες  για  το  Μυστήριο  της  Θ. Ευχαριστίας και η µανιώδης προσπάθεια της στιγµής να Κοινωνήσει το βρέφος, κάνει ζηµιά και  αφήνει τραύµατα στην  ψυχή του.  Μετά  την  Θ.  Κοινωνία µην φύγετε τρέχοντας από  το  Ναό.

Επιστρέψτε στη θέση σας και περιµένετε να τελειώσει η Θ. Λειτουργία, ώστε να καταλαγιάσει µέσα σας το Μυστήριο της Ζωής που σας δόθηκε και να συνειδητοποιήσετε καλύτερα. Θα βοηθηθείτε πολύ και θα νιώσετε εξαιρετική γαλήνη αν στο σπίτι σας, µετά την επιστροφή σας, διαβάσετε από την Ακολουθία της Μεταλήψεως, τα «µετά την Θεία Κοινωνία».

Σας προτείνω και σας προτρέπω να κοινωνήσετε όλοι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου,  µετέχοντας στην µοναδική εκείνη αναστάσιµη Θεία Λειτουργία. Ακόµα και όσοι για διάφορους  λόγους κοινωνήσετε τις προηγούµενες ηµέρες.  Το βράδυ της Αναστάσεως µην φύγετε από τους Ναούς µόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη». Παραµείνετε στην Εκκλησία µέχρι να τελειώσει η Αναστάσιµη Θ. Λειτουργία γύρω στις 2.00’ µετά τα µεσάνυχτα. ∆οκιµάστε, γευθείτε την πνευµατική εµπειρία εκείνης της νύχτας, και τότε θα καταλάβετε τι εννοώ και για πόσο µεγάλο πράγµα σας  παρακαλώ.

Αγαπητοί µου αδελφοί και αδελφές εν Κυρίω Ιησού,  ∆εν µου είναι εύκολο που σας απευθύνω σήµερα αυτές τις πνευµατικές συµβουλές. Όµως είναι περισσότερη η ζηµιά που συµβαίνει σε όσους δεν προσέχουν κάποια από όσα προανέφερα. Ως Ιερωµένος, Πνευµατικός και Ι. Προϊστάµενος όλων στην Ενορία µας µαζί µε τους αδελφούς συν- εφηµερίους νιώθουµε ότι  έχουµε πνευµατική ευθύνη απέναντι στο Θεό να σας διδάξουµε, τι ωφελεί στις   ψυχές,   ακόµα   κι   αν   κάπως   από   τους   ευκολοπείραχτους   και   ευκολοσκανδάλιστους παρεξηγηθούµε. Αρκεί εσείς να µη βλαφτείτε από λαθεµένες ενέργειες, και αντί να βοηθηθείτε στην κατά Χριστόν πορεία σας, τελικά, γίνουν, οι απροσεξίες αυτές, αφορµή να κατακριθούµε. Με αυτές τις αγωνιώδεις σκέψεις και µε αυτές τις απαραίτητες προϋποθέσεις, σας παρακαλώ, όλους , αν έχετε την ευχή του εξοµολόγου & πνευµατικού σας, να προσέλθετε, αυτές τις άγιες ηµέρες, να κοινωνήσετε το Σώµα και το Αίµα του Χριστού, για να ζήσετε! «Εις άφεσιν αµαρτιών και εις ζωήν αιώνιον».

Αγαπητοί µου αδελφοί και αδελφές εν Κυρίω Ιησού, Με την Είσοδό µας από   απόψε στη Μεγάλη   Εβδοµάδα, επιτρέψατε µας, οι   Πατέρες   να ευχηθούµε  µέσα από τα  βάθη της καρδιάς µας, υγεία ψυχής  και  σώµατος. Να αξιωθούµε, όλοι, ενωµένοι  και  χαρούµενοι, παρά  τις  όποιες  οικονοµικές, λοιπές  και  προσωπικές  δυσκολίες  και πειρασµούς, να συν-οδοιπορήσουµε, όχι συναισθηµατικά- επιφανειακά,  αλλά ουσιαστικά µε τον Κύριο   µας Ιησού Χριστό,   στα Σεπτά Πάθη, στα Μαστιγώµατα, στα Ραπίσµατα, στον Τίµιο και Ζωοποιό   Σταυρό, στην Ταφή, στον Τάφο, και στην Κάθοδόν Του,στον   Άδη.   Κυρίως όµως,  να ζήσουµε,  δια της εν επιγνώσει συµµετοχής µας,   την Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας,   και να απολαύσουµε δι’  Αυτής,  την  Τριήµερη Ανάστασή  Του,  την  νίκη  Του  κατά  της  αµαρτίας, του  ∆ιαβόλου, των παθών και του θανάτου. Με ευχές και ευλογίες προς όλους και µε διάπυρες προσευχές για την πνευµατική σας πρόοδο κατά την Αγία και Μεγάλη Εβδοµάδα. Καλή Ανάσταση! Αµήν.

(..Ἡ τράπεζα γέµει, τρυφήσατε πάντες. Ὁ µόσχος πολὺς, µηδεὶς ἐξέλθῃ πεινῶν. Πάντες ἀπολαύετε τοῦ συµποσίου τῆς πίστεως. Πάντες ἀπολαύσατε τοῦ πλούτου τῆς χρηστότητος. Μηδείς θρηνείτω πενίαν ἐφάνη γὰρ ἡ κοινὴ Βασιλεία. Μηδεὶς ὀδυρέσθω πταίσµατα συγγνώµη γὰρ ἐκ τοῦ τάφου ἀνέτειλε. Μηδεὶς φοβείσθω θάνατον ἠλευθέρωσε γὰρ ἡµᾶς τοῦ Σωτῆρος ὁ θάνατος…….) Από τον Κατηχητικό Λόγο Ιωάν. Χρυσοστόµου.

 

Πηγή Ενοριακό Φυλλάδιο 24 Απρ 16

Μοιραστείτε τη σελίδα. Πατήστε το τελευταίο κουμπί για περισσότερες επιλογές
Exit mobile version