Site icon ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεία Κοινωνία

Θεία Κοινωνία

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

«ΓΙΑΤΙ Ο ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ; »

†ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Κ. Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Η γελοιοποίηση της μετάδοσης της Θ. Κοινωνίας και η διακωμώδηση του Ι. Μυστηρίου της Θ. Ευχαριστίας από τα ΜΜΕ, όσο κι αν αποτελούν γνωστή διαχρονική τακτική κατά της Εκκλησίας, εντούτοις δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σιωπηρώς αποδεκτά στο πλαίσιο της δημοκρατικότητας και της συνταγματικώς κατοχυρωμένης ελευθερίας έκφρασης της γνώμης και του λόγου. Για τους λόγους αυτούς και μακράν από κάθε διάθεση συνωμοσιολογίας, εγείρονται ορισμένα ερωτήματα:

             α) Όταν εξαιτίας ιδεολογικών κριτηρίων γελοιοποιείται ένα γεγονός πίστεως, το οποίο σε επίπεδο οντολογίας αποδέχεται, είτε μικρότερο είτε μεγαλύτερο μέρος μιας κοινωνίας, αυτό αποτελεί δημοκρατική έκφραση, συνταγματικό δικαίωμα η ανεπίγνωστη για να μη πούμε κατ’ επίγνωσιν φασίζουσα αντιμετώπιση;

            β) Όταν για την ικανοποίηση προσωπικών ή μερικών ιδεολογικών αγκυλώσεων δεν γίνεται στην πράξη αποδεκτός ο σεβασμός της πίστης οιουδήποτε άλλου και αντιμετωπίζεται ισοπεδωτικά, μέσα από την διακωμώδηση των εκφραστικότερων στοιχείων της, τότε που ανιχνεύεται η τιμή προς την διαφορετικότητα και το δικαίωμα ύπαρξης του άλλου ως ετερότητα;

            γ) Όταν δεν αντέχεις, γι’ αυτό και δεν σέβεσαι, εκείνο που για τον άλλον αποτελεί τρόπο ζωής, περιεχόμενο πίστης, γεγονός σχέσης και κοινωνίας, εν προκειμένω το Ι. Μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας και η μετάληψη των  Τ. Δώρων του Θεού, πως μπορείς να κατοχυρώνεις λογικά και αβίαστα την τιμή και τον σεβασμό των άλλων ως προς τη δική σου διαφορετικότητα;

            Στην εποχή της αποθέωσης του ατομικού δικαιωματισμου, αποτελεί τουλάχιστον οξύμωρο πνευματικό και πολιτισμικό σύμπτωμα, το διαπιστούμενο σοβαρό έλλειμμα σεβασμού στην πίστη του άλλου. Προφανώς τις επιμέρους κοινωνίες εξυπηρετεί περισσότερο η θολότητα παρά η καθαρότητα του ορίου μεταξύ ελευθερίας και ασυδοσίας, ενώ στην ίδια προβληματική εντάσσεται και η τάση ποινικοποίησης της Θ. Κοινωνίας, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό την προτεραιότητα των σκοπιμοτήτων έναντι της αλήθειας.

      Η εν ελευθερία όμως αποκοπή των ιδεοληπτικών αγκυλώσεων βεβαιώνει, ότι μπορώ να συνυπάρχω δημιουργικά με τον άλλο· μπορώ να τον συναντώ μέσα στον πλουραλισμό ενός πολιτισμικού γεγονότος, να κοινωνώ μαζί του για να τον γνωρίσω καλύτερα ως πρόσωπο, διαψεύδοντας έτσι κάθε άλλη αντίληψη η οποία θεωρεί τον άλλο ως κόλαση. Τέτοιας ποιότητας ζωή βεβαιώνει ως πράξη και ως ήθος, όποιος μετέχει συνειδητά στο  Άγιο Σώμα της Εκκλησίας και κοινωνεί  μετά φόβου Θεού πίστεως και πλήρους επιγνώσεως του  Ι. Μυστηρίου της Θ.  Ευχαριστίας. Γι’ αυτό και είναι αδιαπραγμάτευτο το  Ι. Μυστήριο Αυτό. Γιατί καθορίζει τα ίδια τα όρια της Εκκλησίας. Γιατί είναι στοιχείο της ταυτότητάς Της. Γι’ αυτό λοιπόν είναι απαξιωτικό να γελοιοποιείται αφενός ο πολιτισμός μιας σχέσης, την οποίαν μπορεί να παράξει μόνο μία υγιής πίστη, και αφετέρου ο τρόπος που αυτή σημαίνεται και εκδηλώνεται, ως κοινωνία δηλαδή του κοινού Ποτηρίου και του Σώματος του Χριστού. Για όλα αυτά λοιπόν στην Ορθόδοξη Εκκλησία συνεχίζουμε να κοινωνούμε και αυτό θα κάνουμε πάντα μέχρι της συντελείας των αιώνων σε κάθε μας Θ. Λειτουργία. Γιατί πιστεύουμε ότι συνυπάρχουμε σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο «καλώς λίαν» κόσμο που καλείται να συμβιώσει σε μια χριστεπώνυμη «καινή»  αναστάσιμη ζωή, μία «άλλη βιωτή», θυσιάζοντας ότι μπορεί να αποτελεί πρόσκομμα η εμπόδιο στην πραγμάτωσή της. Γιατί πιστεύουμε και ελπίζουμε σε «πράγματα» και γεγονότα όπου κυριαρχεί ο «έλεγχος των μη βλεπομένων» και όχι η λογική, το συναίσθημα, ο νόμος η το δικαίωμα.

 

«….ΕΙΝΑΙ ΥΒΡΙΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ Η Θ. ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

†ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ  ΠΕΙΡΑΙΩΣ Κ. Κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ         

«Η Εκκλησία είναι ένας θεανθρώπινος Οργανισμός με ιστορία 2000 χρόνων. Δεν είναι μια θρησκεία, είναι μια αποκάλυψη του ζωντανού Θεού, ο οποίος δια του ενσάρκου λόγου του ήρθε στον χώρο και τον χρόνο, για να φέρει την ανατροπή της κατεστημένης αδικίας, κακίας κι αντινομίας. Όχι με την βία, αλλά με την αγάπη και την ταπείνωση…… Η Εκκλησία βιώνει τη χάρη. Έχει μια εμπειρία και μια γεύση, και  αυτό της δίνει τη δύναμή Της…. Η Εκκλησία είναι η Μητέρα του ανθρώπου. Η Εκκλησία βιώνει το θαύμα……. Έχουμε καταγεγραμμένα ιστορικά γεγονότα. Η Εκκλησία ζει και είναι ένα θαύμα. Η Εκκλησία δεν είναι κλαμπ Αγίων, η Εκκλησία τεχνουργεί Αγίους,…….. δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση, ότι μέσα από τα άχραντα μυστήρια μπορεί να μεταδοθεί η λοιμική ασθένεια……Είναι ύβρις και ρατσισμός για την Εκκλησία να διακοπεί η Θ.  Κοινωνία. Είναι απαράδεκτο αυτό και  όσοι το ισχυρίζονται δεν έχουν εμπειρία του Θεού και της Χάριτός του. Η Θ. Κοινωνία δεν μπορεί σε όποιον  πιστεύει εις τον Χριστό, με κανένας τρόπο να μεταδώσει οποιαδήποτε ασθένεια. Άνθρωποι που δεν γνωρίζουν όμως, ομιλούν και λένε ότι θέλουν που πόρο  απέχει της εμπειρίας και της ζωής και πρακτικής της Εκκλησίας μας»

 

«….ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ…»

†ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΣ

« Όλοι έχουμε ανάγκη της ενώσεως με τον Χριστό, καθώς είμεθα μέλη της μεγάλης οικογένειάς Του. Η Εκκλησία, η μητέρα μας Εκκλησία, είναι παράγοντας δυνατής ελπίδος, σταθερότητος και ενότητος για τον τόπο μας, είναι μια μεγάλη αγκαλιά στην οποία οι πάντες χωρούν. Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την Πατρίδα μας και ολόκληρο τον κόσμο, πρέπει να μείνουμε δυνατοί. Δυνατοί στην πίστη, την αγάπη, την φιλαδελφεία. Σήμερα, όμως δυστυχώς, με το πρόσχημα της πανδημίας, κάποιοι θέλουν να μας στερήσουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, ενσπείροντας εντέχνως μέσα στις ψυχές μας τον φόβο, την καχυποψία, την αμφιβολία, και την αμφισβήτηση. Εμείς, όμως, με την δύναμη του Χριστού, θα νικήσουμε αυτόν τον φόβο.

      Η πίστη μας απελευθερώνει από τα δεσμά της λογικής. Ο χριστιανός υπερβαίνει τα στενά όρια της λογικής και ζει την ευρυχωρία της αγάπης, μέσα στην αγιοπνευματική ζωή της Εκκλησίας Πρέπει όμως να τραβήξουμε κόκκινες γραμμές στα θέματα της πίστεως και της λατρείας μας. Αυτές οι γραμμές δυστυχώς ξεπεράσθηκαν κάποιες φορές δυστυχώς με την δική μας σιωπή και ανοχή. Τα δύσκολα όμως έρχονται και γι’ αυτό πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και δυνατοί. Ο Χριστός κατανοεί την αδυναμία μας διότι μας αγαπά. Οι άνθρωποι δεν κατανοούν εύκολα. Ελάτε να γίνουμε αγιώτεροι, να πλησιάσουμε τον Χριστό περισσότερο. Τα παλαιότερα χρόνια οι σοφοί πατέρες μας στις ώρες της δοκιμασίας, έπαιρναν τα εικονίσματα, τα ιερά λείψανα και έκαμαν λιτανείες για να έρθει το έλεος του Θεού, ενώ σήμερα μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, απομονωμένοι, φοβισμένοι και τρομοκρατημένο, ετοιμάζονταν και μετε΄χαν συνειδητά στην Θ Κοινωνία. Σας προτρέπω και σας παρακαλώ μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης να προέρχεστε για να κοινωνείτε και να επιβεβαίωνετε το λόγο της Εκκλησίας «Σώμα Χριστού μεταλάβετε πηγής αθανάτου γεύσαστε.. Γεύσαστε και ίδετε ότι Χριστός ο Κύριος….»

Πηγή: Ενοριακό Φυλλάδιο 17 Μαϊ 20

Μοιραστείτε τη σελίδα. Πατήστε το τελευταίο κουμπί για περισσότερες επιλογές
Exit mobile version