ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΑΘΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΝΗΡΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

ΚΑΡΔΙΑ ΣΥΝΤΕΤΡΙΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΕΤΑΠΕΙΝΩΜΕΝΗ

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΑΘΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΝΗΡΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΑΘΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΝΗΡΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

†ΓΕΡΟΝΤΟΣ  ΕΦΡΑΙΜ ΦΙΛΟΘΕΗΤΟΥ

1). Μη καταφρονείτε την συνείδηση σας, διότι αυτή το καλό μας συμβουλεύει. Είναι ο έμφυτος νόμος, που μας δόθηκε ως πυξίδα, διά να μας δείχνει τον ίσιο και σωτήριο δρόμον.

          Υπάρχει αγαθή συνείδηση και πονηρά συνείδηση.

          H αγαθή είναι, όταν μας συμβουλεύει, βάσει του Θείου Νόμου, τα παραγγέλματα της σωτηρίας, η δε πονηρά, είναι η φωνή του διαβόλου, η ποία μας νουθετεί πλανεμένα και διαστρεβλωμένα, έχουσα αιτία την οίηση και τον αρρωστημένο εγωισμό μας.

          Το να γνωρίσεις, να μάθεις πώς να διακρίνεις την μία συνείδηση από την άλλην, αυτό θα κατορθωθεί  μόνο με την τακτική και συνειδητή  εξομολόγηση όλων μα όλων των λογισμών σου και  κυρίως με την τυφλή και απόλυτη υπακοή στις  συμβουλές και στις υποδείξεις φωτισμένου, καθαρού και αγιασμένου  Πνευματικού  Πατέρα και Οδηγού. Διότι αυτός θα σου ξεχωρίσει και θα σε διαφωτίσει, ότι αυτός ο λογισμός σου είναι της αγαθής συνειδήσεως ή της πονηρής  και έτσι θα μπεις στο νόημα να μάθεις να  διακρίνεις  στο εξής και από μόνος σου.

2). Πρόσεχε την συνείδηση σου.

          Τα έργα σου να είναι γνήσια, όχι να έχεις άλλα στο στόμα,  άλλα στα μυαλά σου και άλλα  στην καρδιά  σου. Αγάπησε την αλήθεια, φοβήσου τον έλεγχο της συνειδήσεως σου. Διόρθωνε τον εσωτερικό σου άνθρωπο, διά να μη μετανοήσεις αργότερα  ματαίως και θα χτυπάς το κεφάλι σου .

          Αυτά έχω για σήμερα να σου πω και ο  Τριαδικός μας Θεός να είναι μαζί σου.  Η Χάρις του Αγίου Πνεύματος, του Παρακλήτου  να σε ενδυναμώνει  προς εφαρμογή των νουθεσιών αυτών. Μη ξεχνάς η σχέση σου με την Λατρεία της Εκκλησίας, την προσευχή δηλαδή και την συμμετοχή σου στα Ιερά Της Μυστήρια,  θα λειτουργεί ως πλυντήριο της συνειδήσεως σου. Αμήν 

 

Πηγή

Μοιραστείτε τη σελίδα. Πατήστε το τελευταίο κουμπί για περισσότερες επιλογές
Exit mobile version