Site icon ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΤΑ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΜΑΣ

Αντικοινωνικη Συμπεριφορά

Αντικοινωνικη Συμπεριφορά

ΤΑ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ  ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΜΑΣ

ΤΑ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ  ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΜΑΣ

†ΑΡΧΙΜ. ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥ ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΙΤΟΥ

Απόσπασμα από το βιβλίο  «Λόγοι Ασκητικοί, Ερμηνεία στον Αββά Ησαΐα», κεφάλαιο «Περί εντολών πιστών και οικοδομής των θελόντων μετ’ ειρήνης οικήσαι μετ’ αλλήλων».

          Εάν, από μικροψυχίας, αποκριθή σοι ο αδελφός σου λόγον, βάσταξον αυτόν μετά χαράς, και, εάν εκζητήσης τον λογισμόν σου εν κρίματι Θεού, ευρήσεις σεαυτόν αμαρτήσαντα”. [5, 2] Εάν εργάζεσαι με άλλους αδελφούς και κάποιος αδελφός σου από αδυναμία ή μικροψυχία, όπως είναι φυσικό καμιά φορά να συμβαίνει, δεν σου μιλήσει καλά, εσύ μη στενοχωρηθείς. Βάσταξε τον πικρό και δριμύ λόγο μετά χαράς, διότι, εάν δεν προσεχής, θα δημιουργηθεί μέσα σου λογισμός, ο οποίος θα είναι αμαρτία.

Εάν μάλιστα τον κατηγορήσεις, επειδή σου φέρθηκε άσχημα, θα διπλασιάσεις την αμαρτία σου, ενώ αυτός ο καημένος μια μικροψυχία έδειξε. Με την μικροψυχία μας ο Άγιος Γέροντας Ησαίας προσπαθεί να εξηγήσει και να δικαιολογήσει γιατί δημιουργούνται οι κακές σχέσεις μεταξύ όλων των ανθρώπων.

Όταν κάποιος μας φέρεται κακώς, εμείς αντιδρούμε απέναντί του σαν να μας υποτιμά και να μας ατιμάζει ή σαν να αποδίδει σε μας την ευθύνη, ενώ στην πραγματικότητα εκτίθεται αυτός, διότι δεν φέρεται καλά. Σου λέγω να πας κάπου, και εσύ με βρίζεις. Σου λέγω, ευλόγησον, και εσύ με καταράσαι. Σου ζητώ να μου φέρεις κάτι, και εσύ με αποκαλείς τεμπέλη. Τότε αντιδρώ: Εμένα να πει τεμπέλη, που είμαι έτσι  και έτσι και που πόσα καλά του έχω κάνει; Δεν σεβάσθηκε ποιος είμαι, τι εχω κάνει εγώ γιαυτόν και για όλους κ.λ.π.!

Όλα αυτά  όμως είναι δικαιολογίες, διότι ο άσχημος τρόπος του δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που του είπες ή του ζήτησες. Απλώς αποδεικνύει την δική του κατωτερότητα, τις άσχημες κληρονομικές καταβολές του, την ψυχή του που είναι αδύνατη, το μυαλό του που δεν είναι σωστό, τα πάθη που κυκλοφορούν μέσα του και τον κάνουν να μην ξέρει τι λέει, εν τέλει το απαίδευτο του χαρακτήρα  του. Αυτό σημαίνει  να είσαι μικρόψυχος Κάτι από όλα αυτά τον κάνει να μη μιλήσει καλά, να μην σκεφθεί σωστά, να αντιδράσει έτσι επιπόλαια και άσχημα .

Εσύ όμως σε μια τέτοια του αδελφού συμπεριφορά  γιατί αντιδράς έτσι ; Αντί να τον λυπηθείς, αντιδράς τον κρίνεις, τον κατακρίνεις, τον διαβάλλεις στους άλλους τους φίλους του και φίλους σας στους δικούς σου και στους δικούς του;

Το στόμα των ανθρώπων λαλάει πάντοτε από το περίσσευμα της καρδιάς.
Και ο άνθρωπος που σου μίλησε έτσι αποκαλύπτει τον πόνο του, την πίκρα του, τα πάθη του, τους κακούς λογισμούς και τις αμαρτίες του. Είναι πασιφανές ότι όποιος δεν μιλάει ευγενικά, όποιος αντιμιλάει, όποιος διαμαρτύρεται,  όποιος δεν λέει καλή κουβέντα  για κανένα, όποιος όλη την ώρα παραπονιέται τι του έκανε ο ένας, τι του έκανε ο άλλους, όλα  και όλοι του φταίνε ένας τέτοιος άνθρωπο δεν είναι καλά. Οφείλουμε όμως εμείς και πρέπει να τον καλύψουμε, να του δώσουμε να φάει, να ξεκουρασθεί πνευματικά και σωματικά , και εσύ  και εγώ και οι άλλοι οι υποτίθεται πνευματικοί άνθρωποι αντιδρούμε  εναντίον του; Μην αντιδράμε όμως , για να μην κάνουμε  την αμαρτία του και δική μας διπλή.

Τι ρεαλισμός αλήθεια  υπάρχει στην πίστη μας έτσι όπως ο Παράκλητος φωτίζει και τους Οσίους Πατέρες! Σημειώνει ο Όσιος Ησαίας:  Εάν σας επισκεφθεί κάποιος αδελφός για τον οποίον ακούσατε ότι είναι φιλοσχισματικός, σπερμολόγος, πολυλογάς, πολυπράγμων δηλαδή όπου και να πάει δημιουργεί με τα λόγια και τη ζωή του  ακαταστασία και προβλήματα, μην του ερεθίσετε το ασθενικό του σημείο, μην του ρίξετε του σπόρο για να δείτε εάν πραγματικά είναι έτσι, μην τον εξερευνήσετε για να δείτε το ελάττωμά του. Αυτό που με πολύ αγάπη πρέπει να κάνετε είναι α)  Προφυλάξτε τον εαυτό σας, και  β) δώστε του αγάπη και χώρο μην τον πειράξατε να μην  θλιβεί, να μην σκάσει, να μην περιμένει την συμπεριφορά που έχουν όσοι δεν έχουν σχέση με τον Χριστό . Μπορεί να είναι σπερμολόγος, πολυλογάς, πολυπράγμων, κουτσομπόλης, να έχει ακαταστασία μέσα του και με όλους γύρω του Εσείς  όμως  τιμήστε τον, βοηθήστε τον ανεχθείτε τον.

 

Πηγή

 

Μοιραστείτε τη σελίδα. Πατήστε το τελευταίο κουμπί για περισσότερες επιλογές
Exit mobile version