Site icon ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ  Ε´

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ  Ε´

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ.κ. Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Υ

ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ  Ε´

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ † ΑΡΧΙΜ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΥ

«Στη μακρά αλυσίδα των Αρχιεπισκόπων Κωνσταντινουπόλεως, στους οποίους νωρίς η Μία, Αγία,  Καθολική  και  Αποστολική  Εκκλησία  ανέθεσε,  πλέον  των  συνήθων  επισκοπικών  ευθυνών, μείζονες  και καιριωτέρας, ως «ζυγόν χρηστόν καί φορτίον ἐλαφρόν», κατά την φωνή του Κυρίου (Ματθ. ια´, 30), συγκαταριθμούνται προσωπικότητες, οι   οποίες σήκωσαν μετά χαράς και βαθείας συναισθήσεως τον σταυρό του χρέους, παρέδιδον αυτόν αλληλοδιαδόχως με μαρτυρική αυτεπίγνωση, σύμφωνα με τις επιταγές και την παράδοση   της κάθε κρίσιμης   ιστορικής στιγμής. Ούτως, έχουμε Αγίους Αρχιεπισκόπους και Οικουμενικούς Πατριάρχες, οι οποίοι, αναλόγως του χαρίσματός των και των αναγκών του Εκκλησιαστικού Σώματος, ανάλωσαν εαυτούς στη διακονία της σωτηρίας του ποιμνίου των ποικιλοτρόπως και εν παντί, αμετακίνητοι στη πίστη και στερροί στην ομολογία, μέχρι και αυτού τούτου του διαίματος μαρτυρίου, και των οποίων η μνήμη αναζωπυρώνει στην συνείδηση της Εκκλησίας την διαρκή παρουσία του Αγίου Πνεύματος και ενδυναμώνει το Ορθόδοξο φρόνημα όλων μας.

Μια τέτοια εξέχουσα ιστορική μορφή είναι η μορφή του  Οικουμενικού Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε´, η οποία  με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από της μαρτυρικής επισφραγίσεως της αγίας  Αρχιερατικής βιωτής Του και του μαρτυρίου των συν αυτώ, επαναβεβαιώνει και σήμερα  σε όλους μας ότι «᾿Ιησοῦς Χριστὸς χθὲς καὶ σήμερον ὁ αὐτὸς καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας.» (Εβρ. ιγ´, 8) και εμφανίζει στον κόσμο την αξία την οποίαν έχει δια την Αγία και Αμώμητο Πίστη των Ορθοδόξων, η συνέπεια,  το χρέος και η σταθερά προσήλωση όλων, και πρωτίστως των Ποιμένων της λογικής ποίμνης  του Χριστού, στη σωστική αλήθεια του Σταυρού και στη βεβαιότητα της Αναστάσεως. Αυτή την ευλογημένη  Σταυροαναστάσιμη  διάσταση  της  εις  Χριστόν  πίστεως,  αδελφοί  και  τέκνα  εν  Κυρίω  αγαπητά,  ζει  και  επαγγέλλεται  ενσυνειδήτως  η  εν  Κωνσταντινουπόλει  Αγία  του  Χριστού  Μεγάλη  Εκκλησία, η κοινή τροφός των Ορθοδόξων, με υπομονή και εγκαρτέρηση, με κόπο και θυσίες, με ελπίδα και αναμονή, μακράν αποκλεισμών, ακροτήτων, εφήμερων στόχων και εγκοσμίου θεωρήσεως  των γεγονότων και της πορείας της ιστορίας.

Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο,   τα πάντα ισχύει εν τω ενδυναμούντι  Αυτήν  Χριστώ,  για  να  κερδίσει  και  τους  εγγύς  και  τους  μακράν  της  πίστεως.  Δεν αφίσταται του Ευαγγελικού Λόγου και  του Ευαγγελικού Τρόπου, πλην όμως μακροθυμεί και αναμένει. Κηρύττει την επιείκεια, την ανοχή, τον σεβασμό στο πρόσωπο του ετέρου, βλέπει τους πάντες ως αδελφούς  του  Κυρίου. Διδάσκει την συνύπαρξη, παραβλέπει και προσβλέπει στην επιστροφή  των πεπλανημένων και στη μετάνοια των απολωλότων.

 Πλην  όμως  ,  δεν  ρίπτει  τα  άγια ,  διαφυλάττει το «ἰῶτα» και την «κεραίαν» στα  ουσιώδη (Ματθ. ε´, 18), εμμένει στη παρακαταθήκη των Πατέρων, προασπίζεται τις τιμίες  παραδόσεις και αρχές  Της,  δεν  εγκαταλείπει  τον  καλό  αγώνα.  Αυτών  των  σωτηριολογικών  και  εσχατολογικών προοπτικών της οροθεσίας υπηρέτησε και ο τιμώμενος και φέτος και υπό της  Μητρός Εκκλησίας Ιερομάρτυρας Προκάτοχος ημών Γρηγόριος ο Ε´, ο Οποίος, όπως όλοι οι Άγιοι  και οι Μάρτυρες, είναι για όλους αφορμή εγκαυχήσεως και προς τον Τριαδικό  Θεό ευχαριστίας. Είη η μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Πατριάρχου Γρηγορίου αμετάθετος οδοδείκτης  για  όλους μας, η οποία θα φωτίζει  τους  λογισμούς  και  θα  μας  ενδυναμώνει  στο  «ποιεῖν  τά  φωταυγῆ  καί  καθαρᾶ,  Θεοῦ θελήματα».

ΑΜΗΝ

Πηγή Ενοριακό Φυλλάδιο 18 Απρ 21

Μοιραστείτε τη σελίδα. Πατήστε το τελευταίο κουμπί για περισσότερες επιλογές
Exit mobile version