Site icon ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΧΙΜ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Γέννησις του Χριστού

Γέννησις του Χριστού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ †ΑΡΧΙΜ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ †ΑΡΧΙΜ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

«Ἐπεσκέψατο ἡμᾶς, ἐξ ὕψους ὁ Σωτὴρ ἡμῶν….., καὶ οἱ ἐν σκότει καὶ σκιᾷ, εὕρομεν τὴν ἀλήθειαν· καὶ γὰρ ἐκ τῆς Παρθένου ἐτέχθη ὁ Κύριος.».

«Η γνώσις της αληθείας δεν αποτελεί απλώς μία ενέργεια του νοός, αλλά μία βιωματική υπαρξιακή μετοχή στο καινόν είναι εν τη Εκκλησία, η Οποία είναι ο τρόπος της παρουσίας του Ενανθρωπήσαντος Χριστού στο κόσμο

… Η Εκκλησία είναι ο χώρος μιας ευλογημένης ελευθερίας, η οποία τρέφεται και ζει από την αδιάσπαστη ενότητα πίστεως και   αγάπης… Ο Χριστός είναι ο ελευθερωτής και ο Χριστιανισμός το κίνημα της ελευθερίας…Είναι η αληθινή ολοκλήρωση της ανθρώπινης υπάρξεως. Ο Χριστιανισμός  δεν βρίσκεται στον αυτοεγκλεισμό και στην ενασχόληση με τον εαυτό μας, αλλά στην έξοδο προς τον αδελφό, τον πλησίον, τον μακράν, στην αλληλεγγύη, το κοινοτικό πνεύμα, εἰς τό ἀληθεύειν ὡς κοῖνωνείν, στο μοίρασμα της ζωής, όχι στο ἔχειν, αλλά στο εἶναι και συνεἶναι…Ο λόγος της Εκκλησίας είναι πολύ αληθινός και δεν μπορεί να μείνει στο περιθώριο των συγχρόνων συζητήσεων περί των μεγάλων θεμάτων της ανθρωπότητας. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί καλούμαστε σήμερα να ζήσουμε εντός ενός εκκοσμικευμένου, τεχνοκρατουμένου και πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος. Αν αμυνόμαστε, εάν απορρίπτομε τα πάντα, εάν είμεθα εσωστρεφείς, δήθεν γιά να σώσουμε την καθαρότητα της πίστεώς μας, τότε δεν ακολουθούμε την εντολή του Χριστού να εξαγγέλλουμε το Ευαγγέλιο και να είμεθα το άλας της γης. Αρνούμενοι τον σύγχρονο πολιτισμό, εγκαταλείπουμε τον κόσμο στην αχαρίτωτη κοσμικότητά του. Όμως, η θέση της Εκκλησίας είναι στην καρδιά του κόσμου…Η ανθρωπότητα πορεύεται προς το μέλλον, με   διακυμάνσεις και περιπέτειες οι οποίες δεν επιτρέπουν ασφαλείς προβλέψεις για τα επερχόμενα. Εμείς οι πιστοί δεν έχουμε διλήμματα, πιστεύουμε ότι το μέλλον μας θα είναι σωτήριο ἐν Χριστῳ. Έχουμε ακλόνητη την βεβαιότητα ότι η Εκκλησία μας, η Εκκλησία του Χριστού  ζει στους αιώνας, ως τόπος αγιασμού του ανθρώπου και τρόπος αγιασμού του κόσμου. Σε αυτήν την εγκόσμια πορεία προς τα Έσχατα, ἐν Θεῷ και ενώπιον του Θεού, με ανοικτή την ουράνιο πύλη την ἀπάγουσαν   στη Ζωή, ο άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει τις   δημιουργικές του δυνάμεις».

(Απόσπ. ομιλίας Παναγιωτἀτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ στην επίδοση Τιμητικού Τόμου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τα 30 χρόνια της Πατριαρχείας του).

Πηγή Ενοριακό Φυλλάδιο 25 Δεκ 21

.

Μοιραστείτε τη σελίδα. Πατήστε το τελευταίο κουμπί για περισσότερες επιλογές
Exit mobile version