Site icon ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΦΑΝΕΙΩΝ

Θεοφάνεια

Φώτα

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΦΑΝΕΙΩΝ

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΦΑΝΕΙΩΝ

†ΑΡΧΙΜ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΥ

Η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων ή Επιφανείων είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, η οποία ήταν ιστορικά ταυτισμένη με την ημέρα των Χριστουγέννων. Τα πρώτα χρόνια οι Χριστιανοί δεν ξεχώριζαν την εορτή των Χριστουγέννων από την εορτή των Επιφανείων. Και γι’ αυτό, άλλωστε, η σημερινή εορτή λέγεται Επιφάνεια διότι γεννήθηκε ο Χριστός και παρουσιάστηκε, φάνηκε στους ανθρώπους. Αργότερα, όμως, επειδή η Ορθόδοξη Εκκλησία συνειδητοποίησε ότι οι δύο αυτές εορτές είναι μεγάλες και σημαντικές, ότι έχουν πολλά νοήματα και μεγάλα μηνύματα και μπορούν να αποτελέσουν αφορμή σωτηρίας και αγιασμού των πιστών, αποφάσισε να είναι χωριστές και να τιμώνται με ξεχωριστή ακολουθία και διαφορετική υμνολογία.

Η Βάπτιση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό και η κατάδυσή του Τιμίου Του Σταυρού σήμερα μέσα στο νερό, μας προσφέρει σημαντικά σωτηριολογικά μηνύματα που αποτελούν μία πρόκληση για τη ζωή όλων ημών των σύγχρονων Χριστιανών.

Α) Το νερό αρχικά είναι το απαραίτητο στοιχείο ζωής, αλλά και το απαραίτητο στοιχείο για να υπάρχει καθαρότητα. Ως εκ τούτου, κάθε φορά που ένας άνθρωπος βαπτίζεται και διά αυτού του Ιερού Μυστηρίου της Εκκλησίας μπολιάζεται, πολιτογραφείται και ενσωματώνεται στο κορμό του Αγίου Σώματος του Χριστού την Αγία μας Εκκλησία, λαμβάνει αυτά τα δύο εφόδια, της πνευματικής καθαρότητας και της πνευματικής επιβίωσης, το ερώτημα, που πρέπει να θέτουμε στη συνείδησή μας μία τέτοια μεγάλη ημέρα της Εκκλησίας είναι «εάν και κατά πόσον αυτά τα δύο εφόδια, που μας έδωσε η Εκκλησία την ημέρα του δικού μας προσωπικού Βαπτίσματος, τα διατηρούμε όπως τα παραλάβαμε. Δηλαδή, εάν πραγματικά κρατούμε την καθαρότητα του βαπτίσματος, εάν αυτά τα λευκά ρούχα που βάζουμε μετά από το βάπτισμα τα κρατούμε καθαρά ή αν τα έχουμε λερώσει με τις αδυναμίες μας, με τις αμαρτίες μας και με τα πάθη μας. Και αυτό να έχουμε λερώσει την ψυχή μας με τις αδυναμίες μας, με τις αμαρτίες μας και με τα πάθη μας δεν είναι αφύσικο να συμβεί στη ζωή του ανθρώπου, όμως ο πιστός άνθρωπος θα πρέπει να μάθει ότι όπως πλένει το σώμα του και τα ρούχα του , για να το διατηρεί καθαρό, έτσι θα πρέπει να πλένει συχνά πυκνά και την ψυχή του, για να τη διατηρεί κι αυτή καθαρή. Και αυτή η πλύση η οποία ακολουθεί μέχρι το τέλος της ζωής μας το Άγιο Βάπτισμα, γίνεται δια του Ι. Μυστηρίου της εξομολογήσεως και της συχνότατης συμμετοχής μας στο Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας, αφού μεταλαμβάνοντες, κοινωνούμε Σώμα και Αίμα Χριστού εις άφεσιν αμαρτιών και συμμετοχή στη ζωή της αιωνιότητας.

Β) Στους εξαίσιους ύμνους και στις ευχές της ημέρας της Εορτής των Φώτων, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται και το εξής: «…Σήμερον ἡ ἀχλὺς τοῦ κόσμου καθαίρεται τῇ ἐπιφανείᾳ τοῦ Θεοῦ ἡμῶν …», δηλαδή: «…Σήμερα η ομίχλη του κόσμου καθαρίζεται με την εμφάνιση του   Τριαδικού Θεού μας…».

Η θεοφάνεια, η χάρη του Τριαδικού Θεού, βρίσκεται πάνω από τις αδυναμίες και τα αδιέξοδα του κόσμου τούτου όπως ο λαμπρός ήλιος πάνω από τα σύννεφα και την ομίχλη. Και για όποιον ζει με θεοφάνεια, επιτρέπει δηλαδή στην ψυχή και την ύπαρξή του όλη την είσοδο του ανεσπερου Φωτός που είναι ο Χριστός, για όποιον είχε εμπειρία αυτής της φωτεινής επίσκεψης της Θείας Χάριτος και βιώνει μία τέτοια πνευματική κατάσταση είναι ξεκάθαρο ότι το φως του Χριστού είναι εκείνο που, υπερβαίνοντας τα ανθρώπινα μέτρα και τα ανθρώπινα δεδομένα, ξεδιαλύνει ανακαινιστικά και διαλύει ολοκληρωτικά, κάθε αμφιβολία και κάθε ακαθαρσία στην ύπαρξη του ανθρώπου, με την   προϋπόθεση όμως, όπως τονίστηκε και πιο πάνω, ο καθένας μας να μετανοεί έμπρακτα.

Οι λόγοι της σημερινής μεγάλης Εορτής της Βαπτίσεως του Κυρίου στον Ιορδάνη, της Εορτής των Φώτων της Αγίας μας Εκκλησίας είναι εξαιρετικά επίκαιροι στις δύσκολες μέρες που συνεχίσουμε να διανύουμε, μέρες στις οποίες ο άκρατος εγωϊσμός του δήθεν παντοδύναμου ανθρώπου, του ανθρώπου χωρίς Θεό και Αρχές και Αξίες στην ζωή του υποταγμένου στο φίλαυτο θέλημά του,( ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 1) ΞΥΛΟΥ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΜΠΟΡΥΜΟΣΎΝΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΤΑΧΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΔΡΑΣ!!!! 2) ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΕΒΑΖΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΚΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΙΜΗΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ!!!!!) ένα τέτοιο άνθρωπο,

αν μπορείς να του δώσεις και αυτό τον τίτλο αφού και τα κτήνη έχουν αιδώ και ντροπή, τον οδηγεί σε τραγική απομόνωση από τον Θεό και από τους συνανθρώπους του, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα τις βαριές πνευματικές ασθένειες, που μας ταλανίζουν.

Η Εκκλησία του Χριστού σήμερα, ημέρα των Φώτων, μας καλεί όλους να φωτισθούμε πνευματικά, ώστε να μετανοήσουμε ειλικρινά, χωρίς να εγκλωβιστούμε στην «ομίχλη» της όποιας μορφής πανδημίας (πνευματικής και σωματικής), έχοντας επίγνωση ότι ο Θεός, επιτρέπει για το κατάντημα μας κατά παραχώρησή Του και για λόγους παιδαγωγικούς, να βιώνουμε στις μέρες μας παγκόσμιες δοκιμασίες.

Εμείς οι πιστοί και συνειδητοποιημένοι αγωνιζόμενοι άνθρωποι, ως τέκνα φωτόμορφα της Εκκλησία,ς ας εκζητήσουμε και πάλι τον φωτισμό του Παναγίου Πνεύματος, και ας αναβαπτισθούμε στην κολυμβήθρα της Αγίας μας Εκκλησίας, ας εκτιμήσουμε το δικό μας Βάπτισμα και ας φωτισθούμε με αυτό το φως, το οποίο έρχεται «…ἂνωθεν ἐκ τοῦ Πατρός τῶν φώτων…»

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΦΟΡΟΣ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΑΜΗΝ

 

 

 

.

Μοιραστείτε τη σελίδα. Πατήστε το τελευταίο κουμπί για περισσότερες επιλογές
Exit mobile version