Site icon ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ 2023

Σταυρός_Αγιο Όρος

Σταυρός_Αγιο Όρος

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ 2023

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ 2023

† ΑΡΧΙΜ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΚΑΤΡΑΜΑΑΟΥ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

    Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως σήμερα και η Εκκλησία προβάλλει στο κέντρο των Ι. Ναών τον Τ. Σταυρό για να μας δώσει χάρη και δύναμη στον πνευματικό αγώνα εναντίον των αμαρτωλών παθών που διεξάγουμε κατά την περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής και να μας βοηθήσει να μάθουμε καλά ότι ο δρόμος της Αναστάσεως διέρχεται απαραίτητα από το Γολγοθά, από τη ζωή των θλίψεων και της θυσίας. Η Εκκλησία προβάλλει τον Τ. Σταυρό, να Τον προσκυνήσουμε και έχουμε ανάγκη να προσκυνήσουμε όλοι οι πιστοί τον Τ. Σταυρό, για να μπορούμε να βαστάξουμε όχι τώρα μία φορά αλλά συνεχώς με υπομονή και επιμονή τον σταυρό του ο καθένας μας, αφού όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με θλίψεις και δοκιμασίες φοβερές.

    Σχετικό είναι και το σημερινό Ευαγγελικό Ανάγνωσμα που αναγνώστηκε στη Θ. Λειτουργία. Ποιος μπορεί να γίνει μαθητής Χριστού, ποιος μπορεί να μαθητεύσει στο σχολείο της εν Χριστώ ζωής; Όποιος θέλει, μας απαντά ο Κύριος. Όποιος θέλει μπορεί, αρκεί όμως να το θέλει ο ίδιος, ελεύθερα και αβίαστα. Να έχει προθυμία και απόφαση σταθερή να μαθητεύσει. Ο Χριστός προσκαλεί ελεύθερα και αβίαστα όλους τους ανθρώπους: «Όστις θέλει οπίσω μου άκολουθεΐν, άπαρνησάσθω εαυτόν και άράτω τόν σταυρόν αυτού, και άκολουθείτω μοι».

    Το Γ μάθημα που μας δίνει ο Χριστός είναι το μάθημα της αυταπαρνήσεως. Χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη μαθητεία του Χριστού, δεν μπορούμε να γίνουμε μαθητές Χριστού. Οφείλουμε να μάθουμε να απαρνούμαστε καθημερινά, ασταμάτητα, παντοτινά τον εαυτό μας και τις εκτός του θελήματος του Χριστού επιθυμίες μας. Να διακόψουμε κάθε φιλία και σχέση με τον διεφθαρμένο παλαιό άνθρωπο που ο καθένας μας κρύβουμε καλά μέσα μας. Να περιφρονήσουμε κάθε τι που ο κακός εαυτός μας επιθυμεί, όπως άλλος πλούτη, άλλος τιμές, κοσμικές ηδονές και απολαύσεις αυτής της πρόσκαιρης και μάταιης ζωής που ένα δευτερόλεπτο της ώρας αρκεί για να σβήσει και να περάσει κανείς στην αιωνιότητα.

    Το 2Ο μάθημα του Χριστού σήμερα μαζί με την αυταπάρνηση είναι η πρακτική εφαρμογή της. Την απόφαση της αυταπαρνήσεως, την αποδεικνύουμε όχι με πολλά και κούφια ωραία λόγια αλλά στην πράξη. Να μάθουμε δηλαδή να σηκώνουμε το σταυρό μας. Αυτό μας ζητά ο Κύριός. Να φτάσει η αυταπάρνησή μας μέχρι θανάτου. Όπως σήκωνε το σταυρό του ο κάθε κατάδικος σε θάνατο σταυρικό μέχρι το σημείο της εκτελέσεώς του, όπως έτσι έκανε και ο Κύριος μας, έτσι κι εμείς καθημερινά να σηκώνουμε το σταυρό μας. Να φέρουμε καθημερινά ο καθένας τον δικό του σταυρό. Να αποδεχόμαστε το σταυρό που Εκείνος ο Θεός καθόρισε για τον καθένα μας. Αυτός ξέρει ποιος Σταυρός ταιριάζει στις αντοχές μας και να έχουμε μέσα μας ακλόνητη απόφαση να υποστούμε μαζί με τον προσωπικό Σταυρό μας για το Χριστό και κάθε θλίψη και κάθε δοκιμασία δυσκολία, στενοχώρια, πειρασμό που θα επιτρέψει Εκείνος και αυτό κάθε φορά, κάθε στιγμή και κάθε ώρα. Όταν κλείσουμε τα μάτια μας στο τέλος αυτής της ζωής και εύχομαι αυτό να γίνει όπως προσεύχεται για αυτό η Εκκλησία «Χριστιανά τα τέλη της ζωής ημών, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, και με καλήν απολογία… » θα μας ρωτήσει αν σπουδάσαμε το μάθημα της αυταπαρνήσεως & θυσίας, χωρίς αντιδράσεις, διαμαρτυρίες, παράπονα, γογγυσμούς. Αν απαρνηθήκαμε τον εαυτό μας. Αν σηκώσαμε τον σταυρό μας με χαρά και προθυμία. Ανάλογα μ’ αυτό θα κριθούμε και από αυτό θα εξαρτηθεί η εισαγωγή μας στη Βασιλεία του Θεού. Είναι «στενή ή πύλη και τεθλιμμένη ή οδός ή άπάγουσα εις τήν ζωήν» (Ματθ. ζ 14). Οι Άγιοι της Εκκλησίας αρίστευσαν στον αγώνα της αυταπάρνησης, μας δίνουν με το παράδειγμά τους δύναμη και χάρη πολλή. Εάν μείνουμε αδιάφοροι, η απώλεια είναι ανεπανόρθωτη. Λέει ο Ι. Χρυσόστομος: Μήπως έχεις κι άλλη ψυχή, να τη δώσεις αντάλλαγμα; Οτιδήποτε άλλο χάσεις, μπορείς να το ανταλλάξεις, την ψυχή σου αν χάσεις δεν θα μπορέσεις ποτέ να βρεις άλλη γιατί είναι πλασμένη κατ’ εικόνα Θεού, είναι ακριβοαγορασμένη από τον Θεό με το αίμα Του, πολυτιμότερη από κάθε τι άλλο. Μη χάσουμε, την ψυχή μας.

    Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, και ζούμε στη μέση της Μ. Τεσσαρακοστής, ο Κύριος βρίσκεται στο θρόνο Του δεξιά του Θεού Πατρός. Ωστόσο ο θρόνος Του, που απαστράπτει από το θεϊκό Του μεγαλείο, δεν είναι απροσπέλαστος. Ο θρόνος Του είναι ο Σταυρός. Είναι τόσο μεγάλη η αγάπη και το έλεος του Κυρίου, ώστε ξεχύνει πλούσια τη χάρη σε όποιον καταφεύγει στο Σταυρό Του. Ας πλησιάσουμε, με πίστη τον Τ. Σταυρό το θρόνο της Χάριτος, και ας Τον προσκυνούμε με ευλάβεια, για να λαμβάνουμε πλούσια ευλογία και ενίσχυση στη ζωή μας.

Αμήν

Πηγή Ενοριακό Φυλλάδιο 19 Μαρ 23

Μοιραστείτε τη σελίδα. Πατήστε το τελευταίο κουμπί για περισσότερες επιλογές
Exit mobile version