Site icon ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ

«ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ «ΙΕΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»

Οικουμενικος Παρτιαρχης Κωνσταντινουπολεως Βαρθολομαίος

Οικουμενικος Παρτιαρχης Κωνσταντινουπολεως Βαρθολομαίος

«ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ «ΙΕΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»

Δηλώσεις του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

 στην Απόδοση της Εορτής του Πάσχα -Μάιος 2023

«ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ «ΙΕΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»

              

 «…..Η πίστη μας στο σωτηριώδες γεγονός της Αναστάσεως  παραμένει πάντοτε ζώσα καθ όλον το έτος και όλην την διάρκειαν της ζωής μας.

Εν τω Αναστάντι Κυρίω και Σωτήρι ημών «ζώμεν και κινούμεθα και εσμέν»” Γύρω από τη Μεγάλη Εορτή του Πάσχα στρέφονται όλες οι εκκλησιαστικές εορτές, κινητές και ακίνητες.

Η Ανάσταση είναι η πηγή και ο προορισμός του πνευματικού μας βίου, η αφετηρία και η κατάληξις της εν Χριστώ ζωής μας. Ο Κύριός μας με τον θάνατο και την εκ νεκρών έγερσίν Του έδωσε ζωή ακόμη και σε εκείνους που ευρίσκοντο εν τοις μνήμασι, στους νεκρούς. Ζωοποιεί και τον καθένα από εμάς και περιμένει την προσωπική μας απάντηση στην θεία κλήση Του να συναναστηθούμε μαζί Του εν τη βασιλεία Του.

 Ας ζούμε, λοιπόν, ως τέκνα του Αναστάντος Λυτρωτού μας, ας περιπατούμε ως τέκνα φωτός, «μη ως άσοφοι, αλλ ως σοφοί», και ας είμαστε πλήρεις ακτινοβολίας και αγάπης προς όλους!

Ας πάρουμε στο χέρι μας την αναμμένη από το ανέσπερο και άγιο φως της Αναστάσεώς Του λαμπάδα μας όχι μόνο για να φωτίσουμε τον δικό μας δρόμο, αλλά και για να μεταλαμπαδεύσουμε το φως αυτό εις τους καθημένους εν σκότει και σκιά θανάτου.

«Η νέα κτίση»  που μας χαρίζει ο Αναστάς Κύριος δεν επιτρέπει μίσος και εχθρότητα, αλλά μόνο αγάπη, αγάπη άνευ ορίων, συγκατάβαση και κατανόηση. «Εν τούτω γνώσονται πάντες ότι είμεθα γνήσιοι μαθητές του Αναστάντος, εάν έχουμε αγάπη προς αλλήλους και προς πάντας. Και εάν κηρύττουμε πάντοτε και μόνον την ειρήνη και την συναδέλφωση μεταξύ των ανθρώπων και των λαών, και όχι τον πόλεμο βαπτίζοντάς τον, μάλιστα, «ιερόν», προκειμένου να γίνουμε αρεστοί και να κολακεύσουμε κάθε αυταρχική κοσμική εξουσία!

 Δεν υπήρξε ποτέ και ούτε βεβαίως θα υπάρξει «ιερός πόλεμος»! Ιερότητα και πόλεμος είναι δύο έννοιες εκ φύσεως αντίθετες μεταξύ τους και αλληλοαναιρούμενες, μη δυνάμενες υπό οιανδήποτε μορφή να συνυπάρξουν! Την αλήθεια αυτή δεν λησμονεί η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, η οποία, στο διάβα των αιώνων, από αυτήν εδώ την Πόλη , παρά τις πολλές αλλαγές και ανακατατάξεις, δεν έπαυσε  ούτε στιγμή να αναγγέλλει  εις τα πέρατα της Οικουμένης, εις τους εγγύς και εις τους μακράν, «το φαιδρόν της Αναστάσεως κήρυγμα», να ψάλλει το «Χριστός Ανέστη», να βιώνει  την Ανάσταση  του Κυρίου ως ζώσα πραγματικότητα, ως υπαρξιακό γεγονός στη ζωή των πιστών. Χριστός Ανέστη και …ζωή πολιτεύεται.. Αυτώ η Δόξα εις τους αιώνας. Αμήν 

 

Πηγή

Μοιραστείτε τη σελίδα. Πατήστε το τελευταίο κουμπί για περισσότερες επιλογές
Exit mobile version