Site icon ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ

Η ΔΕΣΠΟΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ 6-01-2024 ΑΡΧΙΜ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΥ

Θεοφάνεια

Φώτα

Η ΔΕΣΠΟΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ 6-01-2024 ΑΡΧΙΜ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΥ

Η ΔΕΣΠΟΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ 6-01-2024

ΑΡΧΙΜ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΥ

Αδελφοί μου, Η Μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων σήμερα και με την Βάπτιση του Κυρίου μας επισφραγίζεται η εορταστική περίοδος του Αγίου Δωδεκαημέρου. Ολοκληρώνεται, ταυτόχρονα, τόσο ο μεγάλος κύκλος της προετοιμασίας μας για την ευλαβική υποδοχή του «εν σπηλαίω τεχθέντος» Χριστού και Σωτήρα μας, όσο και η λειτουργική βίωση του μεγάλου μυστηρίου της ένσαρκης του Θεού οικονομίας, δηλ. της πραγμάτωσης του σχεδίου του Θεού για τη σωτηρία του κόσμου. Πανηγυρίζουμε, πλέον, τα Άγια Θεοφάνεια. Την αποκαλυπτική και αγιαστική εορτή των Φώτων, της Βαπτίσεως του Χριστού και του φωτισμού της κτίσεως. Από το «Χριστός γεννάται, δοξάσατε…», φθάσαμε στο « Σήμερον των υδάτων αγιάζεται η φύσις…». Παμμέγιστη η χάρη που εκπέμπεται από τα συντελούμενα σήμερα στον Ιορδάνη και έρχεται να ολοκληρώσει την Επιφάνεια, την φανέρωση του Θεού στον κόσμο. Ένα τέλος και μία αρχή αποτελεί η Μεγάλη σημερινή Δεσποτική Εορτή της Εκκλησία μας που σήμερα γηθοσύνως πανηγυρίζουμε και τιμούμε.

Η Μεγάλη ημέρα των Θεοφανείων σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του ευλογημένου δρόμου που διανύσαμε καθ’ όλο το προηγούμενο εορταστικό διάστημα και, την ίδια στιγμή, αποτελεί σημείο εκκίνησης για έναν καινούργιο πνευματικό αγώνα, καθώς μάλιστα βρισκόμαστε στην ανατολή μιας νέας χρονιάς του σωτηρίου έτους 2024. Βέβαια, πλουσιότερος προκύπτει ο καρπός των κόπων μας, εφόσον έχουμε εορτάσει αληθινά Χριστούγεννα, μέσα σε πνεύμα αγάπης και εσωτερικής ειρήνης, και εφόσον δεχόμαστε μέσα μας, με ταπείνωση και καθαρότητα τον αγιασμό και την χάρη της Τριαδικής Θεότητος, όπως αυτή φανερώνεται σήμερα στα «Ιορδάνεια ρείθρα».

Αυτή την Αγία ημέρα των Θεοφανείων, ο καθένας προσωπικά και όλοι μαζί, υμνούντες και δοξολογούντες τον Αίτιο της σωτηρίας μας, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την θέση που έχουμε στην Εκκλησία, στην οποία ενταχθήκαμε με το βάπτισμά μας, το ασύγκριτα ανωτέρω εκείνου του βαπτίσματος του Ιωάννου. Εκείνο ήταν βάπτισμα μετανοίας, το δικό μας είναι βάπτισμα εν ύδατι και Πνεύματι Αγίω! Ας θυμηθούμε ότι πριν βαπτισθούμε, αποταχθήκαμε ελεύθερα τον διάβολο και αβίαστα υποσχεθήκαμε πως θα συνταχθούμε με τον Χριστό. Ομολογήσαμε την αληθινή Ορθόδοξη πίστη, την οποία παραλάβαμε από τους προγόνους μας. Αυτοί, οι γεννήτορές μας, μας οδήγησαν νήπια στο βάπτισμα, όχι γιατί περιφρόνησαν την ελευθερία μας, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία μας, αλλά γιατί εκτίμησαν την μεγάλη και ανεκτίμητη ουράνια δωρεά, να μπολιάζεται ο άνθρωπος στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία και να κληρονομεί αιώνια αγαθά. Και θέλησαν σ’ αυτή την δωρεά και την χάρη να βάλουν τα παιδιά τους, τα σπλάγχνα τους, από την βρεφική ηλικία! Για να αυξάνουν εν Χριστώ όχι μόνο στην ηλικία, αλλά και στην χάρη’

Μέσα στα αγιασμένα νερά της κολυμβήθρας, που αγιάζονται με τα ίδιες ευχές της Θ. Λατρείας που λέμε χθες και σήμερα στην τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων, πέθανε ο παλαιός μας άνθρωπος, ο αποστάτης και αναστήθηκε-αναδημιουργήθηκε ο νέος άνθρωπος, ο Άνθρωπος του Θεού, για αυτό και το βάπτισμά μας το ονομάζουμε Λουτρό παλιγγενεσίας, γιατί με αυτό ξαναγεννηθήκαμε, ενσωματωμένοι πλέον στο Σώμα του Χριστού! Να γιατί δεν φοράμε μετά το βάπτισμα τα ρούχα που φορούσαμε πριν, αλλά καινούργια και μάλιστα λευκά, συμβολίζοντα την αναγέννηση που έρχεται Άνωθεν!

Βαπτιστήκαμε στο ένα Όνομα του Αληθινού Θεού του Πατρός, του Υιού, και του Αγ. Πνεύματος, όπως μας συνέστησε ο Κύριος και αμέσως μετά δεχθήκαμε και το άλλο Ιερό Μυστήριο, το Χρίσμα, διά του Αγ. Μύρου, με το οποίο μας εμύρωσε ο Ιερέας, σφραγίζοντάς μας με την σφραγίδα της Δωρεάς του Αγ. Πνεύματος! Μας έκανε αληθινά παιδιά της Βασιλειας Του, του μόνο βασιλέως των πάντων Χριστού και μας δόθηκε έκτοτε η δυνατότητα να κοινωνούμε συχνά πυκνά το Πανάγιο Σώμα και Αίμα Του στο Άγ. Ποτήριο της Θ. Ευχαριστίας, το Ποτήριο της ζωής, το αντίδοτο του θανάτου! Οφείλουμε, λοιπόν, ενθυμούμενοι, εμείς οι φωτισθέντες, να ευχαριστούμε δοξολογικά τον Παντευεργέτη μας, αλλά να ερευνούμε πρέπει και τα βάθη της καρδίας μας και την ζωής μας, εάν πράγματι τηρούμε την υπόσχεση που δόθηκε να είμαστε συντεταγμένοι μαζί με τον Χριστό. Και μέτρο μας σε αυτήν τη δύσκολη, αλλά σωτηρία έρευνα είναι οι εντολές του Κυρίου! Ο Θεός, λέγει ο Άγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς, δεν θέλει μια γνώση που δεν συνοδεύεται με την αληθινή ευσέβεια, η οποία είναι η υπακοή στο θείο Θέλημα και μάλιστα με πρόθυμη αγάπη, και ο Ι. Χρυσόστομος διδάσκει να τηρούμε αμόλυντη και ανόθευτη την Πίστη, αλλά και να ζούμε ανάλογα με αυτήν, δηλαδή να προτιμούμε πάντοτε ό,τι αρέσει στο Θεό!

Η αποδοχή της ευλογίας του Ιορδάνου συνιστά την απάντησή μας στη σωτηριώδη πρόσκληση που έρχεται πάλι άνωθεν, «εκ του Πατρός των Φώτων», και απευθύνεται στον καθένα μας ξεχωριστά, αλλά και σε όλους μαζί, ως πλήρωμα τής Εκκλησίας, για να συνεχίσουμε να πορευόμαστε τον δρόμο της χριστιανικής αγάπης. Δηλ. την άνευ όρων και προϋποθέσεων αποδοχή του «άλλου», ως εικόνας του Θεού, και την έμπρακτη αλληλεγγύη προς κάθε εμπερίστατο αδελφό μας, ανεξαρτήτως χρώματος, εθνικής καταγωγής ή θρησκείας. Και είναι ακριβώς αυτό που έπραξαν κατά το προεόρτιο των Χριστουγέννων διάστημα, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, πολλοί εν Χριστώ αδελφοί, ενεργά και αξιομίμητα μέλη της Ενορίας μας, πάντα με ένθεο ζήλο, αγαθή προαίρεση, συγκινητική εργατικότητα, αλλά και το χάρισμα της σιωπής να τους συνοδεύει. Προ πάντων, με την ακράδαντη πίστη ότι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, που σήμερα «ως άνθρωπος εν ποταμώ» βαπτίζεται, υπό Ιωάννου του Προδρόμου, είναι το διαιώνιο και άφθαρτο ορόσημο των αρετών που υψώνουν τον άνθρωπο, τελικά, από το «κατ’ εικόνα» στο «καθ’ ομοίωσιν».

Όλα αυτά που αναφέραμε δίδουν τη βεβαιότητα ότι στην καινούργια χρονιά η ελπίδα θα παραμείνει ζωντανή, διότι «το αληθινόν φως επεφάνη, και πάσι τον φωτισμόν δωρείται». Η δωρεά του φωτισμού και του αγιασμού μας δίδεται για να μείνουμε ενωμένοι, ως Εκκλησία και κοινωνία, και να μη δώσουμε τόπο στην άκριτη μεμψιμοιρία, στις ακραίες αντιπαλότητες και προ πάντων στο σαράκι της διχόνοιας. Ας μην χάνουμε τον προσανατολισμό μας. Ας παραμείνουμε εδραίοι στο δρόμο της αγάπης. Έχουμε πυξίδα για το παρόν και το μέλλον μας, τον Επιφανέντα Θεό και Κύριό μας, ο Οποίος και μας καλεί μαζί Του και φέτος στον Ιορδάνη, για τη δική μας αναβάπτιση. Είναι Αυτός που μας δείχνει τον δικό Του δρόμο, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα τον διανύσουμε. Ας Τον ακολουθήσουμε. Χρόνια πολλά, άγια και σωτήρια!

Πηγή Ενοριακό Φυλλάδιο 7 Ιαν 24

Μοιραστείτε τη σελίδα. Πατήστε το τελευταίο κουμπί για περισσότερες επιλογές
Exit mobile version