Site icon ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ

«ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΙΤΑΣ»

Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως_

Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως_

«ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΙΤΑΣ»

«ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΙΤΑΣ»

+ΑΡΧΙΜ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΥ

Την Κυριακή 7 Ιανουαρίου κόψαμε στην Ενορία μας, μετά την τέλεση του Ι. Μυστηρίου της Θ. Λειτουργίας την ΆΓΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΙΤΑ, εκτελώντας βήμα-βήμα το πατροπαράδοτο έθιμο της κοπής της και της σημασίας και διαχρονικής αξίας αυτού του χριστιανικού εθίμου και παραδόσεως μας. Ο τρόπος ευλογίας και κοπής της ΆΓΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΙΤΑΣ έχει ιδιαίτερη αξία για την θέση και την τιμή θεσμών και προσώπων στη ζωή μας και στα οποία κόπτουμε και αφιερώνουμε ένα κομμάτι αρχίζοντας πάντα από το κομμάτι του Χριστού, της Παναγίας Μητέρας Του, του Αγ. Βασιλείου και των μελών της οικογένειας μας. Στην Ενορία προσφέρουμε και κομμάτια που αφιερώνονται στην Εκκλησία, στους συνεργάτες μας κληρικού και λαϊκούς, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στους φτωχούς κ.λ.π. .

Γιατί κομμάτι στην Εκκλησία; Όταν λέμε Εκκλησία, δεν εννοούμε μόνο τον πνευματικό δεσμό μας με την Ενορία μας. Στο Ορθόδοξο Κανονικό Δίκαιο δεν υπάρχει Ορθόδοξη Εκκλησία χωρίς Διοικητικό Κορμό. Επομένως, αν ακούμε κάποιους να μιλούνε για Εκκλησία, η οποία δεν έχει Πατριάρχη, Αρχιεπίσκοπο, Μητροπολίτη, Επισκόπους, Ιερείς, δεν έχει δηλαδή όλη αυτή τη διοικητική δομή την οποία έχουν ορίσει αγιοπνευματικώς και συνοδικώς οι Πατέρες της Εκκλησίας, τότε αυτό είναι μια άλλη Εκκλησία και όχι η ΜΙΑ ΑΓΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Εμείς όταν αναφερόμαστε στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ξεκινούμε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας που είναι το Ιερότατο και το Πανσέβαστο Πρόσωπο και ο Πρώτος της Ιερωσύνης όλων των Ορθοδόξων επί της γης και βεβαίως, μέσα στην Εκκλησία οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνουμε τον Πνευματικό Πατέρα και Επίσκοπό μας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, την Αρχιεπισκοπή μας, που είναι ο θεοΐδρυτος Οργανισμός και την Ενορία μας ως κύτταρο υγιές και αναπόσπαστο Αυτής που μας ενώνει όλους, μας ευλογεί και μας αγιάζει».

Βγάζουμε και κομμάτι πάντα για τους φτωχούς, εδώ να διευκρινίσουμε πως, μολονότι με τη συγκεκριμένη λέξη είθισται να εννοούμε τους συνανθρώπους μας που στερούνται χρημάτων και υλικών αγαθών, εντούτοις ενέχει και πνευματική διάσταση. Το κομμάτι αυτό είναι αφιερωμένο στο φαινόμενο της μοναξιάς. Φτωχός είναι ο άνθρωπος ο οποίος ζει μόνος του, χωρίς κάποια συντροφιά. Φτωχός είναι ο άνθρωπος που αναζητά ένα χαμόγελο. Φτωχός είναι ο άνθρωπος ο οποίος θέλει να πει κάποια πράγματα αλλά δεν έχει κάποιον για να τον ακούσει. Υπάρχουν πολλές μορφές φτώχειας, υλικής και πνευματικής και Δεν πρέπει ποτέ να κλείνουμε την καρδιάς μας σε αυτούς που μας έχουν υλική και πνευματική ανάγκη. Σίγουρα μέσα στα πολλά κομμάτια της χαράς της ΑΓΙΟΒΑΣΙΛΕΙΟΠΙΤΑΣ κάποιον θα ξεχάσουμε όχι πάντως εκ προθέσεως, για το λόγο αυτό ζητούμε εκ των προτέρων τη συγνώμη και κατανόηση.»

Πηγή Ενοριακό Φυλλάδιο 21 Ιαν 24

Μοιραστείτε τη σελίδα. Πατήστε το τελευταίο κουμπί για περισσότερες επιλογές
Exit mobile version