Site icon ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΣΟΦΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΣ

Προσευχή

Προσευχή

ΣΟΦΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΣ

ΣΟΦΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΧΙΜ. ΣΠΥΡ. ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΥ

«ΤΑ 4 ΣΗΜΑΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

Ο κακός και διεστραμμένος άνθρωπος δεν είναι απλά ένας ιδιόρρυθμος κακός άνθρωπος, αλλά είναι ένας κακός άνθρωπος και υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι. Είναι αποτέλεσμα της παρακοής μας στο θέλημα του Θεού και μέρος της πεπτωκυίας ανθρώπινης φύσης.

  • Η πρώτη ένδειξη ότι κάποιος είναι κακός είναι πως αυτοί οι κακοί είναι αγενείς, ή διαφορετικά δείχνουν ασέβεια. Δεν σέβονται τίποτα και κυρίως δεν σέβονται τα προσωπικά όρια του άλλου. Μπορεί ίσα-ίσα να τα βλέπουν ως μια πολύ ωραία ευκαιρία να σπάσουν τα όριά σου και να σε μειώσουν.
  • Το δεύτερο είναι πως οι κακοί χαρακτήρες το παίζουνε «θύματα». Συνήθως, το παίζουνε «θύματα» για να πάρουνε πράγματα, ακόμα κι αν αυτό είναι σε επίπεδο προσοχής και τίποτε άλλο. Συνήθως έτσι έχουνε μάθει ότι επιβιώνουνε. Αλλά αυτό θα το κάνουνε και εις βάρος σου και συνήθως το αγαπημένο θέμα συζήτησης όταν βρίσκεστε μαζί, είναι ο καλός τους εαυτός.
  • Το τρίτο σημάδι ενός κακού χαρακτήρα είναι πως είναι επικριτικοί. Ναι, είναι επικριτικοί! Θα σε συγκρίνουνε, θα σε μειώσουνε και θα φροντίσουνε να κάνουν δυσμενή τη σύγκριση και όχι ευμενή, δηλαδή υπέρ σου. Θα σε κάνουν να φανείς λιγότερος από ότι είσαι, γιατί διακατέχονται πάντα από ένα βαθύ σύμπλεγμα κατωτερότητας.
  • Το τέταρτο και τελευταίο στοιχείο ενός κακού χαρακτήρα είναι οι κλασικά χειριστικοί τύποι. Όπως και για όλα τα παραπάνω, ο κακός άνθρωπος είναι κλασικά χειριστικός τύπος και τέτοιοι τύποι που κοιτάνε και νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους και τίποτα άλλο πέρα από αυτό, κάνουν πολύ κακό σε κάθε μορφή δομημένης κοινωνίας. Μην ξεχνάμε, είμαστε και δημιουργούμε και νιώθουμε αυτό που βλέπουμε. Εάν ένας άνθρωπος έχει το μυαλό του μέσα στον εαυτό του, σ’ αυτήν την περίπτωση θα βλέπει μόνο τον εαυτό του και αυτή την πραγματικότητα θα δημιουργεί για τον εαυτό του και για εσένα που βρίσκεσαι δίπλα του. Συνεπώς μακριά από τους κακούς ανθρώπους.

Το Βιβλίο των Παροιμιών σημειώνει στους στίχους 19 και 20 : «Να μη ζηλεύεις τους κακούς ανθρώπους, τη συντροφιά τους μην την επιθυμείς. Γιατί η καρδιά τους σκέφτεται τον όλεθρο και τα χείλη τους λένε παρανομίες και……….. Με  τους κακούς ανθρώπους μην αγανακτείς όταν αυτοί φαίνεται εξωτερικά ότι ευτυχούν, μην τους ζηλέυσεις, γιατί δεν έχουν μέλλον οι κακοί και η ζωή τους μοιάζει με τα λυχνάρι που σιγά- σιγά σβήνει.

Και ο Απ. Παύλος στην Α΄ προς Κορινθίους Επιστολή του σημειώνει Να προσεύχεστε ακόμη να απαλλαγούμε από κακούς και πονηρούς ανθρώπους, γιατί αυτοί πουθενά δεν πιστεύουν.

 

ΤΡΕΙΣ ΑΓΙΕΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΟΛΟΙ

Τρεις Αγίες, αξίζει να τις γνωρίσεις, και να τις πιάσεις φίλες σου καλές.

Η πρώτη είναι η Αγία Απόσταση. Σημαίνει να έχεις διάκριση. Να μην τον πνίγεις τον άλλον με την παρουσία σου. Καμιά φορά ξέρεις, το να πάρεις απόσταση από κάποιον, είναι η μόνη λύση για να μην χαλάσει η σχέση.

Η δεύτερη είναι η Αγία Υπομονή. Μεγάλη Αγία. Ανθρώπους να δεις που έχει βάλει αυτή η Αγία στον Παράδεισο. Αν την κάνεις φίλη, να το ξέρεις, θα σε βοηθάει να αντιμετωπίζεις όλες τις δυσκολίες της ζωής. Όσο μεγάλες ή τρομαχτικές και αν μοιάζουν.

Και η τρίτη είναι η Αγία Σιωπή. Δύσκολα την πιάνεις φίλη. Ακόμα πιο δύσκολα την κρατάς. Είναι τέχνη να ξέρεις να μιλάς. Είναι όμως τέχνη μεγαλύτερη να μπορείς να σιωπήσεις. Να μην πληγώσεις. Να μην απελπίσεις. Να μην προδώσεις. Να μην υπερηφανευτείς. Αυτά που βγαίνουν από το στόμα, αυτά είναι που μας κάνουν ακάθαρτους. Απόσταση, Υπομονή και Σιωπή Τρεις Αγίες που αξίζει να τις κάνεις φίλες.»

Πηγή Ενοριακό Φυλλάδιο 29 Σεπ 24

Μοιραστείτε τη σελίδα. Πατήστε το τελευταίο κουμπί για περισσότερες επιλογές
Exit mobile version